
Przepis tygodnia: panacotta z sosem jagodowym
Wakacje to czas, kiedy się odwiedzamy. I oczywiście chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół czymś pysznym. Biorąc pod uwagę, jak bardzo wszyscy jesteśmy zajęci w Sylwestra, wybraliśmy nieskomplikowany i pyszny włoski deser o nazwie panacotta. Możesz, przy okazji, przygotować go na wynos, wysyłając kilka porcji do zamrażarki.
Dla Marie Claire, Fabrizio Innocenti, szef kuchni w Guelfi & Ghibellini w Relais Santa Croce we Florencji, stworzył swoją własną wersję popularnej północnowłoskiej panacotty. Jego wersja jest jeszcze smaczniejsza - z dodatkiem wiórków kokosowych.
Panacotta z sosem jagodowym
SKŁADNIKI (na 12 małych porcji)
Na panacottę, 500ml mleka, 500ml ubitej śmietany (20-30%), 180g cukru pudru, 150g płatków kokosowych, 15g żelatyny w płatkach (to około 8 małych talerzyków lub 4 średnie), 1 laska wanilii; po 100g różnych owoców jagodowych w zależności od dostępności - jeżyny, maliny, truskawki, borówki, czerwone porzeczki, jagody itp.
Do karmelizacji, 250 ml wody i 300 g cukru
KROK 1.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
KROK 2.
W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko, cukier puder i wanilię.
KROK #3.
Kiedy mieszanina się zagotuje, dodajemy płatki kokosowe, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając przez minutę. Dodać napęczniałą żelatynę i bitą śmietanę, dobrze wymieszać.
KROK #4.
Wlać masę do aluminiowych foremek i pozostawić panacotta w lodówce na co najmniej 4 godziny.
KROK #5.
Przygotować sos jagodowy do panacotty. Na patelni zagotować wodę z cukrem, dodać jagody do syropu cukrowego i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Do karmelizowanych jagód dodać odrobinę octu balsamicznego. Zdejmij sos z ognia i lekko przestudź.
KROK #6.
Ostudzoną panacottę wyłożyć na talerze i polać sosem jagodowym.
"Jeśli spodziewasz się gości lub nie zamierzasz się objadać, zamroź część panacotty. Deser można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez dwa lub trzy dni. W zimie można również użyć mrożonych jagód. Aby dobrze wykorzystać wanilię, należy przeciąć strąk wzdłuż ostrym nożem i delikatnie wyłuskać nasiona" - mówi szef kuchni Fabrizio Innocenti. Ostatnio dał nam mistrzowską lekcję, jak zrobić niesamowicie pyszny makaron z mostkiem, czosnkiem i pomidorami.
VNaukowcy znaleźli nowy sposób na edycję jednoliterowych mutacji w DNA, oferując potencjalne lekarstwo na niektóre choroby genetyczne. Chociaż ludzkie życie jest solidne, czasami może być kruche. W przypadku osób cierpiących na choroby takie jak mukowiscydoza i anemia sierpowata, ich...
VNowe badanie pokazuje, że niespodziewanie duża liczba studentów nie jest w stanie znaleźć lub pozwolić sobie na pożywne jedzenie. Wielu studentów martwi się o przybranie na wadze podczas pierwszego roku studiów - tak zwanej "pierwszej piętnastki". Jednak niespodziewanie duża liczba...
Czy ludzie potrafią wyczuć chorobę?
VCzy potrafisz wyczuć, że ktoś wokół ciebie jest chory? Według nowego badania być może tak. Czy potrafisz stwierdzić, że ktoś wokół ciebie jest chory? Według nowego badania opublikowanego w Psychological Science może to nie być szósty zmysł. Autor badania, Mats Olsson z Karolinska...