18 maja 2022 Udostępnij

Proste przepisy na fondue ze Szwajcarii i Włoch

Wracając do moich korzeni, nie mogę nie wspomnieć o fondue, które jest szczególnie popularne w Szwajcarii oraz graniczącej z nią Francji i Włoszech. Uważa się, że danie to po raz pierwszy przyrządzono w regionie Jura w Alpach, który znajduje się zarówno we Francji, jak i w Szwajcarii. Te dwa kraje spierają się i wzajemnie przypisują sobie pochodzenie fondue.

Fondue łączy ludzi w niezwykły sposób ze względu na swoją prostotę, względną dostępność i radość, jaka płynie z samego procesu jedzenia - zanurzania kawałków chleba, warzyw lub mięsa w gorącym serze.

Wiele osób uważa, że fondue to starożytny sposób na pozbycie się starego, czerstwego sera i chleba, ale we Francji i Szwajcarii robi się je regularnie ze świeżych produktów. Nie mówiąc już o tym, że to danie jest nieodłącznym elementem alpejskiego menu.

Najstarsze udokumentowane wzmianki o fondue pochodzą ze szwajcarskiego kantonu Vaud. Każde szwajcarskie miasto ma swój własny, autentyczny sposób przyrządzania fondue - na bazie sera, z dodatkiem wina, przypraw lub specjalnych produktów lokalnych.

Oprócz sera, od lat 50. ubiegłego wieku bardzo popularne stało się fondue czekoladowe, zwłaszcza wśród młodszej publiczności.

Choć muszę przyznać, że sama uwielbiam ten deser. Wynalezienie tej potrawy jest zasługą amerykańskiej firmy czekoladowej Hershey's. Tak czy inaczej, pomysł jest świetny - prosty, pyszny, a jednocześnie nietypowy deser. Świeże owoce w plasterkach i gorąca czekolada - co może być lepszego w towarzystwie przyjaciół? Wszyscy są w dobrym nastroju.

Fondue czekoladowe

Składniki:

  • 400 g ciemnej czekolady
  • 85 g niesolonego masła
  • 284 ml podwójnej śmietany
  • 300 ml mleka
  • Owoce, truskawki i pianki marshmallows

Przygotowanie:

  1. W rondelku umieścić czekoladę, masło, śmietankę i mleko. Gotuj na małym ogniu, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu. Gdy masa nabierze kremowej konsystencji, można podawać fondue.
  2. Umieścić w specjalnym naczyniu żaroodpornym na stojaku do podgrzewania.
  3. Umyj owoce i truskawki, a następnie pokrój je na kawałki. Ułożyć w głębokich talerzach.
  4. Marshmallows można podsmażyć na otwartym ogniu przez kilka sekund, a następnie zanurzyć w czekoladzie.

Fondue czekoladowe. Wariacje na temat sposobu podawania dania

Włochy mają także swoją własną wersję fondue, zwaną bagnà càuda, co dosłownie oznacza "gorącą kąpiel". Danie to wywodzi się z Piemontu, gdzie tradycyjnie przygotowywano je w okresie jesienno-zimowym. Występuje również w środkowej Argentynie.

Podobnie jak fondue, podaje się ją w dużym, gorącym garnku i dzieli w grupie. Obecnie jednak coraz częściej spotyka się banya caudadas porcjowane w glinianych naczyniach.

Podstawą dipu są anchois, czosnek, oliwa z oliwek i masło (w niektórych regionach dodaje się również śmietanę). Dawniej stosowano olej z orzechów włoskich lub laskowych. Czasami dodawano trufle, co nie jest zaskakujące, ponieważ Piemont jest bogaty w ten przysmak.

Do sosu bania caudă dobrze pasują surowe lub gotowane warzywa: zwłaszcza marchew, karczoch, papryka, koper włoski, seler i kalafior.

Banya cauda

Składniki:

  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 75g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
  • 12 filetów sardeli
  • 6 ząbków czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekane świeże lub gotowane warzywa
  • Kromka świeżego chleba

Metoda:

Bania cauda. Przygotowanie potrawy

  1. W robocie kuchennym połącz oliwę z oliwek, masło, czosnek i anchois, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Umieścić w rondlu i gotować na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Wlać sos do naczynia do fondue i umieścić na stojaku do podgrzewania. Podawać z warzywami i pieczywem.