9 listopada 2021 Udostępnij

Rozgrzewająca i orzeźwiająca: 6 niezwykłych przepisów na herbatę korzenną

W chłodne zimowe dni nic nie rozgrzewa tak szybko jak filiżanka gorącej, aromatycznej herbaty, zwłaszcza jeśli jest ona przyprawiona. Oto sześć oryginalnych przepisów na gorące napoje, które pomogą Ci błyskawicznie się rozmrozić, dodadzą Ci energii i uwolnią od nieprzyjemnych objawów przeziębienia (a może i kilku zbędnych kilogramów).

Herbata pieprzowa

W Ajurwedzie herbata z pieprzu jest zalecana jako lekarstwo na przeziębienia i bóle gardła! Jest również uważana za skuteczną w odchudzaniu, ale osobom cierpiącym na zapalenie żołądka i przewlekłe choroby przewodu pokarmowego nie zaleca się picia więcej niż jednej filiżanki herbaty z dużą ilością przypraw dziennie.

Składniki

  • Świeżo zmielony czarny pieprz ─ 1 łyżeczka

  • Woda ─ 2 filiżanki

  • Miód ─ 1 łyżka stołowa

  • Sok z cytryny ─ 1 łyżeczka

  • Drobno posiekany świeży imbir ─ 1 łyżeczka

Przygotowanie

Wlej wodę do małego garnka i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj pieprz (imbir, jeśli chcesz) i pozostaw na 3-5 minut. Wlać do miseczek, wymieszać z miodem i sokiem z cytryny do smaku. Pij gorące.

Herbata syberyjska z szyszkami

Przepis Dmitrija Janczenki, szefa-barmana sieci piekarni "Pechorin".

Rozgrzewająca syberyjska herbata z szyszkami doskonale zwalcza wirusy i przeziębienia, poprawia napięcie organizmu i nadaje magiczny leśny aromat.

Składniki

  • Dżem z szyszek - 50 gramów.

  • Herbata czarna w torebkach - 2 torebki

  • Tymianek świeży - 2 gramy

  • Miód - 10 gramów (opcjonalnie).

Przygotowanie

Do garnka o pojemności 500-600 ml włożyć konfiturę, tymianek i torebki herbaty, zalać wrzątkiem. Pozostawić do zaparzenia na 4 minuty. Wyjąć torebki z herbatą. Dodaj miód do smaku.

Herbata z goździkami

Herbata z goździkami jest dobra na kaszel i choroby płuc, pobudza również trawienie. Przypominamy: goździki są również uważane za łagodny afrodyzjak.

Składniki

  • 3-4 goździki

  • Mielony imbir (w proszku) ─ 1/4 łyżeczki

  • Woda ─ 2 filiżanki

  • Cynamon ─ 4 średniej wielkości laski

  • Miód do smaku

Przygotowanie

Wypłukać dzbanek gorącą wodą. Goździki, imbir i cynamon umieścić w ciepłym czajniku i zalać wrzącą wodą. Pozostawić do namoczenia na 5 minut. Dodaj miód do smaku.

Herbata z kardamonem i imbirem

Herbata z kardamonem pomaga przy przeziębieniach, obrzękach, a kardamon jest również uważany za dobry środek antyseptyczny.

Składniki

  • Kardamon ─ 2 do 3 strąków.

  • Świeżo zmielony imbir ─ 1 średniej wielkości korzeń

  • Woda ─ 2 filiżanki

  • Herbata czarna ─ 1 saszetka

  • Miód, cukier, mleko do smaku

Przygotowanie

Posiekaj korzeń imbiru, włóż go do małego garnka, zalej wodą i dodaj nasiona kardamonu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez pięć minut. Zdjąć z ognia, dodać herbatę i pozostawić do zaparzenia. Dodaj cukier lub miód i mleko do smaku.

Etiopska herbata z przyprawami

Składniki

  • Kardamon ─ 1 łyżeczka nasion

  • Cynamon mielony ─ 1/2 łyżeczki

  • Gałka muszkatołowa ─ 1/8 łyżeczki

  • Mielone goździki ─ 1/8 łyżeczki

  • Obrany świeży imbir ─ 1 mały korzeń

  • Woda ─ 4 filiżanki

  • Miód, sok pomarańczowy do smaku

Przygotowanie

Wymieszaj wszystkie zmielone przyprawy w małej misce. Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać mieszankę przypraw, imbir i gotować na wolnym ogniu przez 4 minuty. Zdjąć z ognia, odstawić do lekkiego ostygnięcia i przecedzić. Wlać do filiżanek, wymieszać z miodem i sokiem pomarańczowym do smaku.

Rosyjska herbata z przyprawami

Składniki

  • Czarna cejlońska herbata liściasta luzem ─ 8 łyżeczek

  • Całe goździki ─ 2 łyżeczki

  • skórka z 1 średniej pomarańczy lub 2 mandarynek

  • Cynamon ─ 4 średniej wielkości laski

  • Woda ─ 2-2,5 litra

  • Miód ─ 1/2 szklanki

  • 1/4 szklanki soku z cytryny

Przygotowanie

Umieść liście herbaty, goździki, skórkę z cytrusów i laski cynamonu w woreczku z gazy i zawiąż szczelnie. Zagotować wodę, włożyć do niej torebkę z przyprawami, zdjąć z ognia i pozostawić do zaparzenia na 10 minut. Przed zaparzeniem herbaty dodaj do niej miód i sok z cytryny. Herbatę korzenną można przechowywać w lodówce przez dwa lub trzy dni w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.