2 grudnia 2020 Udostępnij

Zielone wino: czym jest Vinho Verde i dlaczego jest tak rzadkie

Czym są zielone wina i dlaczego tak się nazywają? Jak wybrać właściwą "vinho verde" i z czym ją sparować? Anton Jurczenko, założyciel agregatora imprez winiarskich Aggrego, oraz Vlada Leśnichenko, ekspert w dziedzinie wina i autor koncepcji listy win, zajmowali się tematem "zielonego".

Czym są zielone wina i dlaczego nazywa się je tak

"Young-green" - nie tylko my to mówimy, ale Portugalczycy, przodkowie unikalnego Vinho Verde (wymawiane "vinho verde"). Zielone wino nie jest kolorowe (choć w tle jego bladożółty odcień od czasu do czasu pojawiają się żywe zielone iskry), ale przez dojrzewanie - jest młode. Dlatego też zielone wina mogą być - paradoksalnie - białe, różowe i czerwone. Wino nazywane jest młodym, gdy winogrona do niego są zbierane wcześnie i krótko fermentują, tak że proces fermentacji czasem trwa bezpośrednio w butelce.

"Zielone wina mają tendencję od 3-4 lat, od ich masowego wprowadzenia. Na początku wszyscy myśleli, że będą pijani na letnich werandach w upale. Ale ponieważ upał w naszych regionach jest rzadkim gościem, a wino jest warte więcej, Vinho Verde jest pijany w Rosji przez cały rok, wyobrażając sobie siebie obok morza" Vlada Leśnichenko

Geografia i historia

Vinho Verde to nie tylko kategoria wina, ale także chłodny, wilgotny, zielony region w północnej Portugalii, położony nad brzegiem Oceanu Atlantyckiego i na styku rzek Minho i Douro. Na obszarze tym panuje wilgotny klimat atlantycki, z niskimi temperaturami i obfitymi opadami.

Pierwsze wzmianki o produkcji wina na tym terytorium pochodzą z czasów rzymskich. W średniowieczu, wino było uprawiane w klasztorach, a Vinho Verde otrzymał oficjalny status w 1908 roku, kiedy dekret królewski ustalił dokładne granice geograficzne terytorium. W 1926 r. ustanowiono przepisy dotyczące właściwości produkowanych win oraz powołano Komisję Winiarską Vinhos Verdes.

Region Vinhos Verdes obejmuje obecnie 34 000 hektarów, co czyni go największym regionem w Portugalii.

Specjalność win zielonych

Vinho Verde to wino "z bąbelkami". To właśnie musowanie stało się jedną z głównych rozpoznawalnych cech charakterystycznych zielonego wina. Tradycyjni winiarze utrzymują naturalne bąbelki w butelce, podczas gdy duże winnice sztucznie dodają dwutlenek węgla. Białe, zielone wina produkowane są głównie z kilku odmian lokalnych winogron. Są one szczególnie dobre w mieszankach, gdy są tworzone z winogron alvarinho lub loureiro. "Vinho verde" to niskostopniowe, aromatyczne, świeże wina, z których najlepsze mają doskonałą kwasowość gastronomiczną i mineralność.

"Na mojej liście win, Vinho Verde pojawił się pod hasłem "zielone wino" tuż przed białymi winami, a eksperci oblali mnie. Nie możesz po prostu mówić o kolorze. Ale to właśnie ten kolor zwrócił ich uwagę na Vinho Verde. Dziewczyny bardzo to lubiły, pisały w sieci: "Choć wino nie jest zielone, to jest bardzo smaczne. To jest to, czego potrzebowałem!"Vlada Leśnichenko

Co należy połączyć z

Vinho Verde to nie tylko wino na letnie upały, na pikniki i tarasy. Najciekawsze przykłady z winnic w okolicach miasta Monsau są gotowe do różnych kombinacji gastronomicznych. Dzięki swoim jaskrawym aromatom, wysokiej kwasowości i niezwykłej mineralności jak na tanie wino, to zielone wino jest idealne do parzenia z ostrygami i świeżymi rybami.

Równoważy pikantność ceviche lub tiradito, wyrusza na japońskie bułki i sushi i staje się najlepszym wyborem dla sashimi. Mniejsze ryby, takie jak ostrobok lub ostroboki, są wykonane w kombinacji z "vinho verde", a smażone przegrzebki, używane do szampana lub status biały, nigdy nie powiedzieć nie do kilku kieliszków dobrego zielonego wina z Portugalii.

"Kocham zielone wino za jego wszechstronność, za to, że przemawia zarówno do zaawansowanych pijących wino, jak i do tych, którzy dopiero zaczynają od wina. Za jego schludne, ale świeże i jasne smaki, za jego mineralność i niezwykłą kwasowość, która pozwala mu być w parze z wieloma daniami i różnymi kuchniami świata. "Vlada Leśnichenko

Gdzie kupować

Praktycznie każda szanująca się firma winiarska oferuje dziś kupującemu swoją własną wersję zielonego wina. Na uwagę zasługuje cała linia win od niedrogich do skomplikowanych i interesujących od wnuka i syna rolników i winiarzy Anselmo Mendesa. Oni, być może, mają najbardziej poważne, tzw. "terroir" podejście do codziennego wina. Albo projekt trzech przyjaciół, Lua Cheia em Vinhas Velhas. Ich zielone wino Toucas jest tworzone z trzech odmian i bije wszelkie rekordy w stosunku do ceny, podczas gdy Maria Bonita z loureiro uwodzi nie tylko smakiem, ale i etykietą.