10 listopada 2022 Udostępnij

Sałatka z piersią kaczki, mango i kulkami serowymi

Pierś z kaczki to bardzo smaczny i wartościowy produkt, najważniejsze, aby nie rozgotować mięsa, bardzo ważne jest, aby było miękkie, choć niektórzy lubią je bardzo rozgotowane - to wszystko jest bardzo indywidualne. Pieczona pierś z kaczki ma niesamowity smak i złotą skórkę, a w sałatce wygląda bardzo ładnie i harmonijnie. Mango i granat można zastąpić na przykład pomarańczami, zmieniając część składników i okazując się również bardzo smacznym. Najciekawsze w tej sałatce jest wspaniałe połączenie europejskiego podania z azjatyckim dressingiem. W tym przypadku ważne jest, aby mieć dojrzałe mango i czerwony soczysty granat, a jabłko powinno być zielone z frędzlami. Kulki serowe można zrobić z każdego miękkiego sera, ale najlepszy jest ser kozi.

Korzyści płynące ze spożywania mięsa kaczki:

Mięso kaczki jest bogate w białko, dlatego zaleca się włączenie go do diety przy wyczerpaniu fizycznym i nerwowym. Jest to silny biostymulant odżywczy, który rewitalizuje układ odpornościowy.

Składniki (na 4 porcje):

  • Pierś z kaczki - 200 gr
  • Mango - 150 g.
  • Granat - 60 g
  • Zielone jabłko - 60 g.
  • Sałatka Frisee - 80 gm
  • Świeży szpinak - 80 gm
  • Serek śmietankowy - 160 g
  • Posiekane migdały - 60 gm
  • Sos z orzechów - 120 g.

Sos orzechowy:

  • Orzeszki ziemne - 50 gm
  • Orzech nerkowca - 50 g
  • Nasiona sezamu - 50 g
  • Sos sojowy do smaku
  • Myrin - 200 gr
  • Obrane jabłko - 150 g
  • Olej roślinny - 90g
  • Mitsukan - 50g
  • Obrana cebula - 20g

Przepis na sałatkę z piersią kaczki, mango i kulkami serowymi

  1. Pierś z kaczki zgrillować i zmniejszyć do średniej w piekarniku, następnie pokroić cienko.
  2. Pokrój i zwiń mango, obierz granat, pokrój jabłko w cienkie plasterki.
  3. Ser zwijamy w kulki i zanurzamy w usmażonych płatkach migdałowych.
  4. Zrób dressing, miksując wszystkie składniki w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Ułożyć sałatkę: obrane liście frisee i szpinaku ułożyć na talerzu i skropić dressingiem orzechowym. Następnie na liściach ułożyć mango, kaczkę i kulki serowe, zwieńczyć granatem i jabłkiem.