10 marca 2022 Udostępnij

11 powodów, dla których warto pokochać persymony

1. Persymona to bardzo romantyczny owoc. Jego nazwa ma kilka tłumaczeń i każde z nich jest piękne. W starożytnej Grecji persymona oznacza "pokarm bogów" lub "boski ogień"; po łacinie - "jabłko serca".

2) Persymona nie jest tak naprawdę owocem, to jagoda, która rośnie na drzewach lub dużych krzewach (w zależności od odmiany).

3 Istnieje jednak ponad 700 odmian persymony.

1/3Foto:Getty Images

4. Istnieje kilka egzotycznych odmian persymony, z których jedna nazywana jest "budyniem czekoladowym". Chodzi o to, że dojrzałe jagody przybierają czarny kolor i smakują, jak sama nazwa wskazuje, jak czekolada.

5. Właściwości antybakteryjne persymony chronią przed różnymi chorobami, szczególnie tymi wywoływanymi przez różne rodzaje E. coli i Staphylococcus aureus.

6. Persymona jest bogata w witaminy C, E, A, wapń, potas, żelazo, fosfor, jod i jest wskazana w przypadku awitaminozy. Jest równie bogata w przeciwutleniacze jak zielona herbata. Aby w pełni wykorzystać zalety jagód, zaleca się ich spożywanie z mlekiem.

7. Indeks glikemiczny owoców persymony jest niski i wynosi 45, co oznacza, że przekąski z persymony powodują wolniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi, co może pomóc nasycić się na dłuższy czas niż przekąska zawierająca na przykład słodycze lub ciastka.

8. Owoce persymony są znane jako skuteczny środek uspokajający. Prowitaminy zawarte w preparacie mogą uspokoić układ nerwowy i poprawić wydajność w ciągu kilku minut.

9. W 100 g persymony znajduje się tylko 53 kcal, a więc jest to produkt bardziej niż dietetyczny.

1/2Zdjęcie:Getty Images

10. Magnez zawarty w tej jagodzie pomaga w usuwaniu soli z organizmu i jest korzystny dla nerek. Zmniejsza to również prawdopodobieństwo tworzenia się w nich kamieni.

11. Z persymony można przygotować wspaniałe sałatki. Spróbuj połączyć plasterki persymony z mieszanką sałat, prażonymi migdałami i parmezanem. A jeśli jesteś fanem oryginalnych przepisów, spróbuj sałatki z kozim serem. Wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę Dijon, miód, sok z cytryny i odrobinę soli. Pokrój persymony i obrane plasterki mandarynek na małe kawałki, wymieszaj je i polej dressingiem. Na wierzchu posypać plasterki koziego sera i doprawić pieprzem.

Uwaga: owoce persymony są przeciwwskazane dla osób, które przeszły otwarte operacje na jelitach i żołądku, a także dla osób cierpiących na przewlekłe choroby żołądka i przewodu pokarmowego. Przyczyną tego jest duża zawartość taniny w persymonie, która nadaje jej cierpki, ściągający smak.