29 marca 2021 Udostępnij

Substytuty cukru - co jest dobre, a co nie

Kiedy zdecydujesz się na rezygnację z cukru, staniesz przed problemem wyboru jego zamiennika. Na rynku istnieje wiele alternatywnych rozwiązań, więc wybór jednego z nich może być niezwykle trudny. Dowiedzieliśmy się, które naturalne zamienniki są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Syrop z agawy

Syrop z soku z agawy jest jednym z najbardziej popularnych zamienników cukru. Ma przyjemny, łagodny smak, przypominający nieco coś pomiędzy miodem a melasą. Słodycz substytutu wynika z obecności w nim glukozy, fruktozy i inuliny. Zazwyczaj syrop jest zalecany przy odchudzaniu, powołując się na jego niski indeks glikemiczny. Kolejną niewątpliwą zaletą syropu jest to, że jest on prawie dwa razy słodszy od cukru, co oznacza, że można go stosować bardzo oszczędnie. Syrop z agawy jest idealny do wypieków i deserów, ponieważ można go łatwo "włączyć" zamiast cukru do każdego przepisu bez zmiany jakości rezultatu. Polecany jest również do pieczenia różnych słodkich warzyw, takich jak marchew, bataty czy bakłażan, gdyż wydobywa ich naturalną słodycz. Syrop nie powinien być stosowany częściej niż kilka razy w tygodniu. Nie jest zalecany dla osób z chorobami wątroby lub pęcherzyka żółciowego.

Syrop z ryżu brązowego

Syrop ryżowy to koktajl maltotriozy, maltozy i glukozy pochodzący z przetworzonego i przefiltrowanego brązowego ryżu. Smakuje nieco jak karmel, ale jest o połowę mniej słodki niż cukier, co również należy wziąć pod uwagę. Może służyć do przyrządzania deserów, kaszek, granoli, sałatek owocowych. Po podgrzaniu może tworzyć twardą, chrupiącą skórkę. Warto pamiętać, że produkt ten ma jedną istotną wadę. Nie jest zalecany dla osób stosujących diety lub obawiających się przybrania na wadze. Przyczyną przeciwwskazań jest wysoki indeks glikemiczny, który jak wiadomo prowadzi do przybierania na wadze i niektórych innych chorób.

Cukier kokosowy

Bershka

Wytwarzany jest z nektaru kwiatostanów orzecha kokosowego i sprzedawany w postaci syropu lub kruchych kryształków. Taki cukier jest w 100% organiczny, bogaty w cynk, magnez i żelazo ze względu na brak szkodliwego przetwarzania.Cukier kokosowy nie tylko gładko podnosi poziom cukru we krwi bez uruchamiania szkodliwych procesów, ale także pomaga organizmowi produkować hormon glukagon, który pomaga spalać tłuszcz i poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Jednak, aby powiedzieć, że ten substytut jest doskonałą alternatywą dla utraty wagi byłoby źle. Jest on z pewnością zdrowszy od klasycznego cukru, ale nadal wymaga ostrożnego spożywania. I pamiętaj, że cukier kokosowy jest kilkakrotnie mniej słodki niż tradycyjne słodziki.

Syrop Topinambur

Syrop wytwarzany jest z bulw topinamburu i ma delikatny słodki smak, przypominający nieco młody miód. Syrop z topinamburu jest odporny na wysoką temperaturę. Dlatego może być bezpiecznie stosowany do gotowania gorących potraw, w przeciwieństwie do swojego najbliższego smakowo odpowiednika - miodu. Inne zalety tego zamiennika to niski indeks glikemiczny. Warto stosować ten syrop w ograniczonych ilościach, podobnie jak inne skoncentrowane substancje słodzące. Jednak umiarkowane, ale regularne spożywanie syropu stabilizuje poziom cukru we krwi i zmniejsza zapotrzebowanie organizmu na insulinę, co czyni ten zamiennik ważnym produktem w jadłospisie diabetyków.

Stevia

Ekstrakt ze stewii jest uważany za najbardziej neutralny słodzik o ziołowym, lekko specyficznym smaku. Stewia nie ma wpływu na poziom cukru we krwi, praktycznie nie zawiera kalorii i nie ma żadnych przeciwwskazań do jej stosowania. Można go używać do wypieków i deserów, a także dodawać do kawy i herbaty. Najczęściej stewię można znaleźć w postaci tabletek lub proszku, który, nawiasem mówiąc, będzie około 20 razy słodszy od cukru. Jeśli chcemy używać stewii do deserów, najlepiej przyjmować ekstrakt w postaci syropu, co jest znacznie wygodniejsze.

Miód naturalny

Surowy miód to kolejny naturalny substytut cukru. Jest niezwykle korzystna, ponieważ jest bogata w liczne witaminy i przeciwutleniacze, co oczywiście znacie z dzieciństwa, kiedy to przeziębionym mama parzyła czarną herbatę z gałką złotego syropu. Jednak miód jest przydatny tylko w surowej, nieprzetworzonej postaci. Dobrze jest dodawać go do sałatek, na przykład wymieszanego z sokiem z cytryny, a także do kasz i różnych smoothie. Jedyną rzeczą, której zdecydowanie nie można robić z miodem, jest jego podgrzewanie. Miód zdecydowanie nie nadaje się do pieczenia ani żadnej obróbki termicznej.

Syrop klonowy

Syrop klonowy jest wytwarzany z soków klonowych, a jego głównym "słodkim" składnikiem jest sacharoza. Ma delikatny, lekko drzewny smak z nutami karmelu i piękny złoty kolor. Skład chemiczny syropu klonowego zawiera szereg przeciwutleniaczy, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, żelazo i cynk. Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać procesy zapalne w organizmie.Syrop klonowy jest jedną z najlepszych alternatyw dla dżemów, konfitur i cukru. Może być stosowany jako samodzielny sos do naleśników, płatków śniadaniowych, sałatek owocowych. Można go również używać do wypieków, ale należy pamiętać, że ze względu na konsystencję syropu, efekt końcowy może być inny niż w przypadku zwykłego cukru granulowanego.

Zdjęcie: Getty Images

Tekst: Ekaterina Yeremeeva