8 stycznia 2022 Udostępnij

Czarny, czerwony, biały: ostateczny przewodnik po kawiorze

Korzyści i szkody wynikające z picia kawioru

Przetworzona i solona ikra rybia różnych gatunków jest smacznym przysmakiem, który najczęściej spożywany jest z chlebem, naleśnikami, do dekoracji sałatek lub jako dodatek do różnych przekąsek. Kawior jest znany z tego, że poprawia aktywność mózgu, wzmacnia układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy, a także pozytywnie wpływa na jakość widzenia i jest zalecany kobietom w ciąży. Kawior posiada unikalny zestaw substancji czynnych, zawierający łatwo przyswajalny jod, fosfor, żelazo, potas, kwas foliowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, D i E. Przy okazji, kawior jest bogatym źródłem strawnego białka, które może konkurować z mięsem.

Jedyne co, to lepiej nie jeść kawioru osobom ze skłonnością do obrzęków oraz w przypadku miażdżycy, nadciśnienia i chorób wieńcowych. Powodem tego jest sól, która znajduje się w dużych ilościach w tym przysmaku.

Odmiany kawioru

Konwencjonalnie wszystkie rodzaje kawioru można podzielić na trzy kategorie, które charakteryzują produkt w zależności od rodziny ryb, jak również metody połowu. Kawior z różnych ryb, nawet tego samego gatunku, może różnić się smakiem, kolorem i wielkością. Warto również zwrócić uwagę na kawior z niektórych mięczaków, a także ślimaków winogronowych i mątwy.

  • Czerwony kawior. Pochodzi z ryb łososiowatych, takich jak czum, sockeye, chinook, coho, łosoś, łosoś różowy lub sum.

  • Czarny kawior. Uzyskuje się go z ryb jesiotrowatych takich jak beluga, jesiotr, jesiotr ostronosy, sterlet i kolczatka. Do tej kategorii zalicza się również najdroższy kawior na świecie, często określany jako "biały czarny kawior". Taki kawior ma złoty kolor i jest pozyskiwany z ryb dorosłych (im starsza ryba, tym jaśniejszy i bardziej wartościowy kawior) oraz albinosów. Obecnie czarny kawior dzieli się na kawior ziarnisty, puszkowy i beczkowy (oczyszczony z błon i żyłek, o wyglądzie całych, niezdeformowanych ziaren), lutowany (ziarna sprasowane) i jajnikowy (ziarna nie są oddzielone od tkanki łącznej).

  • Kawior częściowy, zwany również kawiorem żółtym lub białym. Zasadniczo jest to kawior z każdej ryby, która nie należy do rodziny łososiowatych i jesiotrowatych. Dzieli się go również na dwa podgatunki: wielkopłetwy (szczupak, sandacz) i drobnopłetwy (karp krzyżowy, shad). Należy również zauważyć, że szczupak i leszcz, mullet, homar, rdzawiec i tak dalej są najczęściej łowionymi gatunkami.

Rodzaje kawioru

Kawior z belugi

Kawior z belugi

Rodzaj kawioru, który jest uważany za jeden z najdroższych i najcenniejszych na świecie. Kawior z Belugi przoduje nie tylko pod względem wartości, ale również wartości odżywczych i walorów smakowych, za które jest tak ceniony przez smakoszy. Ma orzechowy smak i, wbrew powszechnej opinii, nie ma wcale rybiego zapachu. Uważa się, że najsmaczniejszy kawior z belugi to ten, który ma złoty odcień i został pozyskany z prawie stuletniej ryby. Oczywiście cena takiego przysmaku jest niebotyczna i sięga nawet 7000 euro za kilogram.

Warto odróżnić go od kawioru bowfin, który ma bardzo podobny wygląd i dlatego często podawany jest jako klasyczny czarny kawior z ryb jesiotrowatych. Rozpoznanie "podróbki" nie jest tak trudne, jak się wydaje. Po pierwsze, będzie się wyróżniać ceną, która będzie nierealnie niska. Po drugie, smak będzie bardziej szorstki i "prostszy".

