24 maja 2021 Udostępnij

3 najlepsze przepisy z wykorzystaniem matcha

W ciągu kilku lat napój ten stał się bardzo popularny w Rosji, a zwłaszcza w Moskwie. Skąd wiesz, że to, na co patrzysz, to naprawdę matcha? Po komentarz zwróciliśmy się do ekspertki od matchy, założycielki marki Matcha Forest i współwłaścicielki japońskiego bistro J'Pan, Leny Kozhiny. Poprosiliśmy ją również o podzielenie się kilkoma prostymi, ale bardzo smacznymi i pięknymi przepisami na napoje i desery, które z pewnością zaskoczą Waszych bliskich.

Co to jest matcha?

Matcha to proszek z niektórych krzewów zielonej herbaty. Po zebraniu liści z krzewów herbacianych usuwa się łodygi i żyłki, następnie suszy się je i dopiero wtedy matcha jest mielona na proszek za pomocą kamiennych kamieni młyńskich w tempie 40 gramów na godzinę. Prawdziwa matcha może być tylko z Japonii.

Matcha może być podzielona na dwie kategorie pojęciowe: ceremonialną i kulinarną. Odmiana ceremonialna jest potrzebna do przyrządzania napojów, podczas gdy matcha kulinarna może być używana do gotowania.

Jaka jest przydatność matcha?

Główne z nich to katechiny. Pomagają one wzmocnić układ odpornościowy poprzez zabijanie złych bakterii, takich jak bakterie grypy lub Helicobacter pylori. Katechiny pomagają również zapobiegać chorobom serca, spowalniają proces starzenia i zapewniają ochronę przed wieloma nowotworami.27 listopada 2020 roku Prefekturalny Uniwersytet Medyczny Nara w Japonii potwierdził, że dostępna dla wszystkich herbata matcha ma działanie detoksykujące na nową infekcję koronawirusem. Do 99% wirusa traci swoją zakaźność w kontakcie z herbatą przez 1 minutę w warunkach in vitro ("in vitro"). Katechiny przyczepiają się do wybitnych białek na powierzchni wirusów i usuwają ich zakaźność.aminokwas L-teanina sprzyja produkcji dopaminy i serotoniny, co poprawia nastrój i pamięć. Chlorofil, który jest obfity w matcha (ze względu na jego jasnozielony kolor), pomaga obniżyć poziom cholesterolu i szybciej eliminować toksyny.

Jak wybrać matcha?

Na rosyjskim rynku jest wiele podróbek - zwykła oczyszczona zielona herbata bez pożytecznych właściwości, która twierdzi, że jest matcha z Chin lub Korei. Najważniejsze jest, aby pamiętać o kilku zasadach przy wyborze: Spójrz na cenę. Matcha to wyjątkowy proszek, a jego produkcja jest skomplikowanym procesem. Cena za niego nie może być w żadnym wypadku niska. Średnia cena ceremonialnej matchy wynosi od 1200 do 3500 rubli za 50 g. Kulinarna matcha kosztuje od 650 do 1100 rubli za 50 g. Spójrz na opakowanie. Powinna być próżnioszczelna i nieprzeźroczysta. Jeśli dwa pierwsze punkty są poprawne i kupiłeś już swoje własne opakowanie, herbata powinna ładnie pachnieć (świeżo, trawą, kwiatami, czekoladą, orzechami), mieć jasnozielony kolor (matcha nie ma innych kolorów) i konsystencję drobnego proszku. W smaku nie mają goryczki, a jedynie herbacianą cierpkość i słodki posmak. Im jest ona wyższa, tym mniej cierpka. Matcha spoofs może mieć rybny, morski, bagienny, ziemisty smak i zapach.

Klasyczna matcha latte z mlekiem kokosowym

Składniki:Ceremonia matcha - 2gMleko kokosowe 75-80°C - 200mlWoda 75-80°C - 20mlSposób przygotowania:Wymieszaj matchę z wodą. Ubijać trzepaczką lub cappuccinatorem, aż znikną wszystkie grudki. Wlej matchę i mleko do szklanki i ubijaj aż do uzyskania piany. Jeśli masz elektryczny cappuccinator z podgrzewaniem mleka, możesz wlać zimne mleko i matchę na raz i ubijać aż do spienienia.Matcha może być pita z każdym mlekiem, jakie lubisz. Możesz eksperymentować z całkowicie wegańskimi opcjami, jak również ze zwykłym mlekiem krowim, ale my szczególnie polecamy mleko kokosowe.

