22 lutego 2021 Udostępnij

Różne rodzaje olejków - przydatne właściwości i jak je stosować

Olej z ostropestu

Bershka

O dziwo, z nasion tego kolczastego chwastu uzyskuje się rzadko spotykany smaczny i zdrowy olej. Znany jest ze swoich właściwości detoksykacyjnych i zdolności do wzmacniania układu odpornościowego. Olej z mleka osetowego usuwa toksyny z organizmu. Przyda się tym, którzy cierpią na choroby wątroby. Dodawaj go do kasz i używaj jako dressing do dań głównych. Podobnie jak olej, ostropestu nie należy poddawać obróbce termicznej.

Olej ryżowy

Podczas gdy dla nas olej ryżowy jest produktem egzotycznym, w Azji znalazł on swoje korzenie już dawno temu i jest często używany do przygotowywania różnych dań na ciepło i na zimno. Znany jest nie tylko ze swojego przyjemnego smaku, ale także z właściwości leczniczych. Olej ryżowy spowalnia proces starzenia się, pomaga poprawić układ krążenia i układ trawienny, a także będzie przydatny dla tych, którzy cierpią na wysoki poziom cholesterolu.

Olej z pestek dyni

Przy okazji, jest to ulubiony olejek Gwyneth Paltrow. Ona, jako adeptka zdrowego odżywiania, zdecydowanie radzi, aby włączyć go do swojej diety. Przy okazji, nie ma powodu, by jej nie ufać. Olej z pestek dyni jest bogaty w witaminy, poprawia metabolizm i wspomaga zdrowie kobiet i mężczyzn. Idealny jako sos do sałatek oraz jako dodatek do dań zbożowych i ryb.

Olej z orzechów włoskich

Podobnie jak sam orzech włoski, olej z orzechów włoskich pomaga poprawić funkcjonowanie mózgu i wzmacnia pamięć. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3. Ze względu na swój przyjemny, a nawet nieco drzewny smak, olej ten jest doskonałym dodatkiem do sałatek i sosów. Wielu smakoszy woli również używać oleju z orzechów włoskich do przyrządzania deserów i wypieków.

Olej marchewkowy

Marchewki to jednoroczne zioła o małych zielonych liściach i żółtych kwiatach. Oliwa ma lekko pikantny smak, dlatego dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju sałatami liściastymi, rybami i owocami morza. Ważne jest, aby pamiętać, że olej z czerwonego oleju nie może być przetwarzane: ogrzewanie traci wszystkie swoje użyteczne właściwości, które obejmują wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i zapobiegania chorobom serca.

Olej z awokado

Jest olejem popularnym w Ameryce Południowej, skąd przywędrował do Europy, a następnie rozprzestrzenił się po całym świecie. Bogaty w przeciwutleniacze, olej z awokado jest przydatny zarówno do celów kosmetycznych, jak i kulinarnych. Zaleca się stosowanie go w przypadku cukrzycy i załamań nerwowych, gdyż zawarte w nim witaminy i mikroelementy korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia człowieka. Należy jednak pamiętać, że olej z awokado jest bardzo kaloryczny. Połączyć z mięsem i rybami.

Olej lniany

Kolejny faworyt wśród fanów zdrowego odżywiania. Olej lniany jest znany nie tylko jako doskonałe źródło wszelkiego rodzaju witamin, ale także jako produkt, który sprzyja szybkiemu gojeniu się ran, a także regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym. Pomaga również w walce z nadwagą i poprawia metabolizm. Przyprawiamy nim sałatki i kasze.

Zdjęcie: Getty Images

Tekst: Marie Claire Editorial-24 listopada 2020 r.