30 kwietnia 2021 Udostępnij

5 przepisów na domowe nalewki

Supermarkety oferują ogromny wybór produktów, w tym napojów alkoholowych, wśród których każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie, jednak skład tych produktów, jak i ich smak, nie zawsze spełnia oczekiwania - w dodatku zrobienie czegoś samemu, nawet nalewki, to zawsze mała przygoda. Domowa limoncello, likier żurawinowy, korzenna nalewka mandarynkowa - podpowiadamy, jak w domu zrobić popularne alkohole.

Domowej roboty limoncello

Składniki: 10 cytryn.Alkohol zbożowy lub wódka 1 litrWoda 1 litrCukier 600 gSposób przygotowania:Cytryny wrzucić do wrzącej wody i dokładnie wypłukać. Następnie obieramy skórkę - ważne jest, aby usunąć tylko jej żółtą część, gdyż biała (albedo) nadaje goryczy. Następnie, obrane skórki wysłać w słoiku, zalać alkoholem i pozostawić w ciemnym chłodnym miejscu na około tydzień, potrząsając zawartość codziennie.Następnie odcedzić zawartość słoika. W głębokim rondlu posłać cukier i zalać wodą, gotować, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Gdy syrop jest gotowy, zdejmujemy go z ognia, studzimy i wlewamy do maceratu cytrynowego (wódki lub alkoholu - czyli nalewki pozostałej po przecedzeniu). Wlej limoncello do słoików i pozostaw do zaparzenia na około dwadzieścia dni do miesiąca, a następnie przechowuj w lodówce i podawaj jako digestif w szklance schłodzonej w zamrażarce.

Tangerine

Składniki: Słodkie mandarynki 10 szt.Wódka 1 litr cukier trzcinowy 150 gcorice mielony Przygotowanie: Mandarynki umyte i obrane ze skórki, wysłać go do słoika i zalać wódką - nalegać co najmniej jeden tydzień, wstrząsając zawartość słoika raz na dwa lub trzy dni. Z pozostałych owoców wyciskamy sok (ok. 150 ml) i wkładamy do lodówki. Kiedy napój będzie naparowany, przecedzić go i przesłać do pojemnika z cukrem maceratowym, cynamonem i sokiem z mandarynek, dokładnie wymieszać. Odstawić na około trzy dni, następnie przelać do butelek i przechowywać w chłodnym miejscu.

Żurawina Nalewka

Składniki:Świeża lub mrożona żurawina 600 gWódka 500 mlCukier 150 gSposób przygotowania:Żurawinę myjemy, osuszamy i umieszczamy w blenderze - ubijamy na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Następnie przecier przełożyć do słoika i zalać wódką, odstawić na co najmniej dziesięć dni, po czym odcedzić, odrzucić ciasto i macerować wymieszane z cukrem, zamknąć słoiki i odstawić na około tydzień. W razie potrzeby, przed rozlaniem likieru do butelek, można go ponownie przefiltrować.

Melon

Składniki: Dojrzały melon 1 szt.Wódka lub rozcieńczony alkohol zbożowy 600 mlCukier 200 gMetoda przygotowania:Melon umyć, osuszyć i wyciąć miąższ, który następnie pokroić na małe bloki i wysłać w pojemniku ze szczelną pokrywką. Wlać zawartość rozcieńczonego alkoholu lub wódki, przykryć i nalegać około piętnastu dni, wstrząsając regularnie. Następnie napój przecedzamy, resztę miazgi zasypujemy cukrem i zaparzamy jeszcze około pięciu dni - musi mieć konsystencję syropu. Następnie wymieszać przecedzony syrop z melona z maceratem i pozostawić w szczelnie zamkniętym pojemniku na kolejne dziesięć do dwudziestu dni.

Szybka nalewka imbirowa

Składniki:Wódka lub rozcieńczony alkohol zbożowy 500 mlKorzeń imbiru 1 szt.Cytryna 3 szt. Płynny miód 1 łyżka.SólPrzygotowanie:Umyj i osusz cytrynę i imbir, a następnie usuń skórkę z cytryny, obierz i posiekaj imbir (można ręcznie lub w blenderze) (czytaj też: Leczniczy imbir: wszystko, co najważniejsze (plus cztery przepisy i jeden tiphak)). Następnie do szklanego naczynia wsypujemy skórkę i posiekaną masę imbirową, dodajemy szczyptę soli i wyciskamy sok z jednej cytryny. Następnie trzeba zrobić nalewkę z masy imbirowej, a potem zalać ją wódką lub alkoholem i dodać miód, dokładnie wymieszać i jeszcze kilka minut upierać się, po czym przecedzić i rozlać do schłodzonych w zamrażalniku kieliszków.