19 lipca 2023 Udostępnij

Nigdy nie wyrzucaj skórki po arbuzie. Jest ona cenniejsza niż myślisz, nie uwierzysz, co można z niej zrobić

Nie wiesz, co zrobić ze skórką arbuza? Zamiast ją wyrzucać, możesz przygotować pyszną marmoladę. Przepis jest bardzo prosty, a smak gotowego wyrobu zachwyci nawet największych sceptyków. Teraz już nigdy nie zmarnujesz tej części arbuza.

Przepis na marmoladę z pozostałości arbuza

Arbuz jest orzeźwiający i przyjemnie słodki. Jeśli dodamy do jego skórki kilka składników i zagotujemy, może stać się równie smaczny. Marmolada z pozostałości owocowych jest tak pyszna, że na pewno zostanie stałym elementem waszej kuchennej kolekcji.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • 2 kilogramowe kawałki arbuza wraz z niewielką ilością czerwonej miąższu
  • Jedna cytryna
  • Około 125 mililitrów wody.
  • 110 gramów cukru
  • 4 goździki (jeśli chcesz, możesz je pominąć)

Nie spodziewałam się, że surówka z tego warzywa będzie tak smakowita. Przewyższa w smaku tę z marchewki lub selera. KONTYNUACJA CZYTANIA

Mamy pomysł na wykorzystanie skórki arbuza

Kroimy umytą skórkę arbuza na plastry, pozbawiając ją niemal całkowicie miąższu, zostawiając jedynie 2-3 mm czerwonej części owocu. Następnie oddzielamy twardą, całkowicie zieloną część od czerwonej z odrobiną białej i kroimy wszystko ponownie, tym razem na niewielką kostkę. Umieszczamy w garnku, dodajemy skórkę z całej cytryny i sok z owocu. Dodajemy cukier. Starannie mieszamy wszystko, a następnie pozostawiamy na 30 minut. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez 25 minut.

W trakcie tego procesu całość staje się bardziej miękka i gęstsza. Na końcu dokładnie mieszamy masę i dodajemy goździki. Podgrzewamy jeszcze przez 6-7 minut, a potem usuwamy przyprawę i przenosimy arbuza do słoików. Zamykamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Przed umieszczeniem produktu w spiżarni warto dodatkowo go zabezpieczyć przez pasteryzację, na przykład w piekarniku.

Jak można wykorzystać pozostałości arbuza do przygotowania marmolady?

Doskonałym dodatkiem do kanapek i naleśników, na przykład z kaszy gryczanej, będzie smakołyk o korzennej nucie. Możecie go także dodać do owsianek i domowych wypieków, aby je wzbogacić.