22 maja 2021 Udostępnij

5 najlepszych przepisów na owoce dzikiej róży

Główny pomocnik układu odpornościowego, skarbnica witamin i mikroelementów, aktywator witalności i energii - to wszystko o owocach dzikiej róży. Od wielu dziesięcioleci owoce tej rośliny uważane są za prawdziwie cudowne i rzeczywiście tak jest - owoce dzikiej róży mają właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, tonizujące, immunostymulujące, bogate są w witaminy C i B, a także korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pozytywnie oddziałują na ciśnienie krwi i ogólnie na organizm.Ponadto, od czasów starożytnych wykorzystywany jest jako składnik wielu potraw - od płatków śniadaniowych i musów po syropy i dżemy. Oto pięć pysznych przepisów.

Dżem z płatków dzikiej róży

Składniki: płatki dzikiej róży 250 g woda 200 ml cukier 300 g cytryna 1 szt.Szkic: Płatki dzikiej róży myjemy, suszymy i rozdrabniamy w blenderze lub ręcznie. Do głębokiego rondla wsypać cukier, wodę i sok z cytryny, gotować aż powstanie syrop. Następnie wrzuć do rondelka pokruszone płatki dzikiej róży i trzymaj na ogniu przez około trzydzieści minut (nie doprowadzając do wrzenia). Pozostawić do ostygnięcia i przesłać dżem do szklanego pojemnika.

Syrop z dzikiej róży

Składniki: owoce dzikiej róży 300 gCukier 250 gWoda 500 mlSposób przygotowania:Owoce dzikiej róży umyć, osuszyć, odciąć ogonek. Następnie zalać gorącą wodą (około 300 ml) i odstawić na około dziesięć minut. W tym czasie przygotuj syrop cukrowy - aby to zrobić, wyślij cukier do rondla, wlej resztę wody i doprowadzaj do wrzenia, masa powinna zgęstnieć.Następnie zmiażdżyć owoce, przecedzić przez sito, a powstały wywar wysłać do syropu, zdjąć z ognia i wymieszać. Po zamknięciu syropu w szklanych słoikach i pozostawieniu w ciemnym chłodnym miejscu - syrop można dodawać do herbaty, owsianki, używać jako sos do serników lub naleśników, a także spożywać samodzielnie.

Owoce dzikiej róży

Bershka

Składniki: owoce róży 500 gLemon 1 szt.Cukier 150 gWoda 1 litrSposób przygotowania:Owoce róży umyć, odciąć ogonek. Następnie przełożyć owoce do garnka, zalać wrzącą wodą, po czym zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej jeden dzień. Następnie przecedzić wywar, jagody rozdrobnić i ponownie przecedzić - powstały sok wlać na patelnię, dodać sok z cytryny, cukier, wymieszać. Gotowy kąsek można przelewać do słoików lub spożywać od razu.

Uzvar z owoców dzikiej róży i suszonych owoców

Składniki: owoce dzikiej róży 200 gMieszanka suszonych owoców 200 gmiód płynny 50 mlwoda 2 lSposób przyrządzania: owoce dzikiej róży i suszone owoce (można użyć śliwek, suszonych owoców wiśni, suszonych moreli, rodzynek, czereśni) przesłać do głębokiego naczynia żaroodpornego, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu przez około dwadzieścia minut. Następnie zdjąć z kuchenki i pozostawić do zaparzenia na co najmniej godzinę, po czym przecedzić, a do wywaru dodać miód i wymieszać. Uzvar zaleca się stosować na ciepło lub gorąco, ale można go również pić w wersji schłodzonej, dodając sok z cytryny do smaku (czytaj też: 9 owoców cytrusowych, które są warte Twojej lodówki).

Kisiel z owoców dzikiej róży

Składniki:Róża 200 gCukier 4 łyżki.Woda 1 lZboże 2 łyżki.l.Sposób przygotowania:Róża jest myte, wysłać do rondla, wlać jeden litr wody i gotować przez około dwadzieścia minut. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do nalegania (sześć godzin do jednego dnia). Gotowy wywar przecedzić, część płynu odlać do osobnego naczynia i dodać do niego skrobię, dokładnie wymieszać. Resztę wywaru z owoców róży ponownie zagotujemy, dodamy cukier i stopniowo wlejemy do wywaru ze skrobią, mieszając. Przed podaniem ostudzić i rozlać do szklanek lub pucharków, jeśli chcemy możemy dodać kilka gałązek świeżej mięty lub szałwii.