16 marca 2022 Udostępnij

Kuchnia peranakan: co to jest i dlaczego warto jej spróbować w Singapurze

Dokładnie rzecz ujmując, Peranakanie są potomkami małżeństw chińskich emigrantów z miejscowymi dziewczętami - z wyspy Penang w Malezji, Indonezji i Singapuru. Panowie młodzi, z konieczności zamożni, mieli na sobie klasyczną trzyczęściową marynarkę ślubną, kamizelkę i spodnie. Dziewczęta natomiast pochodziły z dobrych rodzin. Na zdjęciach ślubnych zawsze mieli na sobie strój narodowy. Peranakanie zajmowali ważne pozycje w społeczeństwie. Ich domy zawsze były pełne jedzenia.

Ich kuchnia, znana lepiej jako kuchnia nonya, była wzorem wyrafinowania. Egzotyczne, a czasem nawet trujące (jak nasiona drzewa kepayang buah keluak) składniki sprawiają, że potrawy Peranakan są trudne do odtworzenia w naszych warunkach. Rzeczywiście, przepis na Ayam Buah kelua (rodzaj curry z kurczaka) lub lokalny gulasz warzywny Chapchye jest tak dobry, jak powiedzenie "nie próbuj tego więcej". A jeśli już, to rób to pod nadzorem zaufanego nauczyciela.

Oto kilka przepisów na dania kuchni Peranakan:

Kueh Pai Trzy

Składniki (na 20 koszyczków):

  • Koszyczki do ciasta gotowego - 20 szt.
  • 3 średniej wielkości rzepy
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pasta (tau chio) - 3 łyżki.
  • Olej roślinny
  • Sól - 2 łyżki.
  • Cukier - 2 łyżki.
  • Jajka - 2 jajka.
  • Garść liści kolendry
  • Krewetki - 15
  • 2 łyżki sosu z czarnej fasoli i trochę słodkiego sosu (chiyo)

Przygotowanie:

  1. Rzepę obrać i drobno posiekać w misce z zimną wodą.
  2. W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek. Odcedź rzepę i włóż ją do woka. Dodać szklankę wody pitnej, cukier, sól i sos fasolowy, a następnie odstawić do duszenia.
  3. W międzyczasie ugotować i obrać krewetki. Z jajek zrobić omlet i pokroić je w cienkie paski.
  4. Ugotowaną rzepę rozłożyć do koszyczków.
  5. Udekoruj danie paskami omletu, krewetkami, kolendrą i odrobiną słodkiego sosu.

Longan Chai

Składniki (na 20 porcji):

  • 1 opakowanie suszonego longanu (nazwa tłumaczy się jako "oko smoka")
  • garść daktyli
  • Cukier - 2 łyżki.

Przygotowanie:

  1. Ugotować suszony longan i daktyle.
  2. Dodaj cukier, który powinien sprawić, że napój będzie dość ciepły i słodki.
  3. Rozlej ciepłą, pachnącą herbatę do pięknych miseczek.

W Singapurze herbatę tę podaje się na weselach i innych festiwalach jako symbol szczęścia.

Ayam buah keluak

Składniki:

  • Buah keluak (trujące nasiona owoców drzewa kepayang) - 20 szt.
  • 1 cały kurczak
  • 5-6 liści limonki kaffir
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • Krewetki - 5 szt.
  • Mięso mielone wieprzowe - 50 g
  • Odrobina sosu sojowego
  • Szalotki - 200 g
  • Suszona papryka chili - 100 g
  • Orzechy kukui - 8 szt.
  • Kurkuma - 20 g
  • Galangal (znany również jako kalgan - krewny imbiru) - 100 g
  • Pasta krewetkowa - 2 łyżki.
  • Olej roślinny
  • Sok na bazie tamaryndowca (80 g tamaryndowca na 1 litr wody)

przygotowanie:

Wariacja na temat tego dania

  1. Napełnij buah keluak wodą i pozostaw na trzy dni (codziennie zmieniaj wodę).
  2. Następnie za pomocą tłuczka w moździerzu rozgnieć każdy owoc, łyżeczką usuń miąższ, a skorupki umyj i odłóż na bok.
  3. Zamarynować mieloną wieprzowinę w odrobinie sosu sojowego. Miąższ bouah keluac wymieszać z pokrojonymi krewetkami i mięsem mielonym, a następnie napełnić nim muszle.
  4. Aby przygotować mieszankę przypraw, utłucz w moździerzu chili, orzechy, kurkumę i pastę krewetkową, a następnie utrzyj wszystko z dwiema łyżkami oleju roślinnego. Mieszankę przypraw, liście limonki kaffir i trawę cytrynową podsmażyć w sześciu łyżkach oleju roślinnego w głębokiej misce, tak aby uwolniły swój aromat. Dodaj sok z tamaryndowca i doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie włóż do niego nadziewane muszle bouah keluak.
  5. Po 15 minutach dodaj kawałki kurczaka i gotuj, aż mięso będzie miękkie.