8 lutego 2023 Udostępnij

Afrodyzjakowe menu na walentynki

Niewielu jest świętych, których dzień jest tak powszechnie obchodzony, jak Walentynki, zwane też świętem zakochanych. Istnieje wiele różnych i sprzecznych ze sobą historii na temat pochodzenia tego święta.

Według jednej z wersji, w czasach Imperium Rzymskiego, około III wieku, cesarz Klaudiusz II zabronił legionistom wychodzić za mąż, aby nie myśleli o niczym innym jak o wojnie i chwale Imperium. Nie mogło to jednak przeszkodzić żołnierzom w zakochaniu się. Na szczęście dla nich znalazł się człowiek, który potajemnie udzielił zakochanym ślubu - ksiądz Walenty. To, niestety, nie mogło trwać: gdy tylko cesarz dowiedział się o tak zdradzieckim naruszeniu jego edyktu, Walenty natychmiast został skazany na egzekucję, która odbyła się 14 lutego. W ten sposób Walenty, uznany później za świętego męczennika, stał się patronem wszystkich zakochanych. Według tej samej legendy Walenty przed swoją egzekucją zostawił list pożegnalny do swojej ukochanej, podpisując go "Twój Walenty". Uważa się, że w ten sposób rozpoczęła się tradycja wręczania zakochanym kartek walentynkowych.

Uważa się, że pochodzenie tego święta sięga rzymskiego Luprecaillie, święta płodności na cześć bogini miłości, które odbywało się 15 lutego. Z biegiem czasu święto to stało się przestarzałe i zapomniane. W średniowieczu o życiu św. Walentego zaczęły krążyć legendy, które stały się niezwykle popularne. Dlatego też Walentynki do dziś znane są jako święto zakochanych.

Oczywiście każdy wie o tradycji obdarowywania w tym dniu swoich bliskich prezentami. Jeśli chodzi o element gastronomiczny, to jest to świetny sposób na przygotowanie prawdziwie romantycznej kolacji i tym samym rozpalenie namiętności - trzeba tylko wiedzieć, jakich produktów użyć!

Oto moje top 15 ulubionych pokarmów będących afrodyzjakami:

  1. Szparagi
  2. Migdały
  3. Awokado
  4. Trufle
  5. Papryka chili
  6. Czekolada
  7. Arbuz
  8. Banany
  9. Miód
  10. Bazylia
  11. Wanilia
  12. Figi
  13. Jagody Goji
  14. Kawior
  15. Ostrygi

A teraz przejdźmy do gotowania obiadu z tymi produktami! Oto proste, ale bardzo efektowne menu na Walentynki.

Szparagi i kozi ser

Składniki:

  • 1 kg szparagów
  • 200g miękkiego sera koziego (lub sera feta)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 35ml octu balsamicznego
  • 20 gr. kolendra
  • 20 gr płaskiej pietruszki
  • Sól morska i pieprz do smaku

Szparagi gotować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Natychmiast zanurzyć w misce z zimną wodą.

Pokrój pomidory, cebulę i zioła w plasterki.

Szparagi ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć pomidory i cebulę, ser i zioła. Skropić octem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem.

Małże na parze a la Marinière z makaronem linguine

Składniki:

  • 2 kg świeżych małży
  • 400 g pomidorów
  • 400g makaronu linguine
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 75 gr pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 30g świeżej bazylii
  • Sól morska i pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe

W dużym rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 3 minuty.

Dodać pomidory i pozostałe składniki. Gotować przez kolejne 5 minut. Następnie dodać małże.

Przykryć i gotować przez 10 minut, aż muszle się otworzą.

W międzyczasie ugotować makaron linguine.

Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś małże do miseczek do serwowania na wierzchu makaronu. Polewamy sosem, w którym gotowały się małże.

Pomada czekoladowa

Jest to jeden z moich najłatwiejszych przepisów do wykonania, więc po prostu postępuj zgodnie ze wskazówkami i będzie dobrze!

Dla 4 osób potrzebne będą:

  • Cukier biały 100g
  • Czekolada ciemna 95g
  • 3 Jaja
  • Niesolone masło 90g
  • Mąka 50g
  • Szczypta soli

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i jajka. Dobrze wymieszać, uważając, aby nie dopuścić do zagotowania wody, gdyż musi być ona utrzymywana w niskiej temperaturze. Następnie dodajemy mąkę i również dobrze mieszamy.

Wysmarować masłem 4 okrągłe foremki i wypełnić je równymi ilościami masy czekoladowej.

Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 6 minut.

Podawać z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Deser ten można również przyozdobić świeżymi malinami.