14 marca 2022 Udostępnij

Mrożone pianki marshmallows z malinowym curdem

Składniki:

BURSZTYN RASPIROWY

  • 4 maliny
  • 115g żółtka jaj
  • 115 g cukru
  • 150g zimnego masła

BAZA ZEPHYR

  • 250 g cukru
  • 500 g wody
  • 20 g imbiru w plasterkach

SYRUP

  • 35 g glukozy
  • 50 g wody
  • 250 g cukru
  • ZEPHYR
  • 250 g syropu podstawowego
  • 25 g żelatyny

MALINA, LIMONKA, MARSHMALLOW

  • 250g marshmallow
  • 300 g przecieru z owoców borówki brusznicy
  • 200 g soku z limonki
  • 50 g cukru
  • 5g soli
  • 250 g białek
  • 5 g soku z cytryny
  • 380 g cukru

PRESKRYPCJA:

Jest to bardzo skomplikowany przepis, dlatego przed przystąpieniem do jego realizacji należy dokładnie zapoznać się z jego treścią.

  1. Zacznij od przygotowania pianek marshmallows. Doprowadź cukier, wodę i imbir do wrzenia i pozostaw na godzinę do zaparzenia.
  2. Usuń pokrojony imbir, aby uzyskać syrop
  3. Aby przygotować pianki marshmallows, użyj żelatyny i wymieszaj ją z 250 g gorącego syropu.
  4. Rozpocząć ubijanie.
  5. Następnie dodaj glukozę, cukier i wodę do rondla i doprowadź do wrzenia w temperaturze 112°C. Dodaj to do syropu i żelatyny.
  6. Kontynuuj ubijanie aż do całkowitego ostygnięcia.
  7. Wsypać marshmallows do naczynia do pieczenia i pozostawić na jedną godzinę.
  8. Następnie włóż pianki do blendera razem z puree malinowym, solą, cukrem i sokiem z limonki i zmiksuj na gładką masę.
  9. Pozostawić mieszankę marshmallow do zaparzenia na noc.
  10. Przygotuj masę twarogową, mieszając cukier i maliny, odstaw na 30 minut, a następnie dodaj sok malinowy, żółtka i całe jajko.
  11. Podgrzać mieszaninę do temperatury 75°C i powoli dodać żelatynę.
  12. Schłodzić mieszaninę.
  13. Białka ubij na sztywno, powoli dodawaj cukier, a następnie sok z cytryny. Gdy masa bezowa będzie gotowa, podgrzej ją do temperatury 45°C.
  14. Gotowe danie odstawić do lodówki na około godzinę.
  15. Podawaj danie z malinowym curdem i piankami marshmallows na wierzchu.