11 grudnia 2021 Udostępnij

3 najlepsze przepisy Aleny Doletskiej na domowy dżem

Publicystka i konsultantka kreatywna Alyona Doletskaya opowiedziała nam o zawiłościach sztuki kulinarnej i sekretnych składnikach w swojej książce w nowym poręcznym mini formacie "O dżemie" i podzieliła się z czytelnikami Marie Claire kilkoma przepisami na niesamowite domowe dżemy, w których po prostu nie sposób nie zakochać się od pierwszej łyżeczki!

Dżem z pigwy z orzechami włoskimi

Składniki:

  • Pigwa bez skórki 2 kg

  • Cukier biały granulowany 2 kg

  • Orzechy włoskie obrane 250-300g

  • Sok z cytryny 1/2 szklanki

  • Gałka muszkatołowa 1 porcja

  • Goździki zmielone na czubku noża

  • Woda (do wywaru ze skórki pigwy) 2 litry

Metoda przygotowania:

Pigwę umyć, wyciąć jelito, obrać ze skórki i włożyć do rondla. Owoce pokroić w plastry, a następnie w równe, cienkie trójkąty, wsypać do miski. Pigwa jest owocem dość twardym i mało elastycznym, pozbycie się rdzenia i pokrojenie jej zajmie trochę czasu. Ale przyjdzie czas na przygotowanie szlachetnego rosołu z pigwy.

Skórki pigwy zalewamy wodą i stawiamy garnek na dużym ogniu. Kiedy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować przez 40 minut. Wywar przecedzić i wlać z powrotem do garnka, razem z cukrem - rozpuścić na małym ogniu.

Zalać pigwy gorącym syropem i natychmiast postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, wstrząsnąć naczyniem, zetrzeć pianę i zdjąć z ognia. Po 3-6 godzinach (lub rano, jeśli zostawiłeś dżem na noc) ponownie zajrzyj do miski. W tym czasie owoce będą już dobrze nasiąknięte syropem i pewnie będzie go trochę mniej.

W drugim zagotowaniu, gdy pojawią się pierwsze bąbelki, dodaj sok z cytryny, startą gałkę muszkatołową, goździki, połowę lub ćwiartkę orzechów włoskich i wstrząśnij naczyniem. Po 3-5 minutach spokojnego gotowania sprawdź, czy dżem nie ocieka.

Dżem brzoskwiniowy i migdałowy

Składniki:

  • Brzoskwinie bez pestek 2 kg

  • cukier biały granulowany 2 kg

  • Migdały bez skórki 500 g

  • 1 łyżka skórki z limonki

  • Kardamon 2-3 ziarna pieprzu

  • Sok z cytryny 1/2 szklanki

  • Szafran na czubku noża

  • Gałka muszkatołowa na czubku

Metoda przygotowania:

Ostrożnie, nie uszkadzając cienkiej skórki, zmyć z brzoskwiń meszek. Przekroić brzoskwinie wzdłuż fałdy, usunąć pestki, a następnie każdą połówkę pokroić jeszcze na cztery plastry. Ostrożnie przełożyć brzoskwinie do miski, zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny. Podchodząc do basenu, aby go powąchać, pamiętaj, aby za każdym razem delikatnie nim potrząsnąć.

Gdy brzoskwinie nasiąkną sokiem, dodajemy sok z cytryny i stawiamy naczynie na małym ogniu. Szybko usuń pianę i nie trzymaj dżemu zbyt długo na ogniu. Chcesz, aby kromki były całe i nawet trochę chrupiące. Jeśli brzoskwinie podczas pierwszego gotowania wydzieliły zbyt dużo soku, ostrożnie przelej go do suchych butelek.

Namoczyć migdały we wrzącej wodzie na 2 godziny. Następnie szybko je obieramy.

Po raz drugi doprowadzić dżem do spienionego wrzenia, zebrać wszystko, a następnie dodać migdały, szafran, startą gałkę muszkatołową, zmiażdżone nasiona kardamonu i drobno posiekaną skórkę z limonki. Potrząsnąć miską nad ogniem. Tym razem prawdopodobnie otrzymasz kroplę, która przejdzie test soczewki. Rozumiesz? Zdejmij dżem z ognia.

Dżem gruszkowy z pieprzem i lawendą.

Składniki:

  • Gruszki bez skórki i rdzenia 2 kg

  • Cukier biały granulowany 2 kg

  • Kardamon 2-3 ziarna

  • Suszona papryka chili 1/3 strąka

  • Kwiaty lawendy 1 łyżka.

  • Skórka z cytryny 2 łyżki.

Metoda przygotowania:

Gruszki umyć, obrać cienkim, ostrym nożem, przekroić na pół i usunąć rdzeń. Czyste połówki kroimy w dowolny sposób - ja preferuję gładką kostkę.

Już w misce oprószyć owoce cukrem, skórką z cytryny, posiekanymi (nie sproszkowanymi) chili, zmielonymi nasionami kardamonu i lawendą. Dobrze wstrząsnąć umywalką i pozostawić na chwilę. W ciągu jednej godziny gruszka może wydzielić dużo soku. Sprawdź!

Kiedy cukier prawie całkowicie nasiąknie sokiem, wstrząsnąć i postawić naczynie na małym ogniu, czekając aż się zagotuje. Sprowadź pianę na środek i zgarnij ją. Kiedy syrop podwoi swoją objętość, wyjmij kostki gruszek łyżką cedzakową i delikatnie przełóż je do czystej miski. Kontynuuj odparowywanie syropu na małym ogniu. Jak tylko zgęstnieje, włóż z powrotem gruszki, zbierz pianę i natychmiast sprawdź, czy nie ma kropli.

Jeśli nie wyszło soczewkowato za pierwszym razem, zrób jeszcze jeden przejazd, ostudź - i do słoików.