30 czerwca 2023 Udostępnij

Przepis na najlepsze jagodzianki. Wychodzą lepsze niż z cukierni

Jagody to skarb polskich lasów, który warto spożywać ze względu na ich pyszny smak i korzystny wpływ na zdrowie. Jagodzianki według przepisu, który przedstawiamy niżej, są wyjątkowym przysmakiem, którego nie znajdziesz w cukierniach ani w gazetkach promocyjnych. Spróbuj ich koniecznie i rozkoszuj się smakiem tych pysznych bułeczek.

Osoby spędzające dużo czasu przed monitorem komputera powinny włączyć jagody do swojej diety. Jagody poprawiają wzrok, zmniejszają stany zapalne w organizmie oraz pomagają osobom z chorobami dziąseł, problemami z sercem i skórą. Warto zwrócić uwagę na gazetki promocyjne, które często oferują świeże owoce w atrakcyjnych cenach. Polecamy przepis na pyszne jagodzianki - to zdrowy deser, cieszmy się jego smakiem.

Jak zrobić najlepsze jagodzianki?

Składniki:

  • Jeden kubek mleka.
  • Trzydzieści gramów drożdży.
  • Pół szklanki cukru.
  • Masło 50 g
  • Trzy żółtka.
  • Wanilia
  • Pięćset gram mąki pszennnej.
  • Około 500 gramów jagód.
  • Cukier puder

Nalewamy mleko do garnuszka, a w drugiej misce rozdrabniamy drożdże i mieszamy z cukrem, tworząc masę. Dodajemy 4 łyżki mleka do drożdży i łyżkę mąki pszennej. Przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Podgrzewamy masło w pozostałym mleku, aż się rozpuści.

Dodajemy ½ szklanki cukru, 3 żółtka, rozczyn i łyżeczkę cukru z wanilią do przestudzonego mleka z roztopionym masłem. Wszystko mieszamy i dodajemy przesianą mąkę pszenną. Teraz wyrabiamy ciasto, by było elastyczne. Do jagód wsypujemy cukier puder. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na plastry.

Z jednej porcji ciasta można zrobić około 16 jagodzianek. Do ciasta dodajemy jagody i formujemy bułeczki, jakbyśmy skręcali pierogi. Następnie układamy jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Dopiero wtedy włączamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy jagodzianki mlekiem.

Jagodzianki pieczemy przez około 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika, smarujemy je ciepłym lukrem, który przygotowujemy z 1/2 szklanki cukru pudru i 1/2 szklanki gorącej wody. Są one bardzo smaczne i znikają szybko.