19 lipca 2023 Udostępnij

Letnia sałatka z młodymi ziemniakami jest pożywna i przyjemnie chrupie dzięki dwóm dodatkom

Młode ziemniaki mają nie tylko doskonały smak, gdy podaje się je do kotleta czy kurczaka. Można również na ich bazie przygotować pożywną sałatkę. Dodaliśmy do nich dwa chrupiące składniki, dzięki czemu całość zyskała przyjemną konsystencję. W naszej letniej propozycji do grilla czy na kolację nie zabrakło również aromatycznej zieleniny. Jesteśmy przekonani, że pokochasz smak tej pysznej sałatki.

Wersja sałatki ziemniaczanej na lato

Zamiast tradycyjnej ciężkiej sałatki ziemniaczanej, zdecydowaliśmy się na odświeżenie jej smaku poprzez przygotowanie jej z młodych ziemniaków. Dodało to lekkości i przyjemnego smaku dzięki połączeniu ich z młodą, chrupiącą kapustą i rzodkiewką. Można ją podać jako dodatek do mięsa z grilla, co sprawi, że nie będzie potrzebne pieczywo. Ta sałatka może również być świetną przekąską lub kolacją.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania sałatki ziemniaczanej?

Lista składników:

  • fragment świeżej kapusty
  • kilka sztuk rzodkiewek
  • Trzy ogórki kiszone (lub małosolne)
  • Jedna czerwona cebulka.
  • Dymka
  • Koperek
  • liście pietruszki

Sos:

  • 100 gramów jogurtu greckiego.
  • Dwie łyżeczki ostrej musztardy.
  • 3-4 ząbki czosnku oznacza, że potrzebujemy 3-4 pojedynczych ząbków czosnku.
  • zioła prowansalskie to mieszanka ziół pochodzących z regionu Prowansji we Francji.
  • sól, pieprz i cukier

Krok po kroku, oto jak przygotować sałatkę ziemniaczaną:

Dokładnie wyszoruj ziemniaki, gotuj je z solą, gałązkami kopru i natką oraz 1-2 ząbkami czosnku. Odcedź je, pozostaw do ostygnięcia i pokrój na duże kawałki. Oczyść kapustę i pokrój na kawałki. Oczyść rzodkiewki i pokrój na półplasterki. Pokrój ogórki kiszone i cebulę w kostkę. Posiekaj dymkę, natkę i koperek. Dodaj rozdrobnione składniki do ziemniaków. Teraz przygotuj sos: Przełóż jogurt naturalny do miseczki. Dodaj do niego musztardę i zmielone ząbki czosnku, wymieszaj. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem według smaku. Polej nim warzywa i dokładnie wymieszaj.