
Nigdy nie wyrzucaj skórki po arbuzie. Jest ona cenniejsza niż myślisz, nie uwierzysz, co można z niej zrobić
Nie wiesz, co zrobić ze skórką arbuza? Zamiast ją wyrzucać, możesz przygotować pyszną marmoladę. Przepis jest bardzo prosty, a smak gotowego wyrobu zachwyci nawet największych sceptyków. Teraz już nigdy nie zmarnujesz tej części arbuza.
Przepis na marmoladę z pozostałości arbuza
Arbuz jest orzeźwiający i przyjemnie słodki. Jeśli dodamy do jego skórki kilka składników i zagotujemy, może stać się równie smaczny. Marmolada z pozostałości owocowych jest tak pyszna, że na pewno zostanie stałym elementem waszej kuchennej kolekcji.
Składniki potrzebne do przygotowania:
- 2 kilogramowe kawałki arbuza wraz z niewielką ilością czerwonej miąższu
- Jedna cytryna
- Około 125 mililitrów wody.
- 110 gramów cukru
- 4 goździki (jeśli chcesz, możesz je pominąć)
Nie spodziewałam się, że surówka z tego warzywa będzie tak smakowita. Przewyższa w smaku tę z marchewki lub selera. KONTYNUACJA CZYTANIA
Mamy pomysł na wykorzystanie skórki arbuza
Kroimy umytą skórkę arbuza na plastry, pozbawiając ją niemal całkowicie miąższu, zostawiając jedynie 2-3 mm czerwonej części owocu. Następnie oddzielamy twardą, całkowicie zieloną część od czerwonej z odrobiną białej i kroimy wszystko ponownie, tym razem na niewielką kostkę. Umieszczamy w garnku, dodajemy skórkę z całej cytryny i sok z owocu. Dodajemy cukier. Starannie mieszamy wszystko, a następnie pozostawiamy na 30 minut. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez 25 minut.
W trakcie tego procesu całość staje się bardziej miękka i gęstsza. Na końcu dokładnie mieszamy masę i dodajemy goździki. Podgrzewamy jeszcze przez 6-7 minut, a potem usuwamy przyprawę i przenosimy arbuza do słoików. Zamykamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Przed umieszczeniem produktu w spiżarni warto dodatkowo go zabezpieczyć przez pasteryzację, na przykład w piekarniku.
Jak można wykorzystać pozostałości arbuza do przygotowania marmolady?
Doskonałym dodatkiem do kanapek i naleśników, na przykład z kaszy gryczanej, będzie smakołyk o korzennej nucie. Możecie go także dodać do owsianek i domowych wypieków, aby je wzbogacić.
VNaukowcy znaleźli nowy sposób na edycję jednoliterowych mutacji w DNA, oferując potencjalne lekarstwo na niektóre choroby genetyczne. Chociaż ludzkie życie jest solidne, czasami może być kruche. W przypadku osób cierpiących na choroby takie jak mukowiscydoza i anemia sierpowata, ich...
VNowe badanie pokazuje, że niespodziewanie duża liczba studentów nie jest w stanie znaleźć lub pozwolić sobie na pożywne jedzenie. Wielu studentów martwi się o przybranie na wadze podczas pierwszego roku studiów - tak zwanej "pierwszej piętnastki". Jednak niespodziewanie duża liczba...
Czy ludzie potrafią wyczuć chorobę?
VCzy potrafisz wyczuć, że ktoś wokół ciebie jest chory? Według nowego badania być może tak. Czy potrafisz stwierdzić, że ktoś wokół ciebie jest chory? Według nowego badania opublikowanego w Psychological Science może to nie być szósty zmysł. Autor badania, Mats Olsson z Karolinska...