18 sierpnia 2022 Udostępnij

Muffiny pomarańczowe z żurawiną

Składniki (6 porcji):

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki razowej
  • 350 g mrożonej żurawiny
  • 1 pomarańcza
  • 70 g orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 280 ml mleka
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Żurawinę należy wcześniej rozmrozić.
  3. Orzechy włoskie posiekać na duże kawałki.
  4. Zetrzyj skórkę z pomarańczy na tarce o drobnych oczkach i wyciśnij sok z połowy pomarańczy.
  5. Wymieszaj całą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą, dodaj skórkę pomarańczową, orzechy i cukier, a następnie ponownie wymieszaj.
  6. Połącz jajko z 100 ml oliwy z oliwek, mlekiem i sokiem pomarańczowym i wlej do mąki.
  7. Dodaj żurawinę i zagnieć ciasto.
  8. Małe foremki do muffinek wysmarować pozostałą oliwą z oliwek, nałożyć ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.

Ten i inne przepisy można znaleźć w książce Julii Wysockiej "Ssoboyki. Gotowanie w domu, zabieranie ze sobą".