
3 najlepsze przepisy Aleny Doletskiej na domowy dżem
Publicystka i konsultantka kreatywna Alyona Doletskaya opowiedziała nam o zawiłościach sztuki kulinarnej i sekretnych składnikach w swojej książce w nowym poręcznym mini formacie "O dżemie" i podzieliła się z czytelnikami Marie Claire kilkoma przepisami na niesamowite domowe dżemy, w których po prostu nie sposób nie zakochać się od pierwszej łyżeczki!
Dżem z pigwy z orzechami włoskimi
Składniki:
-
Pigwa bez skórki 2 kg
-
Cukier biały granulowany 2 kg
-
Orzechy włoskie obrane 250-300g
-
Sok z cytryny 1/2 szklanki
-
Gałka muszkatołowa 1 porcja
-
Goździki zmielone na czubku noża
-
Woda (do wywaru ze skórki pigwy) 2 litry
Metoda przygotowania:
Pigwę umyć, wyciąć jelito, obrać ze skórki i włożyć do rondla. Owoce pokroić w plastry, a następnie w równe, cienkie trójkąty, wsypać do miski. Pigwa jest owocem dość twardym i mało elastycznym, pozbycie się rdzenia i pokrojenie jej zajmie trochę czasu. Ale przyjdzie czas na przygotowanie szlachetnego rosołu z pigwy.
Skórki pigwy zalewamy wodą i stawiamy garnek na dużym ogniu. Kiedy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować przez 40 minut. Wywar przecedzić i wlać z powrotem do garnka, razem z cukrem - rozpuścić na małym ogniu.
Zalać pigwy gorącym syropem i natychmiast postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, wstrząsnąć naczyniem, zetrzeć pianę i zdjąć z ognia. Po 3-6 godzinach (lub rano, jeśli zostawiłeś dżem na noc) ponownie zajrzyj do miski. W tym czasie owoce będą już dobrze nasiąknięte syropem i pewnie będzie go trochę mniej.
W drugim zagotowaniu, gdy pojawią się pierwsze bąbelki, dodaj sok z cytryny, startą gałkę muszkatołową, goździki, połowę lub ćwiartkę orzechów włoskich i wstrząśnij naczyniem. Po 3-5 minutach spokojnego gotowania sprawdź, czy dżem nie ocieka.
Dżem brzoskwiniowy i migdałowy
Składniki:
-
Brzoskwinie bez pestek 2 kg
-
cukier biały granulowany 2 kg
-
Migdały bez skórki 500 g
-
1 łyżka skórki z limonki
-
Kardamon 2-3 ziarna pieprzu
-
Sok z cytryny 1/2 szklanki
-
Szafran na czubku noża
-
Gałka muszkatołowa na czubku
Metoda przygotowania:
Ostrożnie, nie uszkadzając cienkiej skórki, zmyć z brzoskwiń meszek. Przekroić brzoskwinie wzdłuż fałdy, usunąć pestki, a następnie każdą połówkę pokroić jeszcze na cztery plastry. Ostrożnie przełożyć brzoskwinie do miski, zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny. Podchodząc do basenu, aby go powąchać, pamiętaj, aby za każdym razem delikatnie nim potrząsnąć.
Gdy brzoskwinie nasiąkną sokiem, dodajemy sok z cytryny i stawiamy naczynie na małym ogniu. Szybko usuń pianę i nie trzymaj dżemu zbyt długo na ogniu. Chcesz, aby kromki były całe i nawet trochę chrupiące. Jeśli brzoskwinie podczas pierwszego gotowania wydzieliły zbyt dużo soku, ostrożnie przelej go do suchych butelek.
Namoczyć migdały we wrzącej wodzie na 2 godziny. Następnie szybko je obieramy.
Po raz drugi doprowadzić dżem do spienionego wrzenia, zebrać wszystko, a następnie dodać migdały, szafran, startą gałkę muszkatołową, zmiażdżone nasiona kardamonu i drobno posiekaną skórkę z limonki. Potrząsnąć miską nad ogniem. Tym razem prawdopodobnie otrzymasz kroplę, która przejdzie test soczewki. Rozumiesz? Zdejmij dżem z ognia.
Dżem gruszkowy z pieprzem i lawendą.
Składniki:
-
Gruszki bez skórki i rdzenia 2 kg
-
Cukier biały granulowany 2 kg
-
Kardamon 2-3 ziarna
-
Suszona papryka chili 1/3 strąka
-
Kwiaty lawendy 1 łyżka.
-
Skórka z cytryny 2 łyżki.
Metoda przygotowania:
Gruszki umyć, obrać cienkim, ostrym nożem, przekroić na pół i usunąć rdzeń. Czyste połówki kroimy w dowolny sposób - ja preferuję gładką kostkę.
Już w misce oprószyć owoce cukrem, skórką z cytryny, posiekanymi (nie sproszkowanymi) chili, zmielonymi nasionami kardamonu i lawendą. Dobrze wstrząsnąć umywalką i pozostawić na chwilę. W ciągu jednej godziny gruszka może wydzielić dużo soku. Sprawdź!
Kiedy cukier prawie całkowicie nasiąknie sokiem, wstrząsnąć i postawić naczynie na małym ogniu, czekając aż się zagotuje. Sprowadź pianę na środek i zgarnij ją. Kiedy syrop podwoi swoją objętość, wyjmij kostki gruszek łyżką cedzakową i delikatnie przełóż je do czystej miski. Kontynuuj odparowywanie syropu na małym ogniu. Jak tylko zgęstnieje, włóż z powrotem gruszki, zbierz pianę i natychmiast sprawdź, czy nie ma kropli.
Jeśli nie wyszło soczewkowato za pierwszym razem, zrób jeszcze jeden przejazd, ostudź - i do słoików.
Sezon na witaminy, promocje na świeże warzywa
VSezon na witaminy, promocje na świeże warzywa Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a my zaczynamy marzyć o świeżych smakach i aromatach. A co lepiej zaspokoi te pragnienia niż świeże warzywa sezonowe? Właśnie teraz w gazetka dino można znaleźć wyjątkowe oferty na...
Super okazje w Dino na artykuły spożywcze
VSuper okazje w Dino na artykuły spożywcze Jeśli jesteś miłośnikiem zakupów, a jednocześnie nie lubisz przepłacać, gazetka Dino to coś, co powinieneś znać! Co tydzień sieć supermarketów Dino oferuje atrakcyjne promocje na szeroki asortyment artykułów spożywczych. Od świeżych...
Przegląd najlepszych okazji z Biedronki
VKto z nas nie lubi polować na okazje? Zwłaszcza gdy są to oferty Biedronka gazetka! Właśnie dlatego, przygotowałem krótki przewodnik po najnowszych promocjach dostępnych w waszym ulubionym sklepie. A komu nie umili dnia dobra zniżka? No właśnie! W Biedronce znajdziemy...