23 lutego 2022 Udostępnij

Ciasto czekoladowe z musem z kiwi

Składniki:

  • Czekolada gorzka - 300 g.
  • Masło - 200 gr.
  • Jaja kurze - 4 szt.
  • Cukier - 1 szklanka.
  • Mąka pszenna - 1 szklanka.
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka.
  • Kiwi - 5 szt.

przygotowanie:

  1. Czekoladę, masło i cukier podgrzewać, mieszając w kąpieli wodnej, aż do uzyskania jednorodnej masy. Następnie ostudzić, po czym dodawać po jednym jajku cały czas mieszając masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, uważając, aby nie powstały grudki.
  2. Posmaruj masę masłem i piecz w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
  3. Obierz kiwi, posiekaj i zmiel w blenderze, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania gęstej masy.
  4. Ciasto kroimy na prostokątne placki i podajemy w płytkich, przezroczystych szklankach. Udekorować musem z kiwi i listkami mięty.