1 marca 2017 Udostępnij

Miód rzepakowy - polska duma już od wczesnej wiosny!

Jeżeli komuś zależy na miodzie, który będzie jednocześnie smaczny oraz będzie miał bogate właściwości lecznicze - powinien zainteresować się miodem rzepakowym. W Polsce uprawa rzepaku cieszy się dużą popularnością. W praktyce oznacza to, że w miód rzepakowy można się zaopatrzyć bez większego problemu. I to już wczesną wiosną.

MIÓD RZEPAKOWY – właściwości lecznicze

Nie bez kozery miód tego rodzaju cieszy się ogromną popularnością. Zawiera całe mnóstwo glukozy, więc mogą, a nawet powinny, spożywać go osoby wyczerpane fizycznie. W końcu glukoza odżywia. Również osoby starsze powinny sięgnąć po miód rzepakowy ze względu na jego prozdrowotne właściwości.

miód rzepakowy właściwości leczniczeMiód rzepakowy świetnie sprawdza się w profilaktyce zdrowotnej - wzmacnia serce, bardzo dobrze działa też na naczynia wieńcowe, które transportują tlen i składniki odżywcze prosto do serca. We współczesnym polskim społeczeństwie problemy z miażdżycą są niestety dość powszechne. Tak samo problemy z ciśnieniem krwi czy obrzękiem ciała. I tutaj również może dopomóc miód z rzepaku - jego właściwości zdrowotne i lecznicze naprawdę potrafią wzbudzić spore zdumienie.

Nie warto zapominać również o korzystnym wpływie cukrów prostych na ludzki organizm. Co prawda, te cukry stanowią źródło kalorii, ale wątroba nie ma z nimi absolutnie żadnych problemów. W dodatku takie cukry proste są w stanie pomóc wątrobie, poprzez zwiększenie jej zdolności do regeneracji. Nie można zapominać również o tym, że miód rzepakowy może stanowić też pomoc w chorobach układu pokarmowego. Zwłaszcza w schorzeniach związanych z drogami żółciowymi oraz z metabolizmem tłuszczów.

miód rzepakowy kolor i smak​MIÓD RZEPAKOWY - SKŁAD

Analizując skład miodu rzepakowego trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne oraz biopierwiastki. Miód rzepakowy stanowi również cenne źródło boru, który znany jest przecież z tego, że ma udział w budowie tkanki kostnej. Ma też bardzo korzystny wpływ na śledzionę oraz tarczycę. Nie można zapominać również o tym, że miód rzepakowy jest bogaty w witaminy: C, K oraz te z grupy B.

MIÓD RZEPAKOWY – CENA

Miód rzepakowy jest szalenie popularny wśród ludzi. Ta popularność wpływa też pozytywnie na jego cenę. Bo cena nie jest wysoka - litrowy słoik miodu to koszt od 25 do 30 zł.

MIÓD RZEPAKOWY – ZASTOSOWANIE

W zależności od tego, na jakie efekty stosowania miodu rzepakowego liczymy - sposób jego wykorzystania różni się. Jak to możliwe? W bardzo prosty sposób. Jeżeli człowiek oczekuje przede wszystkim wzmocnienia swojego organizmu, co przecież jest bardzo ważne w okresach, w których istnieje wzmożona zachorowalność na grypę czy przeziębienia - powinno się rozpuszczać kilka łyżeczek w szklance wody, ewentualnie mleka. Ponadto, ciekawym faktem jest to, że miód można dodawać do likierów, i tak naprawdę takie połączenie świetnie smakuje! Sprawdź blue curacao cenę w promocjach marketów.

Nie istnieją przeciwwskazania co do tego, by stosować miód rzepakowy profilaktycznie, podczas całego okresu wzmożonych zachorowań. Należy jedynie pamiętać o tym, że właściwości miodu ulegają osłabieniu, gdy zostanie wystawiona na działanie wysokich temperatur.

miód rzepakowy zastosowanie

Sprawa wygląda inaczej, gdy zależy nam na wykorzystaniu innej właściwości miodu rzepakowego. Bardzo charakterystycznej właściwości - w końcu nie każdy miód może pochwalić się tym, że przyspiesza gojenie ran. W takich okolicznościach najrozsądniejsze jest zastosowanie miodu zewnętrznie - bezpośrednio na uszkodzoną tkankę. Nie ma żadnych obaw - tego typu zabieg można wykonywać nawet jeżeli ma się do czynienia z fragmentami ropnymi czy nawet martwiczymi. Mało tego - nie brakuje również osób, które stosują go również na blizny. Nie ma również przeszkód co do tego, by miodem rzepakowym zaczynać dzień - można nim zastąpić cukier albo uczynić miód częścią swojego pożywnego śniadania.

Miód rzepakowy – kolor i smak

Miód rzepakowy to miód w kolorze jasnożółtym bądź też lekko słomkowym. Najwięcej popularności przysporzył mu jednak smak. Smak jest bardzo delikatny, jednak niepozbawiony pewnej nuty goryczki, a także szybkiej krystalizacji miodu. Miód rzepakowy coraz częściej znajduje się w kręgu zainteresowań ludzi, również przez korzystny wpływ na zdrowie.

Miód rzepakowy – kalorie

Wartość energetyczna w 100 g to  340 kcal, a w porcji 5 g - 17 kcal.