
Wołowina - popularna na całym świecie
Dania z wołowiny bez trudu znajdziemy w kuchniach całego świata. W kuchni rosyjskiej obecny jest beauf Strogonow, Francuzi z pewnością zechcą pochwalić się nam Chateaubriand, Amerykanie będą przekonywać, że trudno o danie smaczniejsze niż hamburgery, a Polacy natychmiast przypomną sobie o tatarze. Jak zatem wybrać najlepsze danie z wołowiny?
Światowa kariera wołowiny
Amerykańska wołowina już jakiś czas temu opanowała cały świat i nie jest to dziełem przypadku, Amerykanie są bowiem znani z troski o najwyższą jakość mięsa. Naukowcy już od lat starają się zresztą krzyżować rasy mięsne, a liczący się producenci przywiązują dużą wagę do bardzo surowych norm odnoszących się do warunków, w jakich odbywa się hodowla krów, podawane są im pasze i stosowane są ewentualne leki.
Coraz więcej wagi przywiązuje się również do samego humanitarnego uboju zwierząt. Krowy zwykle żyją w związku z tym na swobodzie i mogą paść się na trawie. Dopiero na trzy miesiące przed planowanym ubojem trafiają do specjalnych zagród pozbawionych dachu, gdzie karmi się je mieszankami sojowo-kukurydzianymi. Właśnie to sprawia, że mięso jest bardzo delikatne i odznacza się słodkawym smakiem.
Koneserzy rekomendują jednak również wołowinę argentyńską. Jej doskonały smak najczęściej jest wyjaśniany właściwościami świeżej trawy z Patagonii, która nie została jeszcze skażona chemicznie. Hodowcy są też zdania, że pewien wpływ na jakość mięsa może mieć również klimat, czystość powietrza, a nawet poziom stresu u samych krów. Nic więc dziwnego, że w Argentynie wołowina jest postrzegana jako dobro narodowe.
Wołowina w Polsce w POLO gazetce
Zdecydowana większość krów, jakie hoduje się w naszym kraju, to przedstawicielki ras mlecznych, a co za tym idzie, ich mięso jest włókniste i dość twarde. To właśnie dlatego wołowina przegrywa u nas z wieprzowiną. W marketach i sklepach internetowych można kupić wołowinę amerykańską i argentyńską, wielu potencjalnych klientów zniechęcają jednak bardzo wysokie ceny.
Wołowina – na co zwracać uwagę podczas kupna?
Zarówno smak i zapach, jak i kruchość wołowiny, są w dużej mierze uzależnione od tego, jak bardzo jest ona dojrzała. Już po uboju zaleca się, aby mięso wisiało od trzech do pięciu dni w chłodnym miejscu. Jeśli ma być częścią pieczeni – powinno dojrzewać od 14 do 20 dni, jeśli zaś planujemy zrobić z niego steki – nawet cztery tygodnie.
Jeśli mięso wołowe jest dojrzałe, charakteryzuje je kwaskowaty zapach i wilgotność. Gdy je naciśniemy, wgłębienie wyrównuje się dopiero po chwili. Jeśli chcemy grillować, smażyć albo piec na ruszcie wołowinę, najlepsza będzie polędwica, rozbratel albo antrykot.
Stek – oczywiście wołowy!
Nie ma przeciwwskazań do tego, aby przyrządzić stek z mniej szlachetnych części tuszy, choć w tym wypadku niezbędne jest ich właściwe zamarynowanie. Do duszenia najlepiej nadają się udziec i karkówka, choć wcześniej niezbędne jest staranne obsmażenie mięsa na gorącym tłuszczu, co będzie zapobiegało wyciekaniu soku.
Rosół – koniecznie z wołowiną!
Przygotowując rosół zwykle wybiera się gorsze gatunki. Jeśli chcemy, aby sztuka mięsa nie straciła na soczystości zaleca się wrzucenie dużych kawałków do niewielkiej ilości osolonej wcześniej wody. Z wołowiny można też przygotować zrazy oraz gulasz. W takim przypadku można sięgnąć po udziec, antrykot, pręgę tylną, łopatkę oraz karkówkę. Wołowina świetnie łączy się też z ziołami, w tym z tymiankiem, imbirem i estragonem.
Dania z wołowiny, które podbiły świat
Strogonow – rarytas wołowy
Beauf Strogonow zawdzięcza swoją nazwę rodowi, u którego zadłużony był sam car Aleksander I. Legenda głosi, że to on nakazał przygotować swojemu kucharzowi nową potrawę, a potem nazwać ją na cześć rodu Strogonowów. Kucharz wywiązał się ze swojego zadania. Najpierw pokroił polędwicę w słupki, potem prószył ją mąką i pieprzem, a następnie usmażył dodając pomidory podduszone z masłem, cebulę i rosół. Wszystko zostało zaprawione śmietaną, posolone i posypane papryką, a oryginalne połączenie do dziś cieszy się uznaniem zobacz rosyjskie produkty w polsce
Polędwica wołowa po francusku
Chateaubriand to kawałek polędwicy o grubości około 4-5 centymetrów upieczony na grillu i podawany z krążkiem masła czosnkowego oraz z pieczonymi ziemniakami w kształcie oliwek lub z sosem bearneńskim.
Hamburger – król wołowiny
Hamburgery z pewnością nie cieszyłyby się dzisiejszą sławą, gdyby nie siekana wołowina To kotlety doprawione ziołami i uzupełnione o kapary i cebule smażone w niewielkiej ilości tłuszczu. Można je podawać w bułce, hamburgery smakują jednak znakomicie również z frytkami, marynatami, sosami i warzywami. Już jest nowy smak burgera w McDonald's. Tego nie możesz przegapić!
Tatar czyli befsztyk
Polędwica wołowa może być jedzona na surowo. W Polsce popularny jest befsztyk tatarski najczęściej serwowany w towarzystwie żółtka, sardynek, korniszonów, oliwek i kaparów.
Carpaccio wołowe
Surowa wołowina może być też wykorzystana do przygotowania carpaccio. W tym celu polędwica powinna zostać obrana i dość mocno oziębiona, a następnie pokrojona na cieniutkie plasterki. Te smaruje się oliwą i podaje w towarzystwie sera parmezan, soli, pieprzu oraz sosu winegret.
Maszynka do mięsa Hoffen MG-0440 z Biedronki doskonale się sprawdzi do zmielenia mięsa wołowego na burgery lub pulpety.
Ulotka z Kauflandu – zrób tanie i zdrowe zakupy
V Ulotka z Kauflandu – zrób tanie i zdrowe zakupy Kaufland jak zawsze zaskakuje szeroką ofertą produktów w atrakcyjnych cenach. Tym razem, w związku z nadchodzącymi świętami wielkanocnymi, przygotowano wiele promocji, które pozwolą na oszczędzanie na zakupach. Czy marzy Ci...
Zrób zapasy – najciekawsze promocje z Biedronki
VZrób zapasy – najciekawsze promocje z Biedronki Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a promocja z Biedronki kusi wyjątkowymi ofertami, które pozwolą każdemu zrobić solidne zapasy. W tym tygodniu zakupy tygodnia to nie tylko okazja do zaopatrzenia się w niezbędne produkty, ale także...
VTradycyjne wędliny w Polomarket - idealne propozycje na święta Święta to czas, kiedy na stołach nie może zabraknąć pysznych wędlin. A gdzie znaleźć najlepsze propozycje, jeśli nie w Polomarket? Ta polska sieć supermarketów oferuje bogaty wybór produktów, które zachwycą zarówno...