4 października 2023 Udostępnij

8 powszechnych mitów na temat diety i dobrego samopoczucia

W jakie mity dotyczące dobrego samopoczucia wierzysz? W jaki sposób mogą one szkodzić Twojemu zdrowiu? I dlaczego jesteśmy tak łatwowierni, jeśli chodzi o zdrowie i dobre samopoczucie?

To była historia, która naprawdę poruszyła cały kraj: połowa wszystkich Amerykanów wierzy w medyczne teorie spiskowe - idee, które są prawie na pewno fałszywe, ale które utrzymują się w naszej zbiorowej świadomości (i w Internecie). Wyniki, opublikowane w JAMA Internal Medicine w marcu, zostały oparte na ankiecie przeprowadzonej wśród 1 351 dorosłych Amerykanów.

Dlaczego wierzymy w mity zdrowotne

W następstwie tego raportu TedMed, multidyscyplinarna grupa ekspertów medycznych i naukowych, zwołała webinarium, aby omówić, w jaki sposób te mity stały się tak powszechne. W panelu uczestniczył dr Zackary Berger, adiunkt w Johns Hopkins School of Medicine. Twierdzi on, że jednym z powodów, dla których te mity mają taką siłę przylegania, jest to, że są one zgodne z uprzedzeniami, które już mamy. "Jesteśmy bombardowani niedokładnymi, niepoprawnie przedstawionymi i całkowicie przeinaczonymi informacjami" - powiedział - i często wybieramy tylko te informacje, które są zgodne z tym, co już myślimy (lub co chcemy myśleć). "Mózg jest wspaniałym organem do uzasadniania wniosków, do których serce już doszło" - dodał.

James Garrow, ekspert ds. mediów społecznościowych i zdrowia publicznego, który pracuje dla Departamentu Zdrowia Publicznego w Filadelfii, wyjaśnił: "Wszyscy zawsze mieli te medyczne mity - ludzie odmawiali szczepionek tak długo, jak długo szczepionki były dostępne. To, co jest nowe, to zdolność do ich rozpowszechniania." W sieci społecznościowej złożonej z podobnie myślących ludzi, Garrow powiedział, że sieć faktycznie sprawia, że ludzie są mniej narażeni na pomysły, które podważają te, które już mają.Dowiedz się, dlaczego gruźlica szybko staje się globalnym zagrożeniem "

8 mitów na temat dobrego samopoczucia

Odżywianie, fitness i dobre samopoczucie to obszary, w których szerzą się mity. Rachel Vreeman, M.D., autorka książki Don't Swallow Your Gum: Myths, Half-Truths, and Outright Lies About Your Body and Health, wyjaśnia: "To obszar, w którym nauka może wydawać się zagmatwana. Jednego dnia słyszysz, że kawa jest dla ciebie dobra, a drugiego, że jest dla ciebie szkodliwa. Ludzie czują, że nauka idzie w tę i z powrotem, więc przestają wierzyć we wszystko, co usłyszą." Naukowcy zawsze będą ponownie testować teorie i dokonywać nowych odkryć; taka jest natura nauki. Ale gdybyśmy mieli czas na czytanie badań, które tworzą wiadomości, często dowiedzielibyśmy się, że różne punkty widzenia nie zawsze się wykluczają. Nagłówki są z konieczności redukcyjne - mijający tweet nie da ci całej historii.

Poprosiliśmy kilku ekspertów, aby podzielili się swoimi przemyśleniami na temat najbardziej rozpowszechnionych nieprawd i nieporozumień dotyczących dobrego samopoczucia:

  • Jedzenie tłuszczu powoduje tycie. W rzeczywistości tłuszcz (w umiarkowanych ilościach) jest niezbędny dla zdrowia. Nadwaga jest raczej kwestią przyjmowania większej ilości kalorii niż ich wydatkowania. "Nie ma dowodów na to, że spożywanie diety o umiarkowanej zawartości tłuszczu powoduje przyrost masy ciała; w rzeczywistości tłuszcz zapewnia smak i sytość w diecie, dzięki czemu czujesz się bardziej pełny. Powinieneś włączyć umiarkowane ilości zdrowych tłuszczów - oliwek, orzechów, awokado, oliwy z oliwek - do swojej diety każdego dnia" - mówi Sharon Palmer, R.D., autorka książki The Plant-Powered Diet.
  • Węglowodany powodują tycie. W rzeczywistości nie wszystkie węglowodany są sobie równe. Czekoladowa babeczka i banan zawierają węglowodany, ale jeden z nich ma również niezbędne składniki odżywcze i zdrowy błonnik (podpowiedź: to ten żółty). Walka między zwolennikami i przeciwnikami węglowodanów trwa od dziesięcioleci, ale nie ma wątpliwości, że organizm potrzebuje węglowodanów do przetwarzania energii. "Staraj się wybierać pokarmy bogate w węglowodany, które są minimalnie przetworzone i bogate w błonnik, takie jak produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, owoce i warzywa" - mówi Palmer.
  • Jeśli jesteś chudy, jesteś zdrowy. W rzeczywistości ludzie magazynują tłuszcz w różny sposób, a sama szczupłość nie jest dokładną miarą zdrowia. Nawet jeśli jesteś naturalnie szczupły, nadal musisz ćwiczyć i dbać o zdrowie.