8 maja 2017 Udostępnij

Awokado, dowiedz się jak jeść i jak przyrządzać

Co zrobic z awokado ? Owoc awokado lekarstwem na wiele dolegliwości

Zdecydowana większość owoców zawiera bardzo dużą ilość cukrów prostych. Inaczej jest w przypadku awokado, które jest pełne zdrowych tłuszczy o licznych właściwościach. Regularnie sięgając po awokado można na przykład uregulować ciśnienie krwi, czy obniżyć poziom cholesterolu. Dla wielu osób istotny okaże się także fakt, że ten owoc wspiera walkę z tkanką tłuszczową. Warto wiedzieć, że awokado rośnie w Ameryce Środkowej oraz Południowej, kształtem przypomina gruszkę, a w jego wnętrzu znajduje się dużą pestka. Mimo że zawiera dużą ilość kalorii można po nie sięgać bez obaw o swoją sylwetkę.

Awokado - kalorie i bogactwo witamin

Awokado przez wiele osób nazywane jest owocem maślanym. Dzieje się tak nie bez przyczyny – awokado ma bowiem w swoim składzie blisko 30 % tłuszczów. W związku z tym kaloryczność owocu jest bardzo wysoka (w 100 g jest to około 220 kcal, przy czym banan, uznawany za jeden z owoców mających najwięcej kalorii, ma ich ponad połowę mniej – w 100 g zaledwie 95 kcal).

Oczywiście awokado zawiera nie tylko tłuszcze, lecz również sporą ilość witamin – znajduje się tam między innymi witamina E uznawana za witaminę młodości. Ponadto poprzez jedzenie awokado do organizmu dostarczane są witaminy: A, B1, B2, C, PP oraz K, jest to także doskonałe źródło kwasu foliowego niezbędnego między innymi kobietom w ciąży. Awokado zawiera także fosfor, wapń oraz potas, nie można nie wspomnieć także o dosyć wysokiej zawartości błonnika.

Owoc awokado a odchudzanie

Większość osób chcących zrzucić zbędne kilogramy w swojej diecie stara się uwzględniać możliwie najmniej tłuszczy. Rzecz jasna takie działanie jest słuszne, jednakże warto rozróżniać tłuszcze niezdrowe od tych mających pozytywny wpływ na ludzki organizm. Przykładem jedzenia bogatego w zdrowe tłuszcze może być właśnie awokado, które pełne jest kwasów tłuszczowych (np. omega-3), które dobrze wpływają na organizm. Według badań prowadzonych przez naukowców awokado wspomaga odchudzanie.

BMI osób, które kilka razy w tygodniu sięgały po połówkę awokado było niższe, niż w przypadku ludzi, którzy unikali tego owocu. Te z osób, które zostały poddane badaniom, a które zjadały przynajmniej połowę awokado w ciągu dnia, ważyły średnio 4 kilogramy mniej, niż badani nie jedzący awokado. Ponadto osoby sięgające po ten owoc miały mniejszy obwód pasa. Łatwo zauważyć, że każda osoba chcąca stracić zbędne kilogramy do swojej diety powinna włączyć awokado.

Awokado - wartości odżywcze i aspekt zdrowotny

Tłuszcze oraz potas, które zawiera awokado okazują się pomocne u osób walczących z nadciśnieniem. Owoc powinien często gościć także na talerzach osób mających problem z miażdżycą. Po awokado warto sięgać także w przypadku problemów ze skokami poziomu cukru we krwi. Warto pamiętać, że zawarte w awokado witaminy A, C oraz E wspomagają walkę ze starzeniem się organizmu.

Dodatkowo ten niepozorny owoc zawiera glutation (antyoksydant, który występuje w naturalnych źródłach), który doskonale wspomaga pracę wątroby oraz wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Ponadto glutation wspiera funkcjonowanie układu nerwowego. Jak widać awokado zawiera wiele składników, które sprawiają, że jest ono owocem, który warto włączyć do swojego codziennego menu.

Pasta jajeczna, sałatka z awokado - popularne i łatwe dania

W domowym zaciszu można z łatwością samodzielnie przygotować pastę z awokado, miksując je samodzielnie, czy dodając do niego ulubione zioła oraz przyprawy. Nie każdy wie, że awokado świetnie sprawdza się także jako dodatek do sałatek, a także na kanapki (wówczas dobrze się sprawdza wspomniana pasta, lub awokado pokrojone w plastry). Dodatkowo owoc można dodać do różnego rodzaju sałatek, świetnie sprawdza się także jako dodatek do kurczaka. Poza kuchnią awokado również znajduje sporo zastosowań - można go użyć jako element maseczki do twarzy lub włosów, ma ono bowiem działanie silnie regenerujące, ponadto pomaga zredukować różnego rodzaju podrażnienia.

Wiele osób z pewnością jest zaskoczonych tym jak zdrowe jest awokado i jak wiele ma zastosowań. Jest to owoc wyjątkowo zdrowy, warto zatem regularnie po niego sięgać, by móc czerpać z niego jak najwięcej korzyści.