
Wołowina - popularna na całym świecie
Dania z wołowiny bez trudu znajdziemy w kuchniach całego świata. W kuchni rosyjskiej obecny jest beauf Strogonow, Francuzi z pewnością zechcą pochwalić się nam Chateaubriand, Amerykanie będą przekonywać, że trudno o danie smaczniejsze niż hamburgery, a Polacy natychmiast przypomną sobie o tatarze. Jak zatem wybrać najlepsze danie z wołowiny?
Światowa kariera wołowiny
Amerykańska wołowina już jakiś czas temu opanowała cały świat i nie jest to dziełem przypadku, Amerykanie są bowiem znani z troski o najwyższą jakość mięsa. Naukowcy już od lat starają się zresztą krzyżować rasy mięsne, a liczący się producenci przywiązują dużą wagę do bardzo surowych norm odnoszących się do warunków, w jakich odbywa się hodowla krów, podawane są im pasze i stosowane są ewentualne leki.
Coraz więcej wagi przywiązuje się również do samego humanitarnego uboju zwierząt. Krowy zwykle żyją w związku z tym na swobodzie i mogą paść się na trawie. Dopiero na trzy miesiące przed planowanym ubojem trafiają do specjalnych zagród pozbawionych dachu, gdzie karmi się je mieszankami sojowo-kukurydzianymi. Właśnie to sprawia, że mięso jest bardzo delikatne i odznacza się słodkawym smakiem.
Koneserzy rekomendują jednak również wołowinę argentyńską. Jej doskonały smak najczęściej jest wyjaśniany właściwościami świeżej trawy z Patagonii, która nie została jeszcze skażona chemicznie. Hodowcy są też zdania, że pewien wpływ na jakość mięsa może mieć również klimat, czystość powietrza, a nawet poziom stresu u samych krów. Nic więc dziwnego, że w Argentynie wołowina jest postrzegana jako dobro narodowe.
Wołowina w Polsce w POLO gazetce
Zdecydowana większość krów, jakie hoduje się w naszym kraju, to przedstawicielki ras mlecznych, a co za tym idzie, ich mięso jest włókniste i dość twarde. To właśnie dlatego wołowina przegrywa u nas z wieprzowiną. W marketach i sklepach internetowych można kupić wołowinę amerykańską i argentyńską, wielu potencjalnych klientów zniechęcają jednak bardzo wysokie ceny.
Wołowina – na co zwracać uwagę podczas kupna?
Zarówno smak i zapach, jak i kruchość wołowiny, są w dużej mierze uzależnione od tego, jak bardzo jest ona dojrzała. Już po uboju zaleca się, aby mięso wisiało od trzech do pięciu dni w chłodnym miejscu. Jeśli ma być częścią pieczeni – powinno dojrzewać od 14 do 20 dni, jeśli zaś planujemy zrobić z niego steki – nawet cztery tygodnie.
Jeśli mięso wołowe jest dojrzałe, charakteryzuje je kwaskowaty zapach i wilgotność. Gdy je naciśniemy, wgłębienie wyrównuje się dopiero po chwili. Jeśli chcemy grillować, smażyć albo piec na ruszcie wołowinę, najlepsza będzie polędwica, rozbratel albo antrykot.
Stek – oczywiście wołowy!
Nie ma przeciwwskazań do tego, aby przyrządzić stek z mniej szlachetnych części tuszy, choć w tym wypadku niezbędne jest ich właściwe zamarynowanie. Do duszenia najlepiej nadają się udziec i karkówka, choć wcześniej niezbędne jest staranne obsmażenie mięsa na gorącym tłuszczu, co będzie zapobiegało wyciekaniu soku.
Rosół – koniecznie z wołowiną!
Przygotowując rosół zwykle wybiera się gorsze gatunki. Jeśli chcemy, aby sztuka mięsa nie straciła na soczystości zaleca się wrzucenie dużych kawałków do niewielkiej ilości osolonej wcześniej wody. Z wołowiny można też przygotować zrazy oraz gulasz. W takim przypadku można sięgnąć po udziec, antrykot, pręgę tylną, łopatkę oraz karkówkę. Wołowina świetnie łączy się też z ziołami, w tym z tymiankiem, imbirem i estragonem.
Dania z wołowiny, które podbiły świat
Strogonow – rarytas wołowy
Beauf Strogonow zawdzięcza swoją nazwę rodowi, u którego zadłużony był sam car Aleksander I. Legenda głosi, że to on nakazał przygotować swojemu kucharzowi nową potrawę, a potem nazwać ją na cześć rodu Strogonowów. Kucharz wywiązał się ze swojego zadania. Najpierw pokroił polędwicę w słupki, potem prószył ją mąką i pieprzem, a następnie usmażył dodając pomidory podduszone z masłem, cebulę i rosół. Wszystko zostało zaprawione śmietaną, posolone i posypane papryką, a oryginalne połączenie do dziś cieszy się uznaniem zobacz rosyjskie produkty w polsce
Polędwica wołowa po francusku
Chateaubriand to kawałek polędwicy o grubości około 4-5 centymetrów upieczony na grillu i podawany z krążkiem masła czosnkowego oraz z pieczonymi ziemniakami w kształcie oliwek lub z sosem bearneńskim.
Hamburger – król wołowiny
Hamburgery z pewnością nie cieszyłyby się dzisiejszą sławą, gdyby nie siekana wołowina To kotlety doprawione ziołami i uzupełnione o kapary i cebule smażone w niewielkiej ilości tłuszczu. Można je podawać w bułce, hamburgery smakują jednak znakomicie również z frytkami, marynatami, sosami i warzywami. Już jest nowy smak burgera w McDonald's. Tego nie możesz przegapić!
Tatar czyli befsztyk
Polędwica wołowa może być jedzona na surowo. W Polsce popularny jest befsztyk tatarski najczęściej serwowany w towarzystwie żółtka, sardynek, korniszonów, oliwek i kaparów.
Carpaccio wołowe
Surowa wołowina może być też wykorzystana do przygotowania carpaccio. W tym celu polędwica powinna zostać obrana i dość mocno oziębiona, a następnie pokrojona na cieniutkie plasterki. Te smaruje się oliwą i podaje w towarzystwie sera parmezan, soli, pieprzu oraz sosu winegret.
Maszynka do mięsa Hoffen MG-0440 z Biedronki doskonale się sprawdzi do zmielenia mięsa wołowego na burgery lub pulpety.
Sezon na witaminy, promocje na świeże warzywa
VSezon na witaminy, promocje na świeże warzywa Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a my zaczynamy marzyć o świeżych smakach i aromatach. A co lepiej zaspokoi te pragnienia niż świeże warzywa sezonowe? Właśnie teraz w gazetka dino można znaleźć wyjątkowe oferty na...
Super okazje w Dino na artykuły spożywcze
VSuper okazje w Dino na artykuły spożywcze Jeśli jesteś miłośnikiem zakupów, a jednocześnie nie lubisz przepłacać, gazetka Dino to coś, co powinieneś znać! Co tydzień sieć supermarketów Dino oferuje atrakcyjne promocje na szeroki asortyment artykułów spożywczych. Od świeżych...
Przegląd najlepszych okazji z Biedronki
VKto z nas nie lubi polować na okazje? Zwłaszcza gdy są to oferty Biedronka gazetka! Właśnie dlatego, przygotowałem krótki przewodnik po najnowszych promocjach dostępnych w waszym ulubionym sklepie. A komu nie umili dnia dobra zniżka? No właśnie! W Biedronce znajdziemy...