Sernik baskijski palony matcha

Składniki:Serek śmietankowy w temperaturze pokojowej - 430 gMatcha - 15 gCukier - 120 gDużo jajek w temperaturze pokojowej - 3 szt.Śmietana kremówka (minimum 33%) - 270 mlMąka - 20 gEkstrakt waniliowy - 1 łyżka.Sok z cytryny - 1 łyżka.Sposób przygotowania:Ubijamy cukier i serek śmietankowy na średnich obrotach do gładkości, tak aby cukier się rozpuścił. Następnie dodawać po jednym jajku do masy i ubijać na średnich obrotach. Następnie wlać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy i wymieszać do połączenia. W osobnej misce wymieszaj mąkę z ¼ śmietany, dodaj kolejną ¼ śmietany, wymieszaj, a następnie dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Powoli wlewać śmietanę z mąką do masy serowej i ubijać na wolnych obrotach. Zwiększ prędkość do średniej i mieszaj przez 15 sekund, aby upewnić się, że wszystko jest równomiernie wymieszane. Wyłóż formę o średnicy 15 cm dwiema warstwami papieru do pieczenia i przytnij ją tak, aby wystawała na 3 do 4 centymetrów. Rozgrzej piekarnik w trybie konwekcyjnym na 240 stopni przez co najmniej 30 minut i piecz sernik przez 30-35 minut, aż skórka będzie ciemnobursztynowa i prawie zwęglona, a środek nadal będzie "chwiejny" pod koniec pieczenia.Pozwól sernikowi całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej, a następnie wyjmij z naczynia do pieczenia i podawaj (czytaj też: Bez szkody dla figury: przepisy na dietetyczne słodycze).

Tiramisu z matchą

Składniki:Jajka - 2 sztukiCukier - 85gMąka - 53gMattacha - 17gMleko - 25gŚmietana - 25gKrem:Żółtka jajek - 2Żółtka jajek - 2 sztukiŚmietana 33% - 80gMiód - 20gSerek śmietankowy (mascarpone lub podobny) - 90gWoda (temperatura pokojowa) - 3 łyżki stołowePrzygotowanie:Weź 2 jajka, białka i żółtka oddzielone od siebie. Białka ubijamy z 60 g cukru na sztywną pianę, dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką. Następnie przesiać przez sito 53 g mąki i 7 g herbaty matcha, wymieszać szpatułką. Masło (roztopione) i mleko wymieszać widelcem i dodać 2 łyżki ciasta, wymieszać i wlać mieszaninę z powrotem do ciasta. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 11-14 minut, aż lekko się zrumieni. Przykryj ciasto folią i pozostaw do ostygnięcia.

Bershka

Wymieszaj 2 żółtka i 25 g cukru za pomocą drucianej trzepaczki do uzyskania gładkiej masy, a następnie ubijaj w kąpieli wodnej do uzyskania białej piany. Do ubitej masy jajecznej dodać serek śmietankowy z miodem i wymieszać. Następnie wlewamy śmietankę, przesiewamy 7 g herbaty matcha i mieszamy. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego.Przygotować espresso matcha. W tym celu należy wymieszać 3 g herbaty matcha w wodzie o temperaturze pokojowej do uzyskania jednorodnej konsystencji, najlepiej za pomocą cappuccinatora. Następnie wytnij z biszkoptu okrąg o średnicy pojemnika, w którym umieścisz tiramisu. Zanurz kółko z herbatników w matcha espresso, ale uważaj, aby nie nasiąknęło zbytnio płynem. Na dno naczynia wyłożyć część kremu i biszkoptów. Następnie nakładamy na przemian warstwy (krem i biszkopt) na wierzch tiramisu, posypujemy matchą i odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.