26 kwietnia 2021 Udostępnij

Dlaczego warto kupić immersyjny blender

Blender zanurzeniowy to jeden z najpopularniejszych gadżetów kuchennych. Jednak nie wszyscy użytkownicy znają jego funkcje i nie są do końca pewni, czym różni się on od np. robota kuchennego.

Zalety i osobliwości

Niektóre gospodynie domowe, które mają robota kuchennego w użyciu, uważają, że nie potrzebują już blendera. Ale ci, którzy używają blendera immersyjnego, zdają sobie sprawę, jak bardzo jest on przydatny w codziennym gotowaniu. Dzięki temu gadżetowi możesz robić rzeczy, które są niedostępne dla zwykłego blendera.

Zalety blendera zanurzeniowego:

- Posiada opcje nie tylko z robota kuchennego, ale również z miksera. Na przykład, puree masher. - Ma mały rozmiar, co czyni go wygodnym do przechowywania, łatwy do montażu i demontażu. - Dzięki zestawowi noży nie ma potrzeby stosowania licznych przystawek, jak w kombajnie. - Doskonała wydajność.

Co może zrobić blender:

- drobno posiekać mięso, warzywa, owoce, zioła; - zrobić przecier warzywny lub owocowy; - ubić koktajle, sosy, majonez.

Blender pozwoli na przygotowanie puree nawet ze stałych składników. Aby to zrobić, należy pokroić je na małe kawałki i zalać niewielką ilością wody lub bulionu.

Produkty mogą być siekane w dowolnej misce. Dzięki niewielkim rozmiarom blendera immersyjnego i jego mobilności, można szybko i łatwo przygotować zupy puree, smoothie, koktajle, majonez w dowolnym pojemniku i z różnych produktów. Ten kuchenny gadżet stanie się głównym pomocnikiem dla młodych matek, osób wybierających zdrowe odżywianie oraz tych, którzy postanowili się odchudzać.

Jak używać

Instrukcja obsługi blendera zanurzeniowego wskazuje, że nie zaleca się umieszczania w tym urządzeniu bardzo twardych produktów. Na przykład, nie należy w nim mielić ziaren kawy, mielić bułki tartej i mrożonego mięsa. Ale doświadczone gospodynie domowe znajdują sposoby, aby obejść te zakazy. Na przykład, aby zmielić korzeń selera, należy wlać odrobinę płynu do misy blendera.

Do blendera dołączone są specjalne miski lub kubki, które ułatwiają rozdrabnianie lub ubijanie żywności. Jeśli używamy innych przyborów, należy pamiętać, że podczas pracy urządzenia masa może pryskać.

Podczas wkładania potraw do garnka należy zwrócić uwagę, aby dolna nóżka do krojenia była przykryta. Zabrania się krojenia dopiero co ugotowanych produktów, muszą one ostygnąć do temperatury co najmniej 70 stopni.

Przed rozdrobnieniem warzyw i owoców należy sprawdzić, czy nie ma w nich kości lub twardego środka. Jeśli nie wiesz, jaką prędkość ustawić, najlepiej zacząć od najmniejszej i stopniowo ją zwiększać.

Blendery z funkcją immersji posiadają trzepaczkę, za pomocą której można ubijać jajka. W ten sposób korzystnie różni się od urządzeń stacjonarnych.

Wybór blendera zanurzeniowego

Przy wyborze blendera zanurzeniowego należy zwrócić uwagę na następujące ważne cechy:

- Moc. Od tego wskaźnika zależy prędkość urządzenia. Im większa moc, tym szybciej zmielisz produkt. - Dodatkowe załączniki. Przed zakupem należy określić, czego dokładnie oczekujemy od blendera. Współcześni producenci oferują wiele różnych przystawek: trzepaczki, specjalne noże, szpikulce do lodu itp. Zdecyduj, czego potrzebujesz i wybierz model, który Ci odpowiada. - Waga. W przypadku blendera zanurzeniowego jest to ważne, ponieważ trzeba go trzymać w dłoni. Wybierz model, z którym czujesz się komfortowo. - Materiał podstawowy blendera. Im trwalszy materiał, tym bardziej niezawodne urządzenie. W tym samym czasie, należy wziąć pod uwagę, że model metalowy będzie ważyć więcej. - Obecność pojemników. Specjalne szklane i plastikowe miski, które znajdują się w zestawie, są wygodne, ponieważ wygodnie jest w nich siekać i ubijać, a płyn nie rozpryskuje się.

Od tego, jak poważnie podejdziesz do wyboru modelu blendera, zależy, jak wygodne będzie dla Ciebie korzystanie z tego gadżetu. Odpowiedni model będzie niezawodnym pomocnikiem w kuchni przez długi czas.

Różnorodność przystawek

Przed zakupem blendera immersyjnego zawsze pojawia się pytanie: jaki rodzaj przystawek preferować. Aby dokonać właściwego wyboru, należy dokładnie wiedzieć, w jaki sposób używana jest każda z przystawek.

- Nasadka do przecierów i sosów. - Przystawka do ubijania. - Miska z ostrzem młynka do siekania warzyw, owoców, mięsa, orzechów. - Wymienne dysze, z pod których wychodzą kawałki o różnych kształtach, jak w robocie kuchennym. - Wytwórca szpikulców do lodu.

Opieka

Aby utrzymać urządzenie w dobrym stanie technicznym, wymaga ono szczególnej troski. Obszar, w którym znajduje się silnik i przełącznik prędkości, należy przetrzeć wilgotną gąbką. Ze względów bezpieczeństwa nie wolno zanurzać tej części urządzenia w wodzie ani myć w zmywarce. Miski i wymienne przystawki można myć pod ciepłą bieżącą wodą lub wkładać do zmywarki.

Po zmieleniu tłustych potraw, takich jak mięso, należy opłukać części blendera wodą z detergentem, wytrzeć i dokładnie wysuszyć. Części blendera muszą być przechowywane w odpowiednim miejscu.

Niektóre modele blenderów posiadają funkcję samooczyszczania, która pozwala na szybkie umycie produktu po użyciu. Po zakończeniu cyklu wytrzeć blender do sucha.