
5 kultowych potraw żydowskich
Od kilku lat kuchnia izraelska znajduje się na fali popularności i jest to całkiem zrozumiałe. Po pierwsze, jest bardzo różnorodna i egzotyczna, gdyż wchłonęła tradycje narodu żydowskiego, wpływy świata arabskiego i cechy kultury afrykańskiej, a dokładniej maghrebskiej. Po drugie, kuchnia izraelska jest wysoko ceniona przez zwolenników zdrowej żywności, a także przez tych, którzy świadomie podchodzą do swojej diety, ograniczając ją ze względów etycznych czy religijnych. Rzeczywiście, izraelskie jedzenie jest dobrze zbilansowane i pełne składników odżywczych i mikroelementów. Jest tam wiele dań odpowiednich dla wegan i wegetarian, na czczo, kaszrut lub halal, a po trzecie - jest pysznie! Dzięki przyprawom, przyprawom korzennym i nieoczekiwanym kombinacjom potraw, łatwo jest uzyskać różnorodne doznania smakowe. Można eksperymentować z tradycyjnymi potrawami, które mają ponad tysiąc lat, dostosowywać je do współczesnego życia i dodawać modne składniki. Razem z Alexandrem Maronem, szefem kuchni w restauracji Rishon, odkrywamy zawiłości kuchni żydowskiej i dzielimy się naszymi najlepszymi przepisami.
Forshmak
Składniki:
- Śledź z beczki 130g
- Cebula 35 gr
- Masło 40 g
- Krem 33% 27 gr
- Jajko 2 szt.
- Zielona cebulka 5-10g
Sposób przyrządzania: Filety śledziowe obrać z ości i skóry, a następnie drobno posiekać nożem. Gotuj jajko przez 6 minut we wrzącej wodzie i ostudź. Roztopić masło do miękkości i ubić. Cebulę drobno posiekać, wymieszać ze śledziami i posiekanym jajkiem. Dodać masło i śmietanę o temperaturze pokojowej, odstawić na kilka godzin. Podawać w temperaturze około 15 stopni, tak aby konsystencja była miękka i łatwa do rozsmarowania na pieczywie.
Zielona Shakshuka.
Składniki:
- Masło 10 gm.
- Oliwa z oliwek 20 ml
- Pory 55g
- Liście szpinaku 100g
- 2 smażone jajka kurze
- Białe wino wytrawne 30 ml
- Krem 32% 50 ml
- Sól, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przyrządzania: Przejrzyj liście szpinaku, usuń wszystkie uszkodzone części i umyj. Pory obrać, umyć i pokroić w cienkie półpierścienie. Roztopić oliwę i masło na patelni i podsmażyć pory. Dodaj liście szpinaku, następnie dolej białe wino i mieszając, podsmaż szpinak. Dodać śmietanę, sól i gałkę muszkatołową. Wbić jajka na patelnię (nie uszkadzając żółtka). Przykryć i gotować do miękkości. Żółtko w środku powinno pozostać płynne, a białko powinno być całkowicie ugotowane.
Sałatka tabbouleh
Składniki:
- Ogórek 20 gr.
- Pomidor 20 gr
- Nasiona granatu 20 gr
- Liście pietruszki 10 gr
- Liście mięty 8 gr
- Zielona cebulka 10 gr
- Bulgur 60 gr
- Oliwa z oliwek 40 ml
- Świeżo wyciśnięty sok z cytryny 1 łyżka.
- Orzeszki piniowe 1 szczypta
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Drobno posiekać umyte i osuszone liście zieleniny, bulgur ugotowany z kurkumą, ostudzić i wymieszać z warzywami, dodać kilka pestek granatu i doprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać prażonymi orzeszkami pinii.
Filet z dorady w sosie czosnkowym
Składniki:
- Dorado - 1 szt.
- Olej roślinny 40 ml.
Na sos:
- Oliwa z oliwek 2 łyżki.
- Białe wino 50 ml
- Posiekana natka pietruszki dwie szczypty
- Czosnek dwa ząbki
- Sól
- Pieprz czarny
Sposób przyrządzania: Wyfiletuj rybę i usuń ości. Smażyć z obu stron na oleju roślinnym. Na sos: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek i dodać białe wino. Pozostawić do odparowania alkoholu i doprawić solą i pieprzem. Przy podawaniu posypać rybę sosem.
Hummus
Składniki:
- Ciecierzyca 300g
- Pasta sezamowa "Thina" 80 gr
- Obrany czosnek 2-3 ząbki
- Przegotowana woda 150 ml
- Oliwa z oliwek 25 ml
- Świeżo wyciśnięty sok z cytryny 10ml
- Sól, mielona zira i kolendra do smaku
Sposób przygotowania: Ciecierzycę namoczyć na 12 godzin, wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ciecierzycę podgrzać, rozcieńczyć wodą lub płynem po gotowaniu, zmielić na gładką, jednolitą masę, dodać pastę sezamową, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać i doprowadzić do pożądanej konsystencji. Możesz dodać do hummusu sos ze świeżych pomidorów, grzyby lub jajko i koniecznie użyj chlebka pita.
VŚwieże warzywa i owoce w super cenach Intermarche Czy ktoś z Was też ma wrażenie, że Intermarche to jak raj dla miłośników świeżych produktów? Tak, to miejsce, gdzie okazje intermarche przyprawiają o zawrót głowy, a jabłka, pomidory i kapusta kuszą swoim wyglądem i ceną. Nie...
Słodkie okazje z gazetki promocyjnej Intermarche
VSłodkie okazje z gazetki promocyjnej Intermarche Czy można wyobrazić sobie lepszy sposób na osłodzenie dnia niż wizyta w sklepie z cudowną gazetką promocyjną Intermarche? Jeśli jesteś fanem łakoci, to oferta słodyczy, która tam czeka, z pewnością sprawi, że poczujesz się jak...
VRyby i owoce morza - bogactwo białka w korzystnych cenach Owoce morza i ryby to prawdziwe perełki w diecie wielu smakoszy! Ich wyjątkowy smak i wartości odżywcze czynią je nieodłącznym elementem zdrowej kuchni. A gdy do tego dodać jeszcze atrakcyjne ceny, to mamy istną gratkę dla...