
5 niezwykłych i pysznych pomysłów na śniadanie
Tosty francuskie z confitem jagodowym i kremem z serka mascarpone i miodu gryczanego, rogaliki z łososiem, a nawet z czarną truflą - razem z Piekarnią Grochoryn zebraliśmy najlepsze przepisy na śniadanie, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.
Zobacz promocje w HM
Croissant z serem stracciatella
Składniki:
- Croissant - 1 szt.
- Ser Strachatella - 40 gr.
- Pomidor - 38 gr.
- Oliwa z oliwek - 5 ml
- Ocet balsamiczny - 2 ml
- Sałatka z rukoli - 8 gm
- Sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Przekrój rogaliki na dwie części wzdłuż. Na dolnej części ułożyć uzbeckie pomidory, skrapiając je octem balsamicznym. Następnie ułożyć ser strachatella na rukoli, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć górną połówką rogalika i podawać.
Croissant z lekko solonym łososiem
Składniki:
- Croissant - 1 szt.
- Łosoś lekko solony - 40 g.
- Sos Pesto - 10 gm
- Serek śmietankowy z tymiankiem - 50 g
- Szpinak (świeży) - 20 g
- Limonka (skórka) - 1 szt.
- Sól do smaku
Metoda: Przekrój rogaliki na pół, posmaruj dolną stronę serkiem śmietankowym. Na serze rozłożyć warstwę liści szpinaku, następnie plastry lekko posolonego łososia. Zetrzeć skórkę z limonki na drobnej tarce i posypać nią rybę. Zalać sosem pesto, doprawić solą do smaku. Rozsmarować na wierzchu rogalika.
Croissant z pastrami.
Składniki:
- Croissant - 1 szt.
- Pastrami - 100 g.
- Domowy sos majonezowo-miodowo-musztardowy - 10 ml
- Ser Gruyere - 40 g
- Uzbecki pomidor - 20 g.
- Ruccola salad - 10 g
- Olej z pestek winogron (oliwa z oliwek) - 5 ml
- Mieszanka pieprzowa do smaku
- Sól do smaku
Sposób przygotowania: Rozkroić rogalika, na dolną połowę położyć majonez domowy z miodem i musztardą. Ułożyć warstwę rukoli, dodać kilka plasterków uzbeckiego pomidora. Na wierzch dodaj pastrami - możesz je zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, jeśli wolisz. Posypujemy startym serem gruyere, dodajemy mieszankę papryki do smaku i skrapiamy oliwą. Przykryć górną częścią croissanta.
Croissant z czarną truflą
Składniki:
- Jajko - 3 szt.
- Croissant - 1 szt.
- Masło - 20 gr.
- Ser twardy - 8 gr.
- Oliwa z oliwek - 6 ml
- Trufla czarna - 1 gr
- Czarny pieprz do smaku
- Sól do smaku
Sposób przygotowania: Przekrój rogaliki wzdłuż i usmaż obie połówki na 10 g masła na złoty kolor. Dolną połowę przełożyć do miski. Jajka ubijamy trzepaczką w misce z solą i pieprzem. Postaw patelnię pokrytą teflonem na średnim ogniu, dodaj pozostałe masło i wlej masę jajeczną. Mieszaj energicznie silikonową szpatułką i doprowadź do powstania płynnej kruszonki. Przygotowaną jajecznicę rozsmarować na spodzie rogalika i obficie posypać startym serem. Skropić oliwą z oliwek, dodać czarną truflę (czytaj też: Top of the Line: najlepsze przepisy na trufle). W razie potrzeby trufle można zastąpić pieczonymi grzybami lub boczkiem, a także dodać szpinak i pomidorki koktajlowe.
Croissant French toast z borówkami i śmietaną
Składniki:
- Croissant - 1 szt. (55 g)
- Melanż - 100 ml
- Konfitura z borówki amerykańskiej - 60 g.
- Krem mascarpone - 80 g
- Orzechy (pekany) - 8 gm
- Cytryna (skórka) - 1 szt.
Konfitura z jagód:
- Borówki amerykańskie - 100 gr
- Cukier - 60 g
- Woda - 20 ml
- skórka z cytryny - 1 gr
Melanż:
- Jajko - 1 szt. (60 gr)
- Mleko - 100 ml
- Śmietana (33%) - 20 ml
- Cukier - 20 gr
- Cynamon - 2g
Krem mascarpone:
- Śmietana (33%) - 50 ml
- Serek mascarpone - 100g
- Cukier puder - 10 gr
- Miód gryczany - 20 gr
- Limonka (skórka) - 2 gr
Jagody i cukier włożyć do rondla, dodać wodę i postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć - confit jest gotowy. Aby przygotować melanż, wymieszaj i ubij wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa. W celu przygotowania kremu mascarpone, ubić śmietanę w kitsch do uzyskania miękkich szczytów, dodać cukier puder i miód gryczany i wymieszać z kremem mascarpone w temperaturze pokojowej na niskich obrotach.Pokroić rogalik na pięć kawałków. Maczać rogaliki w melanżu i smażyć na patelni posmarowanej masłem - zalecana jest patelnia z powłoką teflonową. Rozłóż krem mascarpone na talerzu, a następnie rozłóż na nim usmażonego croissanta. Na wierzchu skropić obficie konfiturą z borówek. Posypujemy posiekanymi orzechami pekan i dodajemy skórkę z cytryny. Tosty francuskie są gotowe!
Zobacz również
Sezon na witaminy, promocje na świeże warzywa
VSezon na witaminy, promocje na świeże warzywa Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a my zaczynamy marzyć o świeżych smakach i aromatach. A co lepiej zaspokoi te pragnienia niż świeże warzywa sezonowe? Właśnie teraz w gazetka dino można znaleźć wyjątkowe oferty na...
Super okazje w Dino na artykuły spożywcze
VSuper okazje w Dino na artykuły spożywcze Jeśli jesteś miłośnikiem zakupów, a jednocześnie nie lubisz przepłacać, gazetka Dino to coś, co powinieneś znać! Co tydzień sieć supermarketów Dino oferuje atrakcyjne promocje na szeroki asortyment artykułów spożywczych. Od świeżych...
Przegląd najlepszych okazji z Biedronki
VKto z nas nie lubi polować na okazje? Zwłaszcza gdy są to oferty Biedronka gazetka! Właśnie dlatego, przygotowałem krótki przewodnik po najnowszych promocjach dostępnych w waszym ulubionym sklepie. A komu nie umili dnia dobra zniżka? No właśnie! W Biedronce znajdziemy...