Kawior z jesiotraKawior z jesiotra

Kawior z jesiotra

Bershka

W przeciwieństwie do kawioru z belugi, kawior z jesiotra jest znacznie mniej popularny i ma znacznie niższą cenę. Ma niezwykle specyficzny smak, morski, a nawet jodowany. Niektórzy twierdzą, że kawior z jesiotra ma smak alg. Jednak to właśnie za ten niezwykły, niepodobny do niczego innego smak kawior jest ceniony.

Przy okazji, do zalet kawioru z jesiotra należy zaliczyć jego niską słoność. Aby wydobyć jego bogaty i niezwykły smak, podczas solenia roztwór soli jest mniej mocny niż na przykład podczas przygotowywania kawioru z belugi.

Kawior z jesiotra z gwiazdą

Krąg elitarnego kawioru dopełnia kawior z jesiotra gwiaździstego, który wartością i smakiem nieco ustępuje droższym odpowiednikom. Jedyną rzeczą, w której prowadzi jest ilość tłuszczu w swoim składzie. Kawior z jesiotra gwiaździstego jest bardzo wysokokaloryczny i jest przeciwwskazany dla osób szczupłych. Jeśli jednak nie jesteś na diecie i możesz pozwolić sobie na zbyt wiele, z pewnością polubisz subtelny, ale niezapomniany smak kawioru. W porównaniu z kawiorem z jesiotra wydaje się on znacznie mniej wyrazisty, ale, uwierzcie mi, nie czyni go to wcale gorszym.

Kawior SterletKawior Kaluga

Kawior ze sterletów

Podobnie jak kawior z jesiotra, kawior ze sterleta ma wyraźny morski smak, który jest jednak znacznie łagodniejszy. W sumie jednak kawior ten jest bardziej specyficzny ze względu na silny posmak ryby. Spośród wszystkich kawiorów jesiotrowych kawior sterletowy jest najtańszy, co oczywiście nie umniejsza jego walorów smakowych. Jak to się mówi, smak i kolor nie mają sobie równych, więc nawet wśród smakoszy można znaleźć wielbicieli tego rodzaju kawioru.

Kawior kałużański

Smak tego kawioru jest nieco podobny do kawioru beluga, ale z mniej wyraźnym smakiem i orzechowym aromatem. Ponadto, pod względem zawartości tłuszczu i kalorii znacznie wyprzedza swój odpowiednik, ale to właśnie te cechy sprawiają, że jest tak delikatny i miękki.

Rodzaje czerwonego kawioru

Kawior z różowego łososiaKawior ketowski

Kawior z różowego łososia

Jeśli zobaczysz znajomy czerwony kawior na ladzie, w większości przypadków będzie to różowy kawior z łososia. Rozpowszechniła się ze względu na swój jasny i przyjemny smak, a także wysoką płodność tej ryby, która pozwala na produkcję produktu w dużych ilościach. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi - niezbyt rybnemu, ale rozpoznawalnemu - zdobyła rzesze zwolenników. Przy zakupie warto też mieć na uwadze, że kawior z łososia różowego często jest przesolony, dlatego lepiej kupować go u zaufanych sprzedawców.

Kawior Keta

Najbardziej tłusty spośród wszystkich rodzajów czerwonego kawioru. Jednak dzięki swojej kaloryczności kawior keta ma delikatny i przyjemny oleisty smak, który jednak nie każdemu przypadnie do gustu. Jest ona produkowana w znacznie mniejszych ilościach niż ikra łososia różowego. Wynika to z niepopularności tego kawioru wśród konsumentów.

Ikra pstrąga łososia coho i łososia sockeye wygląda bardzo podobnie.

Kawior z łososia Coho

Ten kawior jest uważany za najbardziej użyteczny ze wszystkich odmian czerwonego kawioru ze względu na doskonałą kompozycję aktywnych składników. Jednak mimo tych zalet kawior z łososia coho nie zyskał dużej popularności wśród konsumentów. Jeśli chodzi o smak, to jest on dość specyficzny i ma wyczuwalną goryczkę, z powodu której wielu go nie lubi.

