21 listopada 2020 Udostępnij

Tom Yam: Historia dania i tradycyjna receptura

Różnorodność smaków, niestandardowe kombinacje słodkich, pikantnych i ostrych, wiele różnych tekstur - kuchnia azjatycka jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Jednak mimo różnorodności dań jednym z głównych składników kuchni są zupy, z których najbardziej znana jest zupa Tom Yam. Przepis na to danie pojawił się kilka wieków temu w Tajlandii i Laosie - miejscowi przygotowywali pikantną zupę z dodatkiem przypraw i mięsa żab, ryb rzecznych lub kurczaka. W dodatku pierwsze wariacje zupy nie zawierały mleka kokosowego - fani jamy uważali, że przepis powinien być tak prosty i dostępny jak to tylko możliwe.

Jednak w XX wieku wszystko się zmieniło - za rządów Ramy VI pojawiły się nowe technologie uprawy krewetek, które sprawiły, że produkt ten stał się bardziej przystępny cenowo. To właśnie w tym czasie indyjscy handlowcy (a według innej wersji także chińscy imigranci) unowocześnili oryginalny przepis na zupę, zastępując główny składnik krewetek, a także dodając mleko kokosowe. Wersja ta została nazwana objętością kung yamu. Odmiana ta odpowiadała gustom mieszkańców, a później rozprzestrzeniła się na cały świat - dziś objętość dołów jest wytwarzana nie tylko w regionach azjatyckich, ale także w innych częściach świata. Składniki: krewetki tygrysie 7 szt. wywar z kurczaka 350 ml. pieczarki 5 szt. pasta pieprzowa tom-yam 2 łyżki. liście limonki kafry 5 szt. sos rybny 2,5 łyżki.l.Pomidory koktajlowe 5 szt. Mleko kokosowe 400 ml Galangal 10 g Trawa cytrynowa ½ szt. Pieprz chili ½ szt. Limonka 1 szt. Kinza Olej roślinny 1 szt. Sól

Metoda przygotowania: Pokroić korzeń galangala na duże kawałki, drobno posiekać trawę cytrynową i paprykę chili. Pieczarki pokroić na cztery duże kawałki, krewetki oczyścić i usunąć jelito, pozostawiając ogon. W podgrzanym, głębokim, żaroodpornym pojemniku z dodatkiem oleju roślinnego, wysłać posiekany galangal, paprykę chili, trawę cytrynową, liście lipy, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Następnie do naczynia wlać mleko kokosowe i do dołów dodać grzyby i makaron - ponownie zagotować. Następnie dodać sok z limonki, krewetki, liście kolendry, pomidory koktajlowe pokrojone na dwie części i sos rybny. Gotowy posiłek można podawać z białym ryżem na parze lub makaronem, a także świeżą zielenią kolendrową (czytaj też: 5 sekretów kuchennych, których być może nie znałeś (lub wątpiłeś w ich prawdziwość)).