
Domowa lasagne: 3 przepisy na każdy gust
Lasagne idealnie nadaje się na rodzinny posiłek lub kolację z przyjaciółmi - jeśli chcesz zaskoczyć i zachwycić swoich bliskich, spróbuj przyrządzić to włoskie danie. Nie jest to wcale trudne, pod warunkiem, że znasz kilka sekretów, o których opowiemy Ci dzisiaj.
2 listopada Ginza Project otworzyła Szkołę Kulinarną Jamiego Olivera na targu Danilovsky, gdzie pod okiem profesjonalnego szefa kuchni każdy może stworzyć kulinarne arcydzieło. Charyzmatyczny Włoch Matteo Lai, brand-chef Szkoły Kulinarnej Jamiego Olivera, podzielił się z Marie Claire swoimi ulubionymi przepisami na lasagne, które mogą być powtarzane w jego kuchni zarówno przez doświadczonych kucharzy, jak i początkujących.
Domowy makaron
Kluczem do sukcesu każdej lasagne jest odpowiedni domowy makaron. Oczywiście możesz kupić gotowy makaron w sklepie, ale domowy makaron będzie smakował o wiele lepiej - włożyłeś w niego własną miłość! Zwłaszcza, że bardzo łatwo jest samemu zrobić prawdziwy włoski makaron.
Składniki:
-
Mąka pszenna - 300 gr
-
Jajka - 3 szt.
Sposób przyrządzania:
Aby przygotować makaron, należy wysypać mąkę na stolnicę lub do dużej miski, na środku zrobić lejek i wbić do niego jajka. Najpierw delikatnie wymieszaj składniki widelcem, a następnie rękoma zagnieć ciasto do gładkiej konsystencji. Efektem dobrej pracy jest delikatne i jednolite ciasto w kształcie kuli.
Gotowe ciasto przykryć folią i odstawić na 10 minut.
Posypujemy stolnicę odrobiną mąki, rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm i kroimy je na płaty wielkości formy. Do przygotowania jednej lasagne potrzebne będą co najmniej 4 warstwy makaronu.
Sos beszamelowy
Kolejnym niezbędnym elementem lasagne jest sos beszamelowy. To właśnie ten sos nada lasagne przyjemny kremowy smak i wydobędzie smak nadzienia!
Składniki:
-
Mleko - 1 l
-
Mąka - 80 gr
-
Masło - 80 gr
-
Sól - do smaku
Metoda przygotowania:
Mleko wlać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. W międzyczasie weź patelnię, rozpuść na niej masło, dodaj stopniowo mąkę i dobrze wymieszaj, aby nie powstały grudki. Kiedy mieszanina jest jednorodna, dodaj ją do gorącego mleka. Następnie dodajemy sól i cały czas mieszając dusimy sos. Zdejmij z ognia, gdy sos będzie się gotował przez 30-40 sekund.
Kiedy odpowiedni domowy makaron i doskonały sos beszamelowy są gotowe, możesz przejść dalej! Najważniejsze jest, aby wybrać nadzienie, które będzie pasowało do Twojego gustu i nastroju.
Klasyczna lasagne z mięsem
Składniki:
-
Mielone mięso wołowe - 400g
-
Mięso mielone wieprzowe - 400g
-
Marchew - 150 g
-
Cebula - 110 g
-
Seler naciowy - 100 g
-
Oliwa z oliwek - 50 g
-
Przecier pomidorowy - 300 g
-
Wino czerwone wytrawne - 150 ml
-
Sól - do smaku
-
Makaron (płaty) - 500 g
-
Sos beszamelowy
-
Parmezan - 200 gr
Metoda przygotowania:
Mięsne ragù lub sos boloński to podstawa klasycznej lasagne. Do tego ragout należy drobno posiekać marchew, cebulę i seler, a następnie podsmażyć je na dużej ilości oliwy z oliwek. Dodać mieloną wołowinę do warzyw i wszystko dobrze podsmażyć. Dodać mieloną wieprzowinę do przyszłego bolognese podczas smażenia i doprawić solą do smaku.
