12 października 2021 Udostępnij

Pięć pysznych sosów na każdy dzień

Pesto z kolendry

Składniki:

  • 2 filiżanki kolendry, bez dużych gałązek
  • ½ filiżanki obranych migdałów
  • ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • ½ łyżeczki posiekanej papryczki chili serrano, bez pestek.
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek

Metoda przygotowania:

Zmiksuj kolendrę, migdały, cebulę, chili i sól w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Przy pracującym silniku powoli wlewać olej (może też być roztopione masło). Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać więcej oleju do smaku. Pesto kolendrowe świetnie komponuje się z makaronem, kurczakiem czy tacos. Niewykorzystany sos można zamrozić w pojemnikach na lód ze szczelnie zamkniętą pokrywką i używać w miarę potrzeb.

Sos sałatkowy z awokado

Składniki:

  • 1 awokado

  • ½ szklanki kwaśnej śmietany (zawartość tłuszczu - do smaku)

  • ¼ szklanki mleka

  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • 3 rozgniecione ząbki czosnku

  • 1,5 łyżki octu winnego ryżowego

  • 2 łyżki suszonej pietruszki

  • ¼ łyżki soli (można dodać więcej do smaku)

Metoda przygotowania:

Utrzeć awokado na purée, dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać. Wymieszać trzepaczką i zalać mlekiem. Dodaj sok z cytryny, ocet, czosnek, pietruszkę i sól, a po każdym dodaniu dobrze wymieszaj.

Domowe teriyaki

Składniki:

  • 1 szklanka wody + dodatkowo ¼ szklanki zimnej wody
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 duży ząbek rozgniecionego czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Metoda przygotowania:

Wymieszaj 1 szklankę wody, sos sojowy, czosnek, miód i imbir w średniej wielkości rondlu i podgrzej na średnim ogniu. Osobno, w misce, zmieszaj razem skrobię, ¼ szklanki zimnej wody, ubijaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji i wlej do rondla. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje i zdjąć z ognia.

Sos sałatkowy musztardowy

Składniki:

  • 40g musztardy Dijon
  • 80 ml białego octu winnego
  • 350 ml oleju rzepakowego
  • Sól morska i pieprz do smaku.

Metoda przygotowania:

W blenderze ubij musztardę i ocet. Cały czas ubijając, stopniowo wlewać olej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.

Sos sałatkowy musztardowo-miodowy

Składniki:

  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • Sól i pieprz do smaku

Metoda przygotowania:

Wystarczy wymieszać i ubić wszystkie składniki razem.