8 kwietnia 2022 Udostępnij

Francuskie ravioli w bulionie mięsnym

Składniki (dla 6 osób):

ZdjęcieGetty Images

Nadzienie:
150 g ziemniaków,
gałązka rozmarynu,
35 g parmezanu,
150 g ricotty,
1 białko jajka,
1/2 łyżeczki soli

1 l bulionu wołowego,

Na ciasto:
250 g mąki,
3 jajka,
1 żółtko,
sól

Przepis:

  1. Mąkę, jajka, żółtko i sól zagnieść na ciasto, owinąć folią, umieścić między dwoma głębokimi talerzami i pozostawić na godzinę.
  2. Ugotuj ziemniaki, ugnieć je i pozostaw do ostygnięcia. Posiekaj liście rozmarynu. Zetrzeć parmezan na tarce. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  3. Ponownie zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części i rozwałkować na płaty o wymiarach 40 x 12 cm.
  4. Na jeden z arkuszy nałożyć łyżeczką nadzienie (w porcjach) w odstępach ok. 1,5 cm. Posmaruj brzegi białkiem jajka, przykryj drugim arkuszem i wytnij foremką około 35 kółek.
  5. Ugotuj ravioli w wywarze (3-4 minuty) i podawaj na talerzach.