1 lipca 2021 Udostępnij

3 przepisy na naleśniki Windsor - od niezwykłych po klasyczne

Na stronie brytyjskiej rodziny królewskiej royal.uk znajduje się cała seria przepisów na przyrządzanie różnych rodzajów naleśników. Miłośnicy królewskich potraw mogą za ich pomocą przygotować i podać te same dania, które serwowano w pałacu.

Tradycyjne naleśniki z masłem beurre noisette

Na porcję 10 naleśników potrzebne będą:

  • 125g mąki zwykłej
  • 250 ml mleka
  • 2 średnie jaja (ok. 100 g)
  • 1,5 żółtka jaj (ok. 30 g)
  • 30 g cukru i szczypta soli
  • 40g masła

Ten przepis wzywa do masła "beurre noisette", w tradycji kuchni francuskiej. W tym celu należy włożyć 40 gramów masła do rondla i delikatnie podgrzewać na kuchence, aż cały płyn z masła się wygotuje, a mleczna substancja stała przywiera do dna rondla i nabiera złotego koloru. Masło będzie się delikatnie gotować na wolnym ogniu, a kiedy się uspokoi i nabierze orzechowo-brązowego odcienia, zdejmij je z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Powstała w ten sposób mieszanka nada naleśnikom wspaniały smak i sprawi, że będą one wilgotne.

Aby przygotować naleśniki, wymieszaj sól, mąkę i cukier z jajkami, stopniowo, aby uzyskać gładkie ciasto. Następnie stopniowo dodawaj mleko do powstałego sita, a na koniec dodaj masło beurre noisette, tak jak to robią francuscy kucharze.

Klasyczne naleśniki możemy podawać z masłem: z cytryną i cukrem (posypujemy naleśniki cukrem pudrem, zwijamy i podajemy z plasterkami cytryny); z dżemem i bitą śmietaną (naleśniki lekko studzimy i układamy na talerzu w trójkąty, dodajemy ulubiony dżem i bitą śmietanę). Można dodać trochę świeżych jagód.

Naleśniki z szynką, porami i serem

Jedna porcja będzie potrzebna dla dwóch osób:

  • 125g mąki zwykłej
  • 250 ml mleka
  • 2 średnie jajka (ok. 100g)
  • 1,5 żółtka (ok. 30g)
  • 30 g cukru i szczypta soli
  • 40g masła
Bershka

Dla nadzienia przygotować:

  • 200 g szynki gotowanej pokrojonej w kostkę
  • 150 g duszonych porów
  • 125 g tartego sera Gruyere
  • 275 ml mleka pełnego
  • 40 g masła
  • 40 g mąki zwykłej

Sam proces przygotowania naleśników nie różni się od poprzedniego przepisu, ale to, czy dodamy do nich masło beurre noisette, zależy od naszych upodobań.

Aby przygotować sos serowy, delikatnie podgrzej mleko w małym rondelku, a w osobnym rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Powoli dodawaj mleko do powstałej mieszanki, ciągle ubijając, aby nie powstały grudki. Podgrzewać mieszaninę przez 3 minuty, a następnie zdjąć z ognia. Oddziel ¼ powstałej masy, przelej ją do osobnego pojemnika i odstaw na bok.

Do pozostałego sosu dodajemy większość sera (zostawiamy trochę do posmarowania wierzchu), szynkę i pory. Doprawić farsz solą i pieprzem do smaku (można dodać pieprz cayenne, jeśli jest taka potrzeba). Napełnij każdy naleśnik masą, a następnie zwiń je w słomki. Ułóż je na wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia, następnie skrop pozostałym sosem i posyp serem. Piec w temperaturze 180°C na średnim poziomie przez 15-20 minut, aż ser zacznie bulgotać, a nadzienie będzie złociste. Danie podawać na gorąco. Zieleninę można wykorzystać w przepisie, jeśli jest taka potrzeba.

Naleśniki na słodko o smaku cytrusów

Darren McGrady, który pracował w Pałacu Buckingham przez 11 lat, zanim przeniósł się do Kensington, również ma swoją własną wersję przepisu na naleśniki.

Na 20 słodkich naleśników o średnicy około 20 cm będziesz potrzebować:

  • 225g mąki zwykłej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 15g drobno zmielonego cukru pudru
  • 500 ml mleka kilka łyżek oleju roślinnego szczypta soli cukier, cytryny i pomarańcze do dekoracji

W dużej misce wymieszaj całą mąkę z cukrem i solą. Dodaj jajko i 2 żółtka i wymieszaj je z mąką, następnie dodaj mleko i łyżkę oleju roślinnego i ubijaj, aż znikną grudki. Na małej patelni roztopić kolejną łyżkę oleju roślinnego na złoty kolor i wmieszać do masy naleśnikowej. Odstawić ciasto na 15 minut.

Następnie rozgrzać patelnię do naleśników. Wlać 1 łyżkę stołową oleju roślinnego i rozprowadzić go po dnie patelni. Podgrzewaj go delikatnie, aż zacznie dymić, następnie przełóż do małej miseczki do późniejszego wykorzystania w razie potrzeby i ponownie postaw patelnię na ogniu. Wlać około dwóch łyżek płynnego ciasta na patelnię do naleśników, przechylając ją, aby naleśniki miały równomierną grubość. Gotuj, aż powierzchnia stanie się złotobrązowa, a następnie przewróć na drugą stronę. Kiedy się zrumieni, przełóż naleśnik na duży talerz. Powtórzyć z resztą ciasta.

Następnie wyjmij naczynie do zapiekanek. Lekko posmarować formę olejem. Każdy placek posypujemy cukrem i składamy na pół, delikatnie umieszczając w foremce. Przykryj wszystko folią i piecz w temperaturze 175° C przez około 15 minut. Podawać z małymi plasterkami cytryny i pomarańczy (lub skropić świeżym sokiem z cytryny).