12 października 2021 Udostępnij

Pięć pysznych sosów na każdy dzień

Pesto z kolendry

Składniki:

  • 2 filiżanki kolendry, bez dużych gałązek
  • ½ filiżanki obranych migdałów
  • ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • ½ łyżeczki posiekanej papryczki chili serrano, bez pestek.
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek

Metoda przygotowania:

Zmiksuj kolendrę, migdały, cebulę, chili i sól w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Przy pracującym silniku powoli wlewać olej. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać więcej oleju do smaku. Pesto kolendrowe świetnie komponuje się z makaronem, kurczakiem czy tacos. Niewykorzystany sos można zamrozić w pojemnikach na lód ze szczelnie zamkniętą pokrywką i używać w miarę potrzeb.

Sos sałatkowy z awokado

Składniki:

  • 1 awokado

  • ½ szklanki kwaśnej śmietany (zawartość tłuszczu - do smaku)

  • Bershka

    ¼ szklanki mleka

  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • 3 rozgniecione ząbki czosnku

  • 1,5 łyżki octu winnego ryżowego

  • 2 łyżki suszonej pietruszki

  • ¼ łyżki soli (można dodać więcej do smaku)

Metoda przygotowania:

Utrzeć awokado na purée, dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać. Wymieszać trzepaczką i zalać mlekiem. Dodaj sok z cytryny, ocet, czosnek, pietruszkę i sól, a po każdym dodaniu dobrze wymieszaj.

Domowe teriyaki

Składniki:

  • 1 szklanka wody + dodatkowo ¼ szklanki zimnej wody
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 duży ząbek rozgniecionego czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Metoda przygotowania:

Wymieszaj 1 szklankę wody, sos sojowy, czosnek, miód i imbir w średniej wielkości rondlu i podgrzej na średnim ogniu. Osobno, w misce, zmieszaj razem skrobię, ¼ szklanki zimnej wody, ubijaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji i wlej do rondla. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje i zdjąć z ognia.

Sos sałatkowy musztardowy

Składniki:

  • 40g musztardy Dijon
  • 80 ml białego octu winnego
  • 350 ml oleju rzepakowego
  • Sól morska i pieprz do smaku.

Metoda przygotowania:

W blenderze ubij musztardę i ocet. Cały czas ubijając, stopniowo wlewać olej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.

Sos sałatkowy musztardowo-miodowy

Składniki:

  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • Sól i pieprz do smaku

Metoda przygotowania:

Wystarczy wymieszać i ubić wszystkie składniki razem.