10 marca 2022 Udostępnij

Jak prawidłowo parzyć herbatę: 5 najczęstszych błędów

Herbata to dla większości z nas jeden z ulubionych napojów. Występuje we wszystkich formach i rozmiarach: pikantna, aromatyczna, cierpka, lekko słodka, z orzechowym posmakiem... Ale nie każdy wie, jak prawidłowo ją zaparzyć, aby czerpać prawdziwą przyjemność i korzyści z tego niezwykłego napoju. Ujawniamy najczęstsze błędy, jakie popełniamy przy parzeniu herbaty.

Błąd nr 1. Niewłaściwa ilość herbaty przy parzeniu

Klasyczny przepis jest następujący: na 200 ml wody wystarczy 2 gramy sypkiej herbaty liściastej lub, inaczej mówiąc, 1 łyżeczka herbaty na filiżankę. Jeśli nie zachowa się tej proporcji, herbata może być zbyt mocno zaparzona i gorzka lub odwrotnie, napar pozbawiony smaku i aromatu.

Zbyt mocna herbata może być szkodliwa dla zdrowia. Udowodniono, że na poziom fluorków w herbacie wpływa nie tylko jakość liści herbaty, ale także czas parzenia i ilość herbaty użytej do zaparzenia filiżanki. Im mocniejsza herbata, tym większe stężenie fluorków. Jego nadmiar ma bezpośredni negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza na kości, prowadzi do osteoporozy, osteopenii i fluorozy szkieletowej.

Błąd #2. Wielokrotne parzenie

Brytyjska firma herbaciana Newby Teas nie zaleca ponownego parzenia, biorąc pod uwagę europejską technologię stosowania 2 gramów na filiżankę. Po ostygnięciu nie da się go już zaparzyć prawidłowo. Napój ten nie będzie przydatny, ponieważ przy pierwszym parzeniu straci wszystkie swoje składniki odżywcze. A niektóre czarne herbaty niskiej jakości mogą nawet uwalniać toksyczne pierwiastki śladowe. Oprócz tego, że przestaje być napojem pobudzającym, traci również walory smakowe.

Wielokrotne parzenie liści herbaty jest normą w chińsko-japońskich tradycjach herbacianych: oolong, puerh, herbata zielona i niektóre odmiany herbaty białej. W Azji herbaty o grubych, całych liściach, takie jak oolong, są powszechnie wielokrotnie zaparzane. Do zaparzania używa się jednak większej ilości suszu herbacianego niż jest to przyjęte w Europie. Jeśli liść herbaty jest zwinięty lub poskręcany, na przykład sprasowany puerh lub poskręcana zielona herbata, należy go zaparzyć kilka razy, aby uzyskać maksymalne korzyści z napoju.

Błąd #3. Nieprawidłowy czas parzenia

Każdy rodzaj herbaty wymaga określonego czasu naparu. Herbata czarna, oolong i puerh powinny być parzone przez 3-5 minut, herbaty zielone i białe - 2-3 minuty, tisany - 5 minut. W przypadku zbyt długiego namaczania zawarte w herbacie fenole, lipidy i olejki eteryczne ulegają samoistnemu utlenieniu, co niweczy korzyści płynące z picia herbaty oraz pogarsza smak i aromat napoju. Nieprzyjemna gorycz, która często pojawia się przy dłuższym parzeniu, nie wynika, jak wiele osób sądzi, z wysokiej zawartości kofeiny, ale raczej z obecności szkodliwych substancji w napoju. Jak tylko herbata zostanie zaparzona, należy wyjąć napar z wody.

Błąd #4. Niewłaściwa temperatura wody do zaparzania

Z reguły herbatę parzy się wrzątkiem o temperaturze 95 stopni. Czarne herbaty, oolongi i tisany pięknie otwierają się w tej temperaturze. Delikatne pączki i listki herbat zielonych i białych mogą ulec zaparzeniu, co wpływa na ich smak i aromat. Temperatura wody zależy od fermentacji herbaty (im wyższa fermentacja, tym wyższy stopień wody) oraz od rodzaju naparu.

Każda odmiana herbaty ma swoje własne niuanse, ale ogólne zalecenia są następujące:

  • 100°C - herbata czarna, Puer, Oolong, Tizang

  • 75-85°C - herbaty zielone i białe

Błąd #5. Wybieranie do parzenia herbat niskiej jakości

Nawet jeśli przestrzegasz wszystkich poprzednich punktów, możesz otrzymać napój, który nie jest zdrowy, jeśli zaparzysz herbatę niskiej jakości. Zalecamy, aby przy wyborze herbaty zwrócić uwagę na następujące aspekty:

Zbieranie herbaty - jakość liści herbaty ma zasadnicze znaczenie dla zaparzenia idealnej filiżanki herbaty. Najcenniejsza herbata do tradycyjnej mieszanki jest zbierana wyłącznie w najlepszym okresie - wiosną i latem, kiedy kwitną pierwsze liście herbaty. Jest to czas, w którym liście herbaty posiadają wszystkie niezbędne właściwości charakterystyczne dla danej odmiany (czytaj też: "Rośliny herbaciane: jak powstaje najpopularniejszy napój").

Opakowanie - liście herbaty powinny być przechowywane w szczelnych, nieprzeźroczystych opakowaniach i chronione przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Nieprzestrzeganie tego zalecenia powoduje utratę aromatu, smaku i korzyści zdrowotnych.

Miejsce pakowania herbaty - dowiedz się, w jaki sposób herbata przebyła drogę z plantacji do miejsca pakowania. Najlepiej, aby herbata była pakowana na obszarze, na którym rośnie. Dlatego dodatkowym atutem jest posiadanie przez firmę herbacianą własnego zakładu pakowania i przechowywania herbaty w pobliżu plantacji - zapewnia to świeżość liści herbaty, a także jej walory zdrowotne i smakowe.

Aromaty - przy wyborze herbaty z aromatami należy zwrócić uwagę na sposób aromatyzowania: czy producent herbaty stosuje sztuczne dodatki chemiczne, czy też aromatyzuje ją naturalnymi składnikami (owoce, jagody, kwiaty, naturalne olejki i ekstrakty itp.).

Herbata powinna nie tylko zachwycać smakiem i aromatem, ale także być wyjątkowo korzystna dla naszego organizmu.