
Przepis tygodnia: panacotta z sosem jagodowym
Wakacje to czas, kiedy się odwiedzamy. I oczywiście chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół czymś pysznym. Biorąc pod uwagę, jak bardzo wszyscy jesteśmy zajęci w Sylwestra, wybraliśmy nieskomplikowany i pyszny włoski deser o nazwie panacotta. Możesz, przy okazji, przygotować go na wynos, wysyłając kilka porcji do zamrażarki.
Dla Marie Claire, Fabrizio Innocenti, szef kuchni w Guelfi & Ghibellini w Relais Santa Croce we Florencji, stworzył swoją własną wersję popularnej północnowłoskiej panacotty. Jego wersja jest jeszcze smaczniejsza - z dodatkiem wiórków kokosowych.
Panacotta z sosem jagodowym
SKŁADNIKI (na 12 małych porcji)
Na panacottę, 500ml mleka, 500ml ubitej śmietany (20-30%), 180g cukru pudru, 150g płatków kokosowych, 15g żelatyny w płatkach (to około 8 małych talerzyków lub 4 średnie), 1 laska wanilii; po 100g różnych owoców jagodowych w zależności od dostępności - jeżyny, maliny, truskawki, borówki, czerwone porzeczki, jagody itp.
Do karmelizacji, 250 ml wody i 300 g cukru
KROK 1.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
KROK 2.
W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko, cukier puder i wanilię.
KROK #3.
Kiedy mieszanina się zagotuje, dodajemy płatki kokosowe, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając przez minutę. Dodać napęczniałą żelatynę i bitą śmietanę, dobrze wymieszać.
KROK #4.
Wlać masę do aluminiowych foremek i pozostawić panacotta w lodówce na co najmniej 4 godziny.
KROK #5.
Przygotować sos jagodowy do panacotty. Na patelni zagotować wodę z cukrem, dodać jagody do syropu cukrowego i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Do karmelizowanych jagód dodać odrobinę octu balsamicznego. Zdejmij sos z ognia i lekko przestudź.
KROK #6.
Ostudzoną panacottę wyłożyć na talerze i polać sosem jagodowym.
"Jeśli spodziewasz się gości lub nie zamierzasz się objadać, zamroź część panacotty. Deser można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez dwa lub trzy dni. W zimie można również użyć mrożonych jagód. Aby dobrze wykorzystać wanilię, należy przeciąć strąk wzdłuż ostrym nożem i delikatnie wyłuskać nasiona" - mówi szef kuchni Fabrizio Innocenti. Ostatnio dał nam mistrzowską lekcję, jak zrobić niesamowicie pyszny makaron z mostkiem, czosnkiem i pomidorami.
Sezon na witaminy, promocje na świeże warzywa
VSezon na witaminy, promocje na świeże warzywa Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a my zaczynamy marzyć o świeżych smakach i aromatach. A co lepiej zaspokoi te pragnienia niż świeże warzywa sezonowe? Właśnie teraz w gazetka dino można znaleźć wyjątkowe oferty na...
Super okazje w Dino na artykuły spożywcze
VSuper okazje w Dino na artykuły spożywcze Jeśli jesteś miłośnikiem zakupów, a jednocześnie nie lubisz przepłacać, gazetka Dino to coś, co powinieneś znać! Co tydzień sieć supermarketów Dino oferuje atrakcyjne promocje na szeroki asortyment artykułów spożywczych. Od świeżych...
Przegląd najlepszych okazji z Biedronki
VKto z nas nie lubi polować na okazje? Zwłaszcza gdy są to oferty Biedronka gazetka! Właśnie dlatego, przygotowałem krótki przewodnik po najnowszych promocjach dostępnych w waszym ulubionym sklepie. A komu nie umili dnia dobra zniżka? No właśnie! W Biedronce znajdziemy...