Kiedy mięso mielone jest już prawie ugotowane, dodajemy czerwone wytrawne wino. Jest wiele punktów, w których można zaoszczędzić pieniądze, ale nie o to chodzi - wino musi być dobre (czytaj też: Alkohol w jedzeniu: 3 przepisy na odurzająco pyszne dania). Natychmiast po odparowaniu wina dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Dusić sos przez 2,5 godziny na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Następnie weź naczynie do zapiekania, nałóż na dno cienką warstwę sosu beszamelowego, a na wierzchu ułóż arkusz makaronu. Posmaruj równomiernie blachę sosem beszamelowym, następnie rozprowadź na niej sos boloński i posyp parmezanem. Przykryj arkusz makaronu, posmaruj go sosem beszamelowym, nałóż Bolognese, a następnie parmezan. Powtarzaj tę prostą czynność, aż skończą się płaty makaronu lub sosy.
Kiedy ostatnia warstwa makaronu jest już na swoim miejscu, posmaruj ją sosem beszamelowym. Następnie przykryj formę folią i włóż lasagne do piekarnika. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy lasagne się upiecze, zdejmij folię, rozprowadź na wierzchu sos boloński i posyp tartym parmezanem. Włóż naczynie z powrotem do piekarnika na kilka minut, aby ser się rozpuścił.
Czy czujesz ten niesamowity aromat? Zrobiłeś to dobrze! Lasagna gotowa. Bon appétit!
Lasagna z krewetkami i cukinią
Składniki:
-
Krewetki - 400g
-
Cukinia - 600 gr
-
Czosnek - 30 gr
-
Tymianek - 15 g
-
Oliwa z oliwek - 100 g
-
Sól, pieprz - do smaku
-
Makaron (płaty) - 500 g
-
Sos beszamelowy
-
Parmezan - 150 gr.
Metoda przygotowania:
Cukinię kroimy w krążki, podsmażamy razem z czosnkiem i listkami tymianku na patelni z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krewetki obrać i posiekać na surowo w kostkę.
Następnie złożyć lasagne w taki sam sposób, jak klasyczną lasagne z mięsem. Dno naczynia smarujemy sosem beszamelowym, na wierzchu układamy płat makaronu i dodajemy warstwę sosu beszamelowego. Następnie cukinia i krewetki (pamiętaj, żeby były surowe), starty parmezan i tak dalej kilka razy, aż uzyskasz co najmniej 4 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi beszamel i tarty parmezan.
Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Lasagne warzywna
Składniki:
-
Marchew - 100 g
-
Bakłażan - 100 g
-
Cebula - 150 g
-
Seler naciowy - 100 g
-
Boczniak ostrygowaty - 100 g
-
Pieczarki - 100 g
-
Szparagi - 70 g
-
Oliwa z oliwek - 120 g
-
Sól, pieprz - do smaku
-
Makaron (płaty) - 500 g
-
Sos beszamelowy
-
Parmezan - 150 gr.
Metoda przygotowania:
Wszystkie warzywa pokroić w plastry lub krążki. Smażyć je na złoty kolor na oliwie z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odsączyć olej w durszlaku.
Ułóż lasagne w naczyniu do zapiekania, naprzemiennie warstwy: sos beszamelowy - makaron - sos beszamelowy - warzywa - parmezan. Powtarzaj czynność, aż powstaną co najmniej 4 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi beszamel i tarty parmezan.
Piec lasagne w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Twoja lasagne jest gotowa. Bon appetit!
Gotuj w domu, rozwijaj swoje umiejętności kulinarne, eksperymentuj i przyjdź na lekcje mistrzowskie w Jamie Oliver Cooking School!
Sezon na witaminy, promocje na świeże warzywa
VSezon na witaminy, promocje na świeże warzywa Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a my zaczynamy marzyć o świeżych smakach i aromatach. A co lepiej zaspokoi te pragnienia niż świeże warzywa sezonowe? Właśnie teraz w gazetka dino można znaleźć wyjątkowe oferty na...
Super okazje w Dino na artykuły spożywcze
VSuper okazje w Dino na artykuły spożywcze Jeśli jesteś miłośnikiem zakupów, a jednocześnie nie lubisz przepłacać, gazetka Dino to coś, co powinieneś znać! Co tydzień sieć supermarketów Dino oferuje atrakcyjne promocje na szeroki asortyment artykułów spożywczych. Od świeżych...
Przegląd najlepszych okazji z Biedronki
VKto z nas nie lubi polować na okazje? Zwłaszcza gdy są to oferty Biedronka gazetka! Właśnie dlatego, przygotowałem krótki przewodnik po najnowszych promocjach dostępnych w waszym ulubionym sklepie. A komu nie umili dnia dobra zniżka? No właśnie! W Biedronce znajdziemy...