8 stycznia 2022 Udostępnij

Nietypowe przepisy na naleśniki

Roladki z łososia

Czas gotowania: 30 min.
Przechowywać w lodówce: 1 godzina

Składniki dla 4 osób

  • Naleśniki z mąki gryczanej (4 sztuki),

  • 200g miękkiego sera,

  • 8 plasterków wędzonego łososia

  • ogórek,

  • 4 gwiazdki anyżu,

  • sól i pieprz do smaku

Przygotuj stronę

Wyjmij ser z lodówki i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Obrać anyż i ogórek. Kroimy w krążki, posypujemy solą i zostawiamy na chłonnym papierze na około 30 minut. Na placki gryczane wyłożyć miękki ser, równomiernie rozprowadzić, na wierzchu ułożyć plastry łososia i ząbki anyżu. Zwinąć placki i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem zdejmij folię i pokrój roladę na 1 cm kawałki. Krążki ogórka ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć plastry rolady i od razu podawać.

Tarta naleśnikowa a la Croque Madame

Czas gotowania: 30 minut.
Piec w piekarniku: 20 minut.

Składniki dla 6 osób

  • 12 naleśników gryczanych,

  • 24 cienkie plasterki gotowanej szynki,

  • 50g masła,

  • 200g sera,

  • 6 jaj przepiórczych,

  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotuj stronę

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ser zetrzeć drobno na tarce. Roztopić masło w rondelku na małym ogniu. Weź formę do pieczenia (mniej więcej wielkości naleśników), posmaruj ją olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy do pieczenia wyłożyć placek, posmarować olejem, nałożyć szynkę, posypać serem i pieprzem. Ułóż pozostałe naleśniki w ten sam sposób, tak aby ostatni naleśnik znajdował się na górze i przykrywał nadzienie. Posmaruj ciasto roztopionym masłem. Przykryć folią i wstawić do piekarnika na 20 minut.

W międzyczasie użyj przepiórczych jajek do zrobienia lukru. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć ciasto z formy i ułożyć na wierzchu glazurowane jajka. Podawać na gorąco, z zieloną sałatą.

Bułki z ananasem

Czas gotowania: 40 minut. Piec w piekarniku: 30 minut. Przechowywać w lodówce: 1 godzina

Składniki dla 4 osób

Na naleśniki:

  • 250g mąki,

  • pół litra mleka,

  • 3 jajka,

  • 20g masła,

  • 100g cukru,

  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego,

  • sól

Na farsz:

  • puszka ananasa,

  • 50g startego kokosa,

  • 2 łyżki stołowe rumu,

  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru w proszku,

  • 15g masła

Gotowanie naleśników

Roztopić 20g masła. Lekko ubić jajka. Przesiej mąkę do płytkiej miski. Wymieszaj mąkę z szklanką mleka. Ubijać trzepaczką. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy roztrzepane jajka, roztopione masło, szczyptę soli i resztę mleka. Mieszać aż do uzyskania jednorodnej masy bez grudek. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Posmarować patelnię olejem i upiec placki. Przed ułożeniem na talerzu posypać cukrem pudrem.

Przygotowywanie nadzienia

Wyjąć kawałki ananasa z puszki. Wytrzyj je na papierze kuchennym. Pokrój je na plasterki. Na patelni roztopić 15g masła, posypać ananasa cukrem i lekko skarmelizować. Dodać rum i podpalić ananasa. Posypać wiórkami kokosowymi.

Uformuj placki w koperty i owiń je papierem do gotowania. Na każdą bułeczkę nałóż przypalone nadzienie ananasowe i podawaj od razu.

Czym się spłukać

Herbata, cydr lub miód pitny będą doskonałym dodatkiem do dań przygotowanych z naleśników specjalnie na zapustny tydzień. Bon appetit!