10 listopada 2021 Udostępnij

Domowa lasagne: 3 przepisy na każdy gust

Lasagne idealnie nadaje się na rodzinny posiłek lub kolację z przyjaciółmi - jeśli chcesz zaskoczyć i zachwycić swoich bliskich, spróbuj przyrządzić to włoskie danie. Nie jest to wcale trudne, pod warunkiem, że znasz kilka sekretów, o których opowiemy Ci dzisiaj.

2 listopada Ginza Project otworzyła Szkołę Kulinarną Jamiego Olivera na targu Danilovsky, gdzie pod okiem profesjonalnego szefa kuchni każdy może stworzyć kulinarne arcydzieło. Charyzmatyczny Włoch Matteo Lai, brand-chef Szkoły Kulinarnej Jamiego Olivera, podzielił się z Marie Claire swoimi ulubionymi przepisami na lasagne, które mogą być powtarzane w jego kuchni zarówno przez doświadczonych kucharzy, jak i początkujących.

Domowy makaron

Kluczem do sukcesu każdej lasagne jest odpowiedni domowy makaron. Oczywiście możesz kupić gotowy makaron w sklepie, ale domowy makaron będzie smakował o wiele lepiej - włożyłeś w niego własną miłość! Zwłaszcza, że bardzo łatwo jest samemu zrobić prawdziwy włoski makaron.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 300 gr

  • Jajka - 3 szt.

Sposób przyrządzania:

Aby przygotować makaron, należy wysypać mąkę na stolnicę lub do dużej miski, na środku zrobić lejek i wbić do niego jajka. Najpierw delikatnie wymieszaj składniki widelcem, a następnie rękoma zagnieć ciasto do gładkiej konsystencji. Efektem dobrej pracy jest delikatne i jednolite ciasto w kształcie kuli.

Gotowe ciasto przykryć folią i odstawić na 10 minut.

Posypujemy stolnicę odrobiną mąki, rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm i kroimy je na płaty wielkości formy. Do przygotowania jednej lasagne potrzebne będą co najmniej 4 warstwy makaronu.

Sos beszamelowy

Kolejnym niezbędnym elementem lasagne jest sos beszamelowy. To właśnie ten sos nada lasagne przyjemny kremowy smak i wydobędzie smak nadzienia!

Składniki:

  • Mleko - 1 l

  • Mąka - 80 gr

  • Masło - 80 gr

  • Sól - do smaku

Metoda przygotowania:

Mleko wlać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. W międzyczasie weź patelnię, rozpuść na niej masło, dodaj stopniowo mąkę i dobrze wymieszaj, aby nie powstały grudki. Kiedy mieszanina jest jednorodna, dodaj ją do gorącego mleka. Następnie dodajemy sól i cały czas mieszając dusimy sos. Zdejmij z ognia, gdy sos będzie się gotował przez 30-40 sekund.

Kiedy odpowiedni domowy makaron i doskonały sos beszamelowy są gotowe, możesz przejść dalej! Najważniejsze jest, aby wybrać nadzienie, które będzie pasowało do Twojego gustu i nastroju.

Klasyczna lasagne z mięsem

Składniki:

  • Mielone mięso wołowe - 400g

  • Mięso mielone wieprzowe - 400g

  • Marchew - 150 g

  • Cebula - 110 g

  • Seler naciowy - 100 g

  • Oliwa z oliwek - 50 g

  • Przecier pomidorowy - 300 g

  • Wino czerwone wytrawne - 150 ml

  • Sól - do smaku

  • Makaron (płaty) - 500 g

  • Sos beszamelowy

  • Parmezan - 200 gr

Metoda przygotowania:

Mięsne ragù lub sos boloński to podstawa klasycznej lasagne. Do tego ragout należy drobno posiekać marchew, cebulę i seler, a następnie podsmażyć je na dużej ilości oliwy z oliwek. Dodać mieloną wołowinę do warzyw i wszystko dobrze podsmażyć. Dodać mieloną wieprzowinę do przyszłego bolognese podczas smażenia i doprawić solą do smaku.

Kiedy mięso mielone jest już prawie ugotowane, dodajemy czerwone wytrawne wino. Jest wiele punktów, w których można zaoszczędzić pieniądze, ale nie o to chodzi - wino musi być dobre (czytaj też: Alkohol w jedzeniu: 3 przepisy na odurzająco pyszne dania). Natychmiast po odparowaniu wina dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Dusić sos przez 2,5 godziny na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Następnie weź naczynie do zapiekania, nałóż na dno cienką warstwę sosu beszamelowego, a na wierzchu ułóż arkusz makaronu. Posmaruj równomiernie blachę sosem beszamelowym, następnie rozprowadź na niej sos boloński i posyp parmezanem. Przykryj arkusz makaronu, posmaruj go sosem beszamelowym, nałóż Bolognese, a następnie parmezan. Powtarzaj tę prostą czynność, aż skończą się płaty makaronu lub sosy.

Kiedy ostatnia warstwa makaronu jest już na swoim miejscu, posmaruj ją sosem beszamelowym. Następnie przykryj formę folią i włóż lasagne do piekarnika. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kiedy lasagne się upiecze, zdejmij folię, rozprowadź na wierzchu sos boloński i posyp tartym parmezanem. Włóż naczynie z powrotem do piekarnika na kilka minut, aby ser się rozpuścił.

Czy czujesz ten niesamowity aromat? Zrobiłeś to dobrze! Lasagna gotowa. Bon appétit!

Lasagna z krewetkami i cukinią

Składniki:

  • Krewetki - 400g

  • Cukinia - 600 gr

  • Czosnek - 30 gr

  • Tymianek - 15 g

  • Oliwa z oliwek - 100 g

  • Sól, pieprz - do smaku

  • Makaron (płaty) - 500 g

  • Sos beszamelowy

  • Parmezan - 150 gr.

Metoda przygotowania:

Cukinię kroimy w krążki, podsmażamy razem z czosnkiem i listkami tymianku na patelni z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krewetki obrać i posiekać na surowo w kostkę.

Następnie złożyć lasagne w taki sam sposób, jak klasyczną lasagne z mięsem. Dno naczynia smarujemy sosem beszamelowym, na wierzchu układamy płat makaronu i dodajemy warstwę sosu beszamelowego. Następnie cukinia i krewetki (pamiętaj, żeby były surowe), starty parmezan i tak dalej kilka razy, aż uzyskasz co najmniej 4 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi beszamel i tarty parmezan.

Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

Lasagne warzywna

Składniki:

  • Marchew - 100 g

  • Bakłażan - 100 g

  • Cebula - 150 g

  • Seler naciowy - 100 g

  • Boczniak ostrygowaty - 100 g

  • Pieczarki - 100 g

  • Szparagi - 70 g

  • Oliwa z oliwek - 120 g

  • Sól, pieprz - do smaku

  • Makaron (płaty) - 500 g

  • Sos beszamelowy

  • Parmezan - 150 gr.

Metoda przygotowania:

Wszystkie warzywa pokroić w plastry lub krążki. Smażyć je na złoty kolor na oliwie z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odsączyć olej w durszlaku.

Ułóż lasagne w naczyniu do zapiekania, naprzemiennie warstwy: sos beszamelowy - makaron - sos beszamelowy - warzywa - parmezan. Powtarzaj czynność, aż powstaną co najmniej 4 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi beszamel i tarty parmezan.

Piec lasagne w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Twoja lasagne jest gotowa. Bon appetit!

Gotuj w domu, rozwijaj swoje umiejętności kulinarne, eksperymentuj i przyjdź na lekcje mistrzowskie w Jamie Oliver Cooking School!