2 lutego 2022 Udostępnij

Ciasto kawowe PAVLOVA z kremem cappuccino

Wariacja PAVLOVA na temat świeżych truskawek

Pewien szalony dietetyk wymyślił poręczną zasadę jedzenia raz dziennie. Jeśli zdecydujesz się pójść za jego złą radą, to wybierając obiad, zdecyduj się na tort Pavlova, jest to całkiem niezły zamiennik i pierwszego, i drugiego, i trzeciego - niesamowicie pyszny, bosko piękny i strasznie kaloryczny.

Składniki (na 8 porcji):

  • Białka jaj - 4 szt.
  • Cukier puder - 200 gr.
  • Kawa rozpuszczalna - 1 łyżka.
  • Mąka kukurydziana (ryżowa lub owsiana) - 1 łyżka.

Dla kremu

  • Śmietana (bita, 30%) - 300 ml.
  • Jogurt grecki (lub kwaśna śmietana) - 4 łyżki.
  • Czekolada (kruszona, czarna) - 50 gr.
  • Pekan (grillowany i grubo pokrojony) - 50 gr.
  • Ekstrakt z kawy - 1 łyżka.

Do dekoracji

  • Syrop klonowy
  • Kakao w proszku
  • Świeże jagody

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 110C. Ubij białka, stopniowo dodając cukier, aż masa zgęstnieje.
  2. Delikatnie wmieszać kawę i mąkę. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem, na dno wylepić niewielką ilością masy z białek.
  3. Podziel masę na osiem porcji, ułóż na blasze, zrób małe wgłębienie w środku każdej z nich i piecz przez godzinę. Po wyłączeniu piekarnika, pozostawić ciasto do ostygnięcia na kilka godzin.
  4. Aby przygotować kremowe nadzienie, wymieszaj wszystkie składniki razem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę śmietany.
  5. Przed podaniem, udekoruj każde ciasto hojną warstwą kremu, posyp orzechami pekan i jagodami, skrop syropem klonowym i lekko oprósz kakao.

I jeszcze 14 najpiękniejszych i najsmaczniejszych ciasteczek PAVLOVA z różnymi polewami:1/14