18 grudnia 2020 Udostępnij

Cudowne danie: co jest przydatne w kichari i jak je ugotować

Korzyści z kichari można opisać zarówno w liczbach suchych poprzez badanie korzystnych proporcji białek, tłuszczów i węglowodanów, jak i użytecznych mikroelementów, a także w kategoriach filozofii ajurwedyjskiej. Nawet starożytni zwolennicy "nauki o życiu" rozumieli, że potrawa ta jest łatwo przyswajalna, doskonale nasyca organizm, zwiększa jego witalność i wzmacnia zdrowie. Zgodnie z naukami ajurwedyjskimi składniki kichari mają korzystny wpływ na trzy podstawowe siły życiowe - tak zwane "dosha".

Z czysto praktycznego punktu widzenia, trudno jest myśleć o zdrowszym daniu, które jest zarówno łatwe w przygotowaniu, jak i pyszne jak kichari. Dodatkowo, nadaje się dla wegan (czytaj też: "3 naprawdę pyszne wegańskie przepisy").

Kichari robi się z mieszanki ryżu i mungi (fasoli munga) w tej samej doniczce, aż do uzyskania gładkiej i doprawionej przyprawami. W Indiach danie to może być twardsze lub bardziej miękkie w fakturze, gotowane klasycznie lub eksperymentalnie, ale to są szczegóły. Tradycyjnie potrawę podaje się posypaną roztopionym masłem na wierzchu i udekorowaną kilkoma posiekanymi liśćmi kolendry.

Jak zrobić kichari?

Składniki:

  • Ryż krótkoziarnisty
  • - ½ łyżki żółtej fasoli szparagowej
  • - ½ łyżki masła topionego
  • - 5 łyżek kminku (Zira)
  • - 1 łyżka zielonych chilli pokrojonych w kostkę
  • - 1 sztuka kurkumy
  • - 2 łyżki soli
  • - 2 łyżki posiekanej kolendry
  • - ½ łyżki soku z limonki
  • - ½ łyżki.

Przygotowanie:

Zmieszać ryż z fasolą manną w średniej wielkości misce. Opłukać 2-3 razy, za każdym razem odprowadzając wodę. Dodać tyle wody, aby grysy były pokryte wodą. Podgrzać trzy łyżki stołowe ghee w dużym rondlu o ciężkim dnie. Podczas podgrzewania odsączyć wodę z namoczonego ryżu i zacieru. Gdy olej jest gorący, włączyć średnie ciepło. Dodaj kminek i lekko brązowy. Dodać posiekaną zieloną paprykę chili i dobrze wymieszać. Dodać kurkumę wraz z suszonym ryżem i zacierem. Dobrze wymieszać. Dodać 5 ½ szklanki wody i sól. Włączyć wysoką temperaturę i doprowadzić do wrzenia. Po ugotowaniu, przykryj garnek pokrywką i włącz na średnim ogniu. Gotować, mieszając co 5 do 10 minut, przez 35 minut, aż ryż zmięknie. Po ugotowaniu dodać posiekaną kolendrę, sok z limonki i dwie pozostałe łyżki ghee. Dobrze wymieszać. Danie jest gotowe!