24 sierpnia 2022 Udostępnij

Przepis tygodnia: panacotta z sosem jagodowym

Wakacje to czas, kiedy się odwiedzamy. I oczywiście chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół czymś pysznym. Biorąc pod uwagę, jak bardzo wszyscy jesteśmy zajęci w Sylwestra, wybraliśmy nieskomplikowany i pyszny włoski deser o nazwie panacotta. Możesz, przy okazji, przygotować go na wynos, wysyłając kilka porcji do zamrażarki.

Dla Marie Claire, Fabrizio Innocenti, szef kuchni w Guelfi & Ghibellini w Relais Santa Croce we Florencji, stworzył swoją własną wersję popularnej północnowłoskiej panacotty. Jego wersja jest jeszcze smaczniejsza - z dodatkiem wiórków kokosowych.

Panacotta z sosem jagodowym

SKŁADNIKI (na 12 małych porcji)

Na panacottę, 500ml mleka, 500ml ubitej śmietany (20-30%), 180g cukru pudru, 150g płatków kokosowych, 15g żelatyny w płatkach (to około 8 małych talerzyków lub 4 średnie), 1 laska wanilii; po 100g różnych owoców jagodowych w zależności od dostępności - jeżyny, maliny, truskawki, borówki, czerwone porzeczki, jagody itp.

Do karmelizacji, 250 ml wody i 300 g cukru

KROK 1.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

KROK 2.

W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko, cukier puder i wanilię.

KROK #3.

Kiedy mieszanina się zagotuje, dodajemy płatki kokosowe, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając przez minutę. Dodać napęczniałą żelatynę i bitą śmietanę, dobrze wymieszać.

KROK #4.

Wlać masę do aluminiowych foremek i pozostawić panacotta w lodówce na co najmniej 4 godziny.

KROK #5.

Przygotować sos jagodowy do panacotty. Na patelni zagotować wodę z cukrem, dodać jagody do syropu cukrowego i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Do karmelizowanych jagód dodać odrobinę octu balsamicznego. Zdejmij sos z ognia i lekko przestudź.

KROK #6.

Ostudzoną panacottę wyłożyć na talerze i polać sosem jagodowym.

"Jeśli spodziewasz się gości lub nie zamierzasz się objadać, zamroź część panacotty. Deser można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez dwa lub trzy dni. W zimie można również użyć mrożonych jagód. Aby dobrze wykorzystać wanilię, należy przeciąć strąk wzdłuż ostrym nożem i delikatnie wyłuskać nasiona" - mówi szef kuchni Fabrizio Innocenti. Ostatnio dał nam mistrzowską lekcję, jak zrobić niesamowicie pyszny makaron z mostkiem, czosnkiem i pomidorami.