Kawior z Nurka

W Rosji kawior z łososia nie jest tak powszechny, ponieważ w naszym kraju nie jest on szczególnie lubiany ze względu na swój wyraźny rybny smak. Co ciekawe, właśnie ze względu na tę cechę, jest on niezwykle popularny w Europie i Ameryce, gdzie tak nietypowy dla nas smak uważany jest za przysmak i smakosza.

Ikra pstrąga

Kawior z pstrąga jest raczej słony i ma wyczuwalną goryczkę, dlatego jest raczej mało popularny wśród konsumentów. Tymczasem dobrze komponuje się z serami śmietankowymi i wieloma innymi produktami z kwaśnego mleka, dlatego też jest często wykorzystywany do gotowania bułek i innych przekąsek z bogactwem łagodnych i nieagresywnych smaków.

Rodzaje kawioru z sandacza

Ikra szczupaka Kawior z mintaja

Kawior z sandacza

Jedna z najpopularniejszych odmian kawioru cząsteczkowego. Kawior z sandacza jest znacznie tańszy od wszystkich odmian, które do tej pory opisaliśmy. Jednak przy całej swojej taniości, jeśli jest odpowiednio posolona, może być niezwykle smaczna i dorównuje swoim droższym i bardziej wyrafinowanym sąsiadom ze sklepowej półki. Poza tym ikra szczupaka jest bardzo zdrowa i polecana dla osób z niską hemoglobiną.

Kawior z mintaja

Niezwykle popularna odmiana kawioru cząsteczkowego, która w dużych ilościach gości na półkach naszych sklepów. Warto wiedzieć, że kawior z mintaja jest nie tylko bogaty w różne pożyteczne mikroelementy, ale także niskokaloryczny. Z wyglądu przypomina białą pastę i ma specyficzny, bardzo rozpoznawalny smak.

Ikra dorsza Kawior z gromadnika

Kawior z dorsza

Pod względem wartości odżywczych i walorów smakowych ikra dorsza dorównuje wielu szlachetnym gatunkom kawioru. Ma delikatny smak i prawie nie ma rybiego odcienia. Jest często stosowany w sałatkach, przekąskach, a także dobrze komponuje się z pieczywem i wszelkiego rodzaju warzywami. Jajka dorsza są bardzo małe i mają brzoskwiniowy kolor.

Kawior z gromadnika

Kawior z gromadnika ma bardzo nietypowy, ostry i niejednoznaczny smak, dlatego praktycznie nigdy nie jest używany w "czystej" postaci. Często jednak można go znaleźć w sklepach w postaci pasty: kawior z gromadnika miesza się z różnymi olejami lub majonezem i sprzedaje w małych szklanych słoiczkach. Do pasty obowiązkowo dodaje się przyprawy, które ocieniają, a czasem wyciszają specyficzny smak. Często spotykany jest również kawior z wędzonego gromadnika.

Kawior z ryb latających

Kawior z sandacza

Taki kawior ma delikatny różowy kolor i wodnistą konsystencję. Nie sposób nazwać kawioru sandacza smakoszem czy wartościowym, ale mimo to cieszy się on popularnością i sympatią konsumentów. Mówiąc wprost, niski koszt tego produktu jest w dużej mierze przyczyną dobrego popytu. Kupując kawior z sandacza, warto pamiętać, że prawdopodobnie zawiera on dużo oleju roślinnego, co może wpływać na jego smak. Zwłaszcza jeśli kawior został wyprodukowany dość dawno temu.

Kawior z leszcza

Kawior z leszcza jest jednym z niewielu, które można spożywać na surowo. Ma złoty kolor, a same jajka są małe i kruche. Zwolennicy polecają spożywanie kawioru z leszcza jako samodzielnej przekąski, ale równie dobrze będzie się on prezentował w kanapkach, jak i smażony jako składnik frytek.

Ikra ryby latającej

Ikra ryb latających jest rzadko spożywana jako bogaty produkt. Częściej można go spotkać w sushi lub rolkach. Wygodnie jest używać go do dekorowania potraw różnymi barwnikami spożywczymi. Jednak ze względu na niską kaloryczność i wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka stanowi idealne pożywienie dietetyczne.