30 września 2022 Udostępnij

Krab w stylu singapurskim z papryką chili

Składniki:

Krab w miękkiej skorupce - 4 szt.
Skrobia kukurydziana - 100 g
Jajko - 20 g
Olej roślinny - 40 g
Warzywa (marchew, groszek, zielona cebulka, papryka, chili) - 200 g
Czosnek - 6 g
Sos chili - 60 g

Dla sosu:

Olej roślinny - 16 ml
Imbir - 15 g
Czosnek - 15 g
Ketchup - 220 ml
Pasta chili - 50 ml
Sos sojowy - 10 ml
Sos ostrygowy - 25 ml
Cukier 40g
Sól - 1g

Przygotowanie:

  1. Mąkę kukurydzianą wymieszać z jajkiem. Przepołowić nóżki krabów, zanurzyć w cieście i wymieszać w woku. Warzywa pokroić w dużą kostkę. Smażyć w woku przez 1-2 minuty. Podawać z sosem.
  2. Aby przygotować sos, na oleju podsmażamy imbir i czosnek, następnie dodajemy ketchup i pastę chili. Doprowadzić do wrzenia, dodać sosy sojowe i ostrygowe i gotować na wolnym ogniu przez 12-15 minut.