16 listopada 2016 Udostępnij

Miód lipowy - leczy i odżywia

Miód naturalny zdobywa sobie coraz większą popularność, ale to jego smak miodu wydaje się być głównym czynnikiem, który wpływa na jego powodzenie u nabywców. Wśród licznych odmian miodu, gatunkiem, który zazwyczaj smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, jest miód lipowy. Poza tym, że jest smaczny, jest on też, co jest w przypadku miodu najistotniejsze, również niezwykle zdrowy. Przez wiele osób miód lipowy uważany jest wręcz za najsmaczniejszy wśród miodów. Produkcja tego gatunku miodu nie należy do łatwych, ale jego wartości odżywcze i lecznicze powodują, że jego produkcja jest warta zachodu i opłacalna.

MIÓD LIPOWY – właściwości

Bogaty i różnorodny skład miodu lipowego wzbudza podziw nawet środowisk naukowych. Zawiera on w sobie bowiem m.in. garbnik, flawonoidy, olejki eteryczne czy związki goryczkowe. Bogaty zestaw składników powoduje, że jest on miodem cennym zarówno ze względów leczniczych, jak i odżywczych, co jest wiadome również tym, którzy miodu na co dzień nie spożywają. Jego nadzwyczajne właściwościowi zdrowotne są skuteczne w leczeniu przeziębienia oraz grypy czy innych chorób, szczególnie tych, którym towarzyszy gorączka. Zalecając picie mleka z miodem, lekarze i dietetycy mają najczęściej na myśli właśnie miód lipowy. Spośród licznych drogocennych składników miodu lipowego, szczególnie cenne w kuracji takich chorób są olejki eteryczne. To właśnie one są niezwykle skuteczne w zwalczaniu drobnoustrojów występujących w błonach śluzowych górnych dróg oddechowych.

miód lipowy kolor

Poza działaniem leczniczym, miód lipowy dostarcza również wiele energii, gdyż zawiera węglowodany: fruktozę i glukozę. Choć dla wielu osób jego wysoka kaloryczność nie jest wskazana, to z drugiej strony, spożywanie miodu pozwala na bardziej intensywny wysiłek, o co bywa trudno w trakcie choroby. Sprzyja więc pacjentom, którzy muszą się zdobyć na większy wysiłek fizyczny. Inne cenne składniki miodu lipowego pomagają również zachować zdrowy zewnętrzny wygląd. Należą do nich m.in. beta-karoten, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak potas, chlor czy mangan. Ich działanie docenią osoby, którym zależy na zdrowym wyglądzie skóry, włosów czy paznokci.

MIÓD LIPOWY – NA CO POMAGA?

Poza tym, że jest niezwykle pomocny podczas infekcji górnych dróg oddechowych, grypy czy przeziębienia, miód lipowy ma jeszcze wiele innych równie cennych właściwości prozdrowotnych. Jest skuteczny w poważnych chorobach takich jak zapalenie oskrzeli czy płuc, gdyż działa napotnie oraz wykrztuśnie. Do tego dochodzą właściwości antybiotyczne dzięki zawartym w miodzie lipowym flawonoidom, olejkom eterycznym oraz nadtlenkowi wodoru.

Wśród ciekawych i wartych wymienienia zalet miodu lipowego jest także umiarkowane działanie moczopędne, które jednocześnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Z kolei właściwości uspokajające miodu pomagają w walce ze stresem, tak często obecnym w codziennym życiu. Po miód lipowy powinny sięgać też kobiety uskarżające się na dolegliwości ginekologiczne oraz osoby cierpiące na reumatyzm. Do innych obszarów organizmu, na jakie miód ten wpływa korzystnie, należy zaliczyć też serce oraz układ krwionośny.

MIÓD LIPOWY – ZASTOSOWANIE

Jest co najmniej kilka sposobów spożywania miodu lipowego i każdy z nich jest dobry. W pierwszej kolejności, warto używać miodu jako zamiennika białego cukru. Może on stanowić tym samym świetny dodatek do płatków czy kanapek na śniadanie lub kolację. Spisze się też bardzo dobrze jako dodatek do ciast i innych wypieków. Jednakże właściwości miodu najszybciej ujawnią się, gdy zostanie on rozpuszczony w ciepłym mleku, herbacie czy naparze ziołowym. Dobrym połączeniem dla miodu są napary z kwiatu lipy lub sok z cytryny. Należy jednak pamiętać o tym, aby napoje nie były zbyt gorące, gdyż wysoka temperatura nie tylko rozpuszcza miód, ale jednocześnie pozbawia go jego cennych dobroczynnych właściwości. Przed dodaniem miodu należy taki napój schłodzić.

pancakes z miodem​Miód lipowy – kalorie

100 gram miodu lipowego to równowartość 319 kcal. Zawartość białka w 100 g miodu to 0,3 g, a węglowodanów – 79,5 g.

Miód lipowy – kolor

Miód lipowy ma kolor jasnożółty lub złotożółty. Cechuje się silnym zapachem kwiatu lipy oraz ostrym smakiem. Zawiera nutkę goryczy.

Miód lipowy w ciąży

Miód jako produkt naturalny może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży. Ponieważ pomaga na wiele dolegliwości, będzie idealnym środkiem leczniczym. Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do ziół, herbaty lub mleka.

MIÓD LIPOWY – CENA

Miód lipowy należy do tańszych miodów. Jego cena to ok. 60 zł za kilogram, a więc za przeciętny półkilogramowy słoik zapłacimy ok. 30 zł.