16 lipca 2021 Udostępnij

5 kultowych potraw żydowskich

Od kilku lat kuchnia izraelska znajduje się na fali popularności i jest to całkiem zrozumiałe. Po pierwsze, jest bardzo różnorodna i egzotyczna, gdyż wchłonęła tradycje narodu żydowskiego, wpływy świata arabskiego i cechy kultury afrykańskiej, a dokładniej maghrebskiej. Po drugie, kuchnia izraelska jest wysoko ceniona przez zwolenników zdrowej żywności, a także przez tych, którzy świadomie podchodzą do swojej diety, ograniczając ją ze względów etycznych czy religijnych. Rzeczywiście, izraelskie jedzenie jest dobrze zbilansowane i pełne składników odżywczych i mikroelementów. Jest tam wiele dań odpowiednich dla wegan i wegetarian, na czczo, kaszrut lub halal, a po trzecie - jest pysznie! Dzięki przyprawom, przyprawom korzennym i nieoczekiwanym kombinacjom potraw, łatwo jest uzyskać różnorodne doznania smakowe. Można eksperymentować z tradycyjnymi potrawami, które mają ponad tysiąc lat, dostosowywać je do współczesnego życia i dodawać modne składniki. Razem z Alexandrem Maronem, szefem kuchni w restauracji Rishon, odkrywamy zawiłości kuchni żydowskiej i dzielimy się naszymi najlepszymi przepisami.

Forshmak

Składniki:

  • Śledź z beczki 130g
  • Cebula 35 gr
  • Masło 40 g
  • Krem 33% 27 gr
  • Jajko 2 szt.
  • Zielona cebulka 5-10g

Sposób przyrządzania: Filety śledziowe obrać z ości i skóry, a następnie drobno posiekać nożem. Gotuj jajko przez 6 minut we wrzącej wodzie i ostudź. Roztopić masło do miękkości i ubić. Cebulę drobno posiekać, wymieszać ze śledziami i posiekanym jajkiem. Dodać masło i śmietanę o temperaturze pokojowej, odstawić na kilka godzin. Podawać w temperaturze około 15 stopni, tak aby konsystencja była miękka i łatwa do rozsmarowania na pieczywie.

Zielona Shakshuka.

Składniki:

  • Masło 10 gm.
  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Pory 55g
  • Liście szpinaku 100g
  • 2 smażone jajka kurze
  • Białe wino wytrawne 30 ml
  • Krem 32% 50 ml
  • Sól, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przyrządzania: Przejrzyj liście szpinaku, usuń wszystkie uszkodzone części i umyj. Pory obrać, umyć i pokroić w cienkie półpierścienie. Roztopić oliwę i masło na patelni i podsmażyć pory. Dodaj liście szpinaku, następnie dolej białe wino i mieszając, podsmaż szpinak. Dodać śmietanę, sól i gałkę muszkatołową. Wbić jajka na patelnię (nie uszkadzając żółtka). Przykryć i gotować do miękkości. Żółtko w środku powinno pozostać płynne, a białko powinno być całkowicie ugotowane.

Sałatka tabbouleh

Składniki:

  • Ogórek 20 gr.
  • Pomidor 20 gr
  • Nasiona granatu 20 gr
  • Liście pietruszki 10 gr
  • Liście mięty 8 gr
  • Zielona cebulka 10 gr
  • Bulgur 60 gr
  • Oliwa z oliwek 40 ml
  • Świeżo wyciśnięty sok z cytryny 1 łyżka.
  • Orzeszki piniowe 1 szczypta
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Drobno posiekać umyte i osuszone liście zieleniny, bulgur ugotowany z kurkumą, ostudzić i wymieszać z warzywami, dodać kilka pestek granatu i doprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać prażonymi orzeszkami pinii.

Filet z dorady w sosie czosnkowym

Składniki:

  • Dorado - 1 szt.
  • Olej roślinny 40 ml.

Na sos:

  • Oliwa z oliwek 2 łyżki.
  • Białe wino 50 ml
  • Posiekana natka pietruszki dwie szczypty
  • Czosnek dwa ząbki
  • Sól
  • Pieprz czarny

Sposób przyrządzania: Wyfiletuj rybę i usuń ości. Smażyć z obu stron na oleju roślinnym. Na sos: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek i dodać białe wino. Pozostawić do odparowania alkoholu i doprawić solą i pieprzem. Przy podawaniu posypać rybę sosem.

Hummus

Składniki:

  • Ciecierzyca 300g
  • Pasta sezamowa "Thina" 80 gr
  • Obrany czosnek 2-3 ząbki
  • Przegotowana woda 150 ml
  • Oliwa z oliwek 25 ml
  • Świeżo wyciśnięty sok z cytryny 10ml
  • Sól, mielona zira i kolendra do smaku

Sposób przygotowania: Ciecierzycę namoczyć na 12 godzin, wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ciecierzycę podgrzać, rozcieńczyć wodą lub płynem po gotowaniu, zmielić na gładką, jednolitą masę, dodać pastę sezamową, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać i doprowadzić do pożądanej konsystencji. Możesz dodać do hummusu sos ze świeżych pomidorów, grzyby lub jajko i koniecznie użyj chlebka pita.