20 listopada 2022 Udostępnij

3 przepisy na smoothie z kawy Nespresso na każdy gust

Lubisz rozpoczynać swój dzień od filiżanki aromatycznej kawy? Nespresso wprowadziło specjalną kolekcję Grands Crus Lungo (na duży 110 mililitrowy kubek), idealną do porannej kawy. W kolekcji znajduje się 5 najpopularniejszych mieszanek: delikatna Linizio Lungo, bogata Vivalto Lungo, wyrafinowana Fortissio Lungo, Bukeela ka Ethiopia o kwiatowym aromacie oraz dla tych, którzy kochają kawę, ale boją się kofeiny - Vivalto Lungo Decaffeinato. Oprócz tego zestawu w butikach Nespresso, w sklepie internetowym www.nespresso.com oraz w Klubie Nespresso do 16 sierpnia dostępne są 3 inne kombinacje mieszanek śniadaniowych: jedna wykonana z intensywnej mieszanki Grand Cru, jedna z mieszanki zrównoważonej oraz jedna z mieszanki kwiatowo-owocowej. Czy wiesz, że poranne mieszanki Nespresso mogą być stosowane nie tylko jako samodzielne napoje, ale także jako doskonała baza do różnych koktajli kawowych i mlecznych? Wzniesienie się na kolejny poziom - od kawosza do kawosza - proponujemy zacząć od trzech łatwych przepisów.

Spicy Mocha Latte

czas przygotowania: 15 minut

Akcesoria: Aerocino

Składniki: 250 ml mleka, 6 nasion goździków, 6 nasion kardamonu, 1 laska cynamonu, 1 laska wanilii, 3 łyżki kakao w proszku, 2-3 łyżki syropu z agawy lub miodu, 1 kapsułka espresso Arpeggio

  1. Aby przygotować pikantną mokkę latte w ekspresie Nespresso, zaparz 40 ml espresso Gran Crù Arpeggio i przelej do szklanki do latte. Dodać kakao w proszku i wymieszać.
  2. Podgrzej 200 mililitrów mleka na średnim ogniu z goździkami, karamonem, laską cynamonu i nasionami strąków wanilii. Nie dopuścić do zagotowania mleka i stale mieszać. Gdy mleko zacznie się pienić, zdejmij je z ognia, przykryj i pozostaw na 5 minut. Wymieszaj odcedzone mleko (aby usunąć goździki, nasiona kardamonu i laskę cynamonu) z syropem z agawy lub miodem i przelej do szklanki z espresso.
  3. Użyj aerocino, aby zrobić mleczną piankę. Delikatnie przełożyć łyżką do szklanki. Podawaj swój napój na ciepło.

Aerocino to specjalny gadżet Nespresso do spieniania mleka. Łatwa obsługa: za jednosekundowym naciśnięciem przycisku AeroCino ubija mleko na gorący napój, za dwusekundowym naciśnięciem przycisku na zimny.

Kawa na zimno z mielonymi orzechami

Czas zaparzania: 15 minut

Akcesoria: Aerocino

Składniki: 50 ml zimnego spienionego mleka, 2 suszone daktyle, 3 orzechy pekan, 2 kostki lodu, 1 kapsułka espresso Livanto

  1. Przygotować espresso w ekspresie Nespresso i przelać do szklanki do latte. Schłodzić najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce.
  2. Pekany uprażyć na blasze w piekarniku w temperaturze 160°C. Zajmie to około 10 minut. Prawidłowo opieczone pekany powinny mieć brązowy kolor. Rozgnieć orzechy i daktyle i dodaj do espresso.
  3. Przy podawaniu dodajemy do szklanki kostki lodu, a w aerocinie przygotowujemy zimne spienione mleko i wlewamy to do drinka.

Szklanka do latte to wysoka szklanka o pojemności 150-300 mililitrów, ewentualnie z uchwytem. Wykonany jest z żaroodpornego szkła, dzięki czemu długo utrzymuje chłodną temperaturę napoju.

Caramel Coconut Latte

czas przygotowania: 5 minut

Akcesoria: Aerocino

Składniki: 30 ml mleka kokosowego, 40 ml mleka, 2-3 łyżki syropu karmelowego, 1 kapsułka espresso Volluto

  1. Aby przygotować karmelowo-kokosowe latte, wlej syrop karmelowy do szklanki.
  2. Umieść szklankę pod wylewką ekspresu do kawy, włóż Nespresso Grand Cru Volutto i odciągnij 40 ml espresso.
  3. Do szklanki z kawą wlej mleko kokosowe.
  4. Przygotuj mleczną piankę ze zwykłego mleka w aerocino i dodaj ją do szklanki.