26 maja 2021 Udostępnij

5 niezwykłych i pysznych pomysłów na śniadanie

Tosty francuskie z confitem jagodowym i kremem z serka mascarpone i miodu gryczanego, rogaliki z łososiem, a nawet z czarną truflą - razem z Piekarnią Grochoryn zebraliśmy najlepsze przepisy na śniadanie, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Zobacz promocje w HM

Croissant z serem stracciatella

Składniki:

  • Croissant - 1 szt.
  • Ser Strachatella - 40 gr.
  • Pomidor - 38 gr.
  • Oliwa z oliwek - 5 ml
  • Ocet balsamiczny - 2 ml
  • Sałatka z rukoli - 8 gm
  • Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Przekrój rogaliki na dwie części wzdłuż. Na dolnej części ułożyć uzbeckie pomidory, skrapiając je octem balsamicznym. Następnie ułożyć ser strachatella na rukoli, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przykryć górną połówką rogalika i podawać.

Croissant z lekko solonym łososiem

Składniki:

  • Croissant - 1 szt.
  • Łosoś lekko solony - 40 g.
  • Sos Pesto - 10 gm
  • Serek śmietankowy z tymiankiem - 50 g
  • Szpinak (świeży) - 20 g
  • Limonka (skórka) - 1 szt.
  • Sól do smaku

Metoda: Przekrój rogaliki na pół, posmaruj dolną stronę serkiem śmietankowym. Na serze rozłożyć warstwę liści szpinaku, następnie plastry lekko posolonego łososia. Zetrzeć skórkę z limonki na drobnej tarce i posypać nią rybę. Zalać sosem pesto, doprawić solą do smaku. Rozsmarować na wierzchu rogalika.

Croissant z pastrami.

Składniki:

  • Croissant - 1 szt.
  • Pastrami - 100 g.
  • Domowy sos majonezowo-miodowo-musztardowy - 10 ml
  • Ser Gruyere - 40 g
  • Uzbecki pomidor - 20 g.
  • Ruccola salad - 10 g
  • Olej z pestek winogron (oliwa z oliwek) - 5 ml
  • Mieszanka pieprzowa do smaku
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania: Rozkroić rogalika, na dolną połowę położyć majonez domowy z miodem i musztardą. Ułożyć warstwę rukoli, dodać kilka plasterków uzbeckiego pomidora. Na wierzch dodaj pastrami - możesz je zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, jeśli wolisz. Posypujemy startym serem gruyere, dodajemy mieszankę papryki do smaku i skrapiamy oliwą. Przykryć górną częścią croissanta.

Croissant z czarną truflą

Składniki:

  • Jajko - 3 szt.
  • Croissant - 1 szt.
  • Masło - 20 gr.
  • Ser twardy - 8 gr.
  • Oliwa z oliwek - 6 ml
  • Trufla czarna - 1 gr
  • Czarny pieprz do smaku
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania: Przekrój rogaliki wzdłuż i usmaż obie połówki na 10 g masła na złoty kolor. Dolną połowę przełożyć do miski. Jajka ubijamy trzepaczką w misce z solą i pieprzem. Postaw patelnię pokrytą teflonem na średnim ogniu, dodaj pozostałe masło i wlej masę jajeczną. Mieszaj energicznie silikonową szpatułką i doprowadź do powstania płynnej kruszonki. Przygotowaną jajecznicę rozsmarować na spodzie rogalika i obficie posypać startym serem. Skropić oliwą z oliwek, dodać czarną truflę (czytaj też: Top of the Line: najlepsze przepisy na trufle). W razie potrzeby trufle można zastąpić pieczonymi grzybami lub boczkiem, a także dodać szpinak i pomidorki koktajlowe.

Croissant French toast z borówkami i śmietaną

Składniki:

  • Croissant - 1 szt. (55 g)
  • Melanż - 100 ml
  • Konfitura z borówki amerykańskiej - 60 g.
  • Krem mascarpone - 80 g
  • Orzechy (pekany) - 8 gm
  • Cytryna (skórka) - 1 szt.

Konfitura z jagód:

  • Borówki amerykańskie - 100 gr
  • Cukier - 60 g
  • Woda - 20 ml
  • skórka z cytryny - 1 gr

Melanż:

  • Jajko - 1 szt. (60 gr)
  • Mleko - 100 ml
  • Śmietana (33%) - 20 ml
  • Cukier - 20 gr
  • Cynamon - 2g

Krem mascarpone:

  • Śmietana (33%) - 50 ml
  • Serek mascarpone - 100g
  • Cukier puder - 10 gr
  • Miód gryczany - 20 gr
  • Limonka (skórka) - 2 gr

Jagody i cukier włożyć do rondla, dodać wodę i postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć - confit jest gotowy. Aby przygotować melanż, wymieszaj i ubij wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa. W celu przygotowania kremu mascarpone, ubić śmietanę w kitsch do uzyskania miękkich szczytów, dodać cukier puder i miód gryczany i wymieszać z kremem mascarpone w temperaturze pokojowej na niskich obrotach.Pokroić rogalik na pięć kawałków. Maczać rogaliki w melanżu i smażyć na patelni posmarowanej masłem - zalecana jest patelnia z powłoką teflonową. Rozłóż krem mascarpone na talerzu, a następnie rozłóż na nim usmażonego croissanta. Na wierzchu skropić obficie konfiturą z borówek. Posypujemy posiekanymi orzechami pekan i dodajemy skórkę z cytryny. Tosty francuskie są gotowe!