
Tom Yam: Historia dania i tradycyjna receptura
Różnorodność smaków, niestandardowe kombinacje słodkich, pikantnych i ostrych, wiele różnych tekstur - kuchnia azjatycka jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Jednak mimo różnorodności dań jednym z głównych składników kuchni są zupy, z których najbardziej znana jest zupa Tom Yam. Przepis na to danie pojawił się kilka wieków temu w Tajlandii i Laosie - miejscowi przygotowywali pikantną zupę z dodatkiem przypraw i mięsa żab, ryb rzecznych lub kurczaka. W dodatku pierwsze wariacje zupy nie zawierały mleka kokosowego - fani jamy uważali, że przepis powinien być tak prosty i dostępny jak to tylko możliwe.
Jednak w XX wieku wszystko się zmieniło - za rządów Ramy VI pojawiły się nowe technologie uprawy krewetek, które sprawiły, że produkt ten stał się bardziej przystępny cenowo. To właśnie w tym czasie indyjscy handlowcy (a według innej wersji także chińscy imigranci) unowocześnili oryginalny przepis na zupę, zastępując główny składnik krewetek, a także dodając mleko kokosowe. Wersja ta została nazwana objętością kung yamu. Odmiana ta odpowiadała gustom mieszkańców, a później rozprzestrzeniła się na cały świat - dziś objętość dołów jest wytwarzana nie tylko w regionach azjatyckich, ale także w innych częściach świata. Składniki: krewetki tygrysie 7 szt. wywar z kurczaka 350 ml. pieczarki 5 szt. pasta pieprzowa tom-yam 2 łyżki. liście limonki kafry 5 szt. sos rybny 2,5 łyżki.l.Pomidory koktajlowe 5 szt. Mleko kokosowe 400 ml Galangal 10 g Trawa cytrynowa ½ szt. Pieprz chili ½ szt. Limonka 1 szt. Kinza Olej roślinny 1 szt. Sól
Metoda przygotowania: Pokroić korzeń galangala na duże kawałki, drobno posiekać trawę cytrynową i paprykę chili. Pieczarki pokroić na cztery duże kawałki, krewetki oczyścić i usunąć jelito, pozostawiając ogon. W podgrzanym, głębokim, żaroodpornym pojemniku z dodatkiem oleju roślinnego, wysłać posiekany galangal, paprykę chili, trawę cytrynową, liście lipy, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Następnie do naczynia wlać mleko kokosowe i do dołów dodać grzyby i makaron - ponownie zagotować. Następnie dodać sok z limonki, krewetki, liście kolendry, pomidory koktajlowe pokrojone na dwie części i sos rybny. Gotowy posiłek można podawać z białym ryżem na parze lub makaronem, a także świeżą zielenią kolendrową (czytaj też: 5 sekretów kuchennych, których być może nie znałeś (lub wątpiłeś w ich prawdziwość)).
Sezon na witaminy, promocje na świeże warzywa
VSezon na witaminy, promocje na świeże warzywa Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a my zaczynamy marzyć o świeżych smakach i aromatach. A co lepiej zaspokoi te pragnienia niż świeże warzywa sezonowe? Właśnie teraz w gazetka dino można znaleźć wyjątkowe oferty na...
Super okazje w Dino na artykuły spożywcze
VSuper okazje w Dino na artykuły spożywcze Jeśli jesteś miłośnikiem zakupów, a jednocześnie nie lubisz przepłacać, gazetka Dino to coś, co powinieneś znać! Co tydzień sieć supermarketów Dino oferuje atrakcyjne promocje na szeroki asortyment artykułów spożywczych. Od świeżych...
Przegląd najlepszych okazji z Biedronki
VKto z nas nie lubi polować na okazje? Zwłaszcza gdy są to oferty Biedronka gazetka! Właśnie dlatego, przygotowałem krótki przewodnik po najnowszych promocjach dostępnych w waszym ulubionym sklepie. A komu nie umili dnia dobra zniżka? No właśnie! W Biedronce znajdziemy...