5 listopada 2021 Udostępnij

Fotograficzny przewodnik po mandarynkach: które są słodkie, które nie, jak je wybierać i przechowywać (plus trzy przepisy)

Od dawna mandarynki są takim samym symbolem Nowego Roku, jak migocząca choinka, Ojciec Święty, Śnieżna Dziewica i lampka szampana na kurantach. Ale co wiemy o tym słonecznym owocu?

Uważa się, że nazwa "mandarynka" pochodzi od francuskiego "mandarinier". Nazwany tak przez Europejczyków ze względu na podobieństwo koloru owoców do szat noszonych przez ważnych chińskich urzędników mandarynów. Dziś mandarynka stanowi ważny element naszej diety w chłodniejszych porach roku, ponieważ nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także zapewnia wiele korzyści zdrowotnych i jest idealna dla każdego, kto dba o swoją sylwetkę i skórę. Przyjrzymy się korzyściom zdrowotnym mandarynek, poznamy ich różnorodność oraz dowiemy się, jak prawidłowo je wybierać i przechowywać.

Przydatne właściwości

Mandarynka, jak większość owoców cytrusowych, jest bogata w witaminy, zwłaszcza w witaminę C. Wartość kaloryczna średniej wielkości owocu to tylko 33-45 kalorii. Oznacza to, że mandarynka może być bezpiecznie włączona do jadłospisu niemal każdego, kto chce zrzucić zbędne kilogramy. Nawiasem mówiąc, tylko trzy mandarynki zawierają około 75 mg witaminy C ─ zalecana dzienna dawka dla kobiet (wyższa dla mężczyzn ─ 90 mg).

  • Mandarynka zawiera również dość dużą dawkę witaminy A (jest ona niezbędna dla zdrowego wzroku). Przeciętny owoc ─ to około 30 mg witaminy A, a dzienna dawka witaminy A dla kobiet ─ 700 mg (dla mężczyzn ─ 900 mg). Nie oznacza to jednak, że należy stosować mono-dietę mandarynkową.
  • Synefryna jest alkaloidem zawartym w wielu owocach cytrusowych, w tym mandarynkach. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Przy okazji, jako bio suplement, synefryna jest często używany do utraty wagi. Mandarynki zawierają również pektyny i hemicelulozę, które zapobiegają wchłanianiu cholesterolu w jelitach.
  • Mandarynka ─ źródło witamin C i E, które są ważne dla zdrowej skóry. Zaledwie kilka mandarynek w codziennej diecie może poprawić kondycję skóry, pozbyć się stanów zapalnych, przywrócić blask, a nawet spowolnić powstawanie drobnych zmarszczek. Olejek eteryczny z mandarynki jest często wykorzystywany do produkcji kosmetyków i stosowany w niektórych maściach do leczenia ran.
  • Mandarynka ─ to świetna opcja na przekąskę, szczególnie dla tych, którzy skrupulatnie liczą kalorie. Jest bogaty w rozpuszczalny błonnik (około 2g w jednej mandarynce), który sprawia, że czujesz się syty przez długi czas.

Odmiany mandarynek

Lista wszystkich odmian mandarynek jest zbyt długa ─ nie sposób wymienić je wszystkie. Ograniczmy się do tych najbardziej popularnych i najsmaczniejszych.

Abchazja

Najpopularniejsze w Rosji. Nie za słodkie, z orzeźwiającą kwasowością i wyrazistym smakiem. Abchaska skórka jest jasnożółta, a miąższ bezpestkowy.

Turecki

Owoce niewielkich rozmiarów o żółtawej skórce i miąższu z kwaskowatym posmakiem. Zawiera dużo nasion.

Hiszpański

Duże, często "luźne" owoce o grubej skórce z dużymi porami. Soczyste i słodkie, ale zazwyczaj z dużą ilością pestek.

Marokański

Owoce nie są okrągłe, lecz lekko spłaszczone. Miąższ jest słodki, ale cierpki, o delikatnej, jasnopomarańczowej, a czasem nawet czerwonawej barwie. Jej skórka jest cienka i łatwo się ją obiera. Praktycznie wżarty.

Klementynka (mandarynka algierska)

Najpopularniejsza odmiana mandarynki w USA, gdzie nazywana jest "Christmas oranges". Właściwie klementynka ─ to hybryda mandarynki i pomarańczy. Legenda głosi, że został on przypadkowo wyhodowany przez chrześcijańskiego księdza w Algierii, ale eksperci uważają, że klementynki pochodzą z Chin sprzed co najmniej tysiąca lat. Owoce mają żółto-pomarańczową skórkę, która łatwo się obiera, są dość duże, soczyste, o przyjemnie cierpkim smaku i zazwyczaj bezpestkowe.

Miód (Murcott).

Jedna z najsłodszych odmian, która jest odmianą mandarynki (patrz wyżej). Soczyste, ale zazwyczaj z małymi pipami. Niełatwo się obiera.

Dancy (Dancy Tangerine).

Charakteryzuje się ciemną, pomarańczowo-czerwoną skórką. Miąższ jest ciemnopomarańczowy o bogatym smaku. Owoce są małe i pestkowate, ale skórka jest łatwa do obrania. Bardzo popularna w okresie Bożego Narodzenia w USA: odmiana została wyhodowana na Florydzie w ubiegłym wieku.

Mineola

Hybryda mandarynki Dancy i grejpfruta. Owoce są duże, z kwaśnym miąższem, z dużą ilością nasion, łatwo się obierają.

Mandarynki chińskie "Ponkan".

Najpopularniejsza odmiana w Chinach na Nowy Rok. Owoce średniej wielkości z jasną skórką i soczystym miąższem, o silnym słodkim i lekko pikantnym smaku (ale nie tak pikantnym, żeby nie można było zjeść kilku owoców na raz).

Mandarynka śródziemnomorska (Willowleaf).

Szeroko rozpowszechniony w regionie śródziemnomorskim. Owoce małe, o błyszczącej, żółtopomarańczowej skórce, słodkie, soczyste i aromatyczne. Owoce dojrzewają na wiosnę, dlatego nie można ich zbierać zimą.

Przeciwwskazania

Jeśli masz skłonność do alergii na owoce cytrusowe lub witaminę C, mandarynki należy dodawać do swojej diety z dużą ostrożnością. Chociaż mandarynki są obowiązkowym elementem świątecznego stołu i prezentów, nie należy rozpieszczać nimi małych dzieci ─ zacząć od jednego plasterka, a następnie stopniowo dodawać jeden lub dwa co kilka dni. Mandarynki nie są odpowiednie dla osób z wrzodami żołądka lub jelit, zapaleniem żołądka, a także dla osób z nadkwasotą żołądka. Mandarynki powinny być również stosowane z ostrożnością w przypadku kamicy nerkowej.

Jak wybrać

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę jest skórka: powinna być błyszcząca, dość gęsta i nieuszkodzona. Zważ dwie mandarynki w dłoni i wybierz cięższą (bardziej soczystą). Zbyt miękkie mandarynki nie powinny być używane ─ nie będą miały długiego okresu przydatności do spożycia. Mandarynki powinny być przechowywane w komorze na owoce w lodówce: można je tam przechowywać przez 1-2 tygodnie (nie trzeba ich myć). Owoców nie należy przechowywać w plastikowej torbie, ponieważ wysoka wilgotność powietrza powoduje ich szybkie gnicie.

3 przepisy z mandarynkami:

Mandarynki są najczęściej wykorzystywane w kuchni do tworzenia deserów: ciast, ciastek, dżemów, kremów, polew, nadzień i ewentualnie dekoracji. Z drugiej strony wirtuozi haute cuisine z powodzeniem włączają je do przepisów na dania z mięsa i drobiu, ryb i ryżu. Proponujemy, abyś zaczął swoje przepisy na mandarynki od tych prostych opcji.