
Opodatkowanie wysokotłuszczowej żywności i napojów gazowanych może poprawić zdrowie publiczne
Nowozelandzcy naukowcy twierdzą, że dotowanie owoców i warzyw przy jednoczesnym opodatkowaniu tuczących pokarmów i napojów bezalkoholowych mogłoby zmniejszyć wskaźniki chorób przewlekłych.Zuchwale popijając mega-dzbanek Coca-Coli, komik Jon Stewart skrytykował ostatnią próbę burmistrza Nowego Jorku Mike'a Bloomberga ograniczenia ilości cukru, którą spożywają jego wyborcy. "Uwielbiam ten pomysł, który masz, aby zakazać napojów gazowanych większych niż 16 uncji" - zażartował Stewart. "Zakaz Bloomberga może nie spodobać się nowojorczykom, ale naukowcy z Uniwersytetu w Auckland i Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii przedstawiają w tym tygodniu w PLoS Medicine dowody na to, że rząd ma do odegrania pewną rolę w regulacji konsumpcji. Argumentują, że dotowanie "dobrej" żywności i opodatkowanie "złych" może prowadzić ludzi do wyboru zdrowszych przedmiotów, zwłaszcza konsumentów w niższych przedziałach dochodowych.Amerykanie jedzą niesamowite 22 łyżeczki cukru dziennie lub 17 czterofuntowych torebek cukru rocznie. W połączeniu z tłuszczami nasyconymi i tłuszczami trans w fast foodach i innych smażonych potrawach, wskaźniki możliwych do uniknięcia chorób gwałtownie wzrosły.
Według Centers for Disease Control and Prevention (CDC), (zobacz certyfikaty językowe) częstość występowania cukrzycy w USA wzrosła o 176 procent w latach 1980-2010. "Dietary intakes of saturated fat and sodium, in particular, are higher than national recommendations, and intakes of fruit and vegetables are lower. Te sub-optymalne spożycie diety są główne czynniki ryzyka dla chorób niezakaźnych (NCDs), w tym cukrzycy, choroby serca i kilka rodzajów raka," mówi dr Helen Eyles, główny autor badania i zdrowia publicznego Nutritionist w National Institute for Health Innovation na Uniwersytecie w Auckland. "Choroby niezakaźne wyprzedziły choroby zakaźne jako największa przyczyna przedwczesnej śmierci w wielu krajach, w tym w USA. Jeśli uda nam się wprowadzić niewielkie poprawki w spożyciu pokarmów w całej populacji, możemy uzyskać dużą poprawę zdrowia populacji. "The Expert TakeEyles i jej zespół badawczy przeanalizowali wyniki 32 badań z krajów o wysokim dochodzie, dotyczących strategii cenowych na żywność, konsumpcji żywności i występowania chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca i choroby serca.
Zgodnie z ich analizą, opartą na danych zebranych z badań źródłowych, rządy mogły zaobserwować 0,02-procentowy spadek spożycia tłuszczów nasyconych przy każdym jednoprocentowym wzroście ceny, jak również jedno- do 24-procentowy spadek spożycia napojów bezalkoholowych przy 10-procentowym wzroście ceny.I odwrotnie, ustalili, że 10-procentowy spadek cen owoców i warzyw może zwiększyć konsumpcję o dwa do ośmiu procent, choć możliwe jest, że konsumenci kupiliby niezdrową żywność za swoje oszczędności finansowe.Co ważne, Eyles i jej zespół stwierdzili również, że ten model podatków i dotacji nieproporcjonalnie korzysta z biednych jednostek, zmniejszając w ten sposób pewne nierówności zdrowotne. To ma sens; fast food i słodycze są tanie, ale świeże owoce i warzywa nie. Obniżenie ceny zdrowej żywności sprawi, że będzie ona bardziej dostępna dla gospodarstw domowych o niskich dochodach i będzie w stanie lepiej konkurować z takimi jak Mickey D's. "Chociaż podatki od żywności mogą uderzyć w biedniejszych ludzi bardziej niż w bogatszych, pozytywny wpływ na zdrowie będzie prawdopodobnie stosunkowo większy dla grup o niskich dochodach" - mówi Eyles. "To dlatego, że biedniejsi ludzie są ogólnie bardziej wrażliwi na cenę, a zatem bardziej prawdopodobne jest, że dokonają zmian w swoich zakupach żywności i diecie w odpowiedzi na podatki i dotacje. Jednak, aby uniknąć ogólnego szkodliwego wpływu finansowego na rodziny o niskich dochodach i pogorszenia braku bezpieczeństwa żywnościowego, może być wymagana mieszanka dotacji i podatków.
"The TakeawayIt remains to be seen whether the public-not to mention powerful food and drink lobbyists in Washington-will accept taxes on fatty foods and soft drinks. Eyles mówi, że dostarczyła dowodów naukowych na zmianę polityki, ale to do ustawodawców, aby debatować nad specyfiką wdrażania.Niewielu twierdziłoby, że sposób, w jaki większość Amerykanów je jest zdrowy, ale zmuszanie woli politycznej, aby zmienić to, nawet z czymś tak prostym jak podatek od żywności znanej przyczynić się do choroby, może być walka pod górę. Jest to z pewnością jeden wart posiadania.Źródło i metodaZespół Eylesa zagregował dane z 32 badań ilościowych na temat strategii cenowych żywności i wzorców konsumpcji opublikowanych w języku angielskim między styczniem 1990 r. a październikiem 2011 r.Inne badaniaDla pełnych cytatów badań zawartych w tej analizie, zobacz listę "Referencje" na końcu opublikowanego artykułu, dostępnego tutaj z PLoS Medicine.
Sezon na witaminy, promocje na świeże warzywa
VSezon na witaminy, promocje na świeże warzywa Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a my zaczynamy marzyć o świeżych smakach i aromatach. A co lepiej zaspokoi te pragnienia niż świeże warzywa sezonowe? Właśnie teraz w gazetka dino można znaleźć wyjątkowe oferty na...
Super okazje w Dino na artykuły spożywcze
VSuper okazje w Dino na artykuły spożywcze Jeśli jesteś miłośnikiem zakupów, a jednocześnie nie lubisz przepłacać, gazetka Dino to coś, co powinieneś znać! Co tydzień sieć supermarketów Dino oferuje atrakcyjne promocje na szeroki asortyment artykułów spożywczych. Od świeżych...
Przegląd najlepszych okazji z Biedronki
VKto z nas nie lubi polować na okazje? Zwłaszcza gdy są to oferty Biedronka gazetka! Właśnie dlatego, przygotowałem krótki przewodnik po najnowszych promocjach dostępnych w waszym ulubionym sklepie. A komu nie umili dnia dobra zniżka? No właśnie! W Biedronce znajdziemy...