30 maja 2023 Udostępnij

Czy dieta niskokaloryczna może spowolnić starzenie?

Nowe badania sugerują, że mniej kalorii oznacza więcej lat życia, ale nie wszyscy naukowcy są o tym przekonani.

Fontanna młodości może nie być mitem. Według nowych badań, znajduje się ona w mózgu, w białkach zwanych sirtuinami. Wykazano, że substancja chemiczna występująca w winie, resweratrol, stymuluje sirtuiny, dlatego uważa się, że czerwone wino pomaga żyć dłużej. Badania powiązały również zwiększoną produkcję sirtuin z dietami niskokalorycznymi.

Teoria, że mniej kalorii prowadzi do dłuższego życia, sięga XVIII-wiecznego japońskiego filozofa i naukowca Kaibara Ekiken. Dożył on 84 lat, co stanowiło dwukrotność średniej długości życia w chwili jego śmierci.

Dodatkowe 14 lat życia

Jeśli dieta wysokokaloryczna może powodować otyłość, która może prowadzić do cukrzycy, chorób serca i nie tylko, to czy nie jest logiczne, że dieta niskokaloryczna może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci?

Biolog rozwojowy dr Shin-ichiro Imai twierdzi, że powiązania między dietą niskokaloryczną a długowiecznością zostały już znalezione w różnych modelach zwierzęcych.

W nowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Cell Metabolism, Imai i inni naukowcy z Washington University w St. Louis School of Medicine twierdzą, że specyficzna sirtuina, SIRT1, działa w mózgu, znacznie opóźniając starzenie. Czyni to poprzez zachęcanie obszarów w hipokampie do wywoływania zmian w mięśniach szkieletowych.

"Odkryliśmy, że tylko myszy z nadekspresją SIRT1 w mózgu (zwane BRASTO) miały znaczne wydłużenie życia i opóźnienie starzenia się, podobnie jak normalne myszy hodowane w reżimach ograniczeń dietetycznych" - powiedział Imai.

W wieku 24 miesięcy - mysim odpowiedniku 70-letniego człowieka - myszy BRASTO wydawały się tak aktywne, jak pięciomiesięczne myszy. Dla ludzi oznaczałoby to, że kobiety mogłyby żyć dodatkowe 14 lat, a mężczyźni dodatkowe siedem lat.

Poprzednie badania na myszach wykazały, że zwiększona aktywność sirtuin może wydłużyć ich życie o 15 procent.

Mniej kalorii nie oznacza długiego życia dla każdego

Jednak najdłużej trwające badanie nad ograniczeniem kalorii u naszych najbliższych ewolucyjnych kuzynów wykazało, że jedzenie mniej niekoniecznie oznacza dłuższe życie. W zeszłym roku wyniki 25-letniego badania National Institute on Aging na małpach rezus wykazały, że ograniczenie spożycia kalorii przez małpy nie sprawiło, że starzały się one wolniej. Możliwe jest jednak, że było to spowodowane tym, że samce małp były tak chude, że odpowiadały wzrostem i wagą ludzkiemu mężczyźnie o wzroście 6 stóp i wadze 130 funtów. Odpowiada to wskaźnikowi masy ciała 17,6, który jest uważany za niedowagę.

Wyniki badania National Institute on Aging zszokowały naukowców, ponieważ badanie przeprowadzone w 2009 roku na Uniwersytecie Wisconsin wykazało, że ograniczenie kalorii spowolniło proces starzenia się małp, w tym zmniejszyło częstość występowania atrofii mózgu, raka, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy.

Badanie to miało poważną wadę, jak zauważył New York Times: naukowcy odrzucili niektóre zgony małp, ponieważ uznano je za niezwiązane z wiekiem, wypaczając w ten sposób dane na korzyść ogólnej długowieczności. Niestety, wysoki poziom sirtuin został również powiązany ze wzrostem zaburzeń lękowych i paniki, co po raz kolejny pokazuje, że jeśli szukasz Fontanny Młodości, być może będziesz musiał szukać